Lamborghini Lanzador Concept geeft voorsmaakje van eerste elektrische Lambo

Lamborghini Lanzador Concept 2023

Lamborghini heeft iets wel heel unieks laten zien. Deze Lanzador Concept is namelijk een super-SUV à la Urus, maar dan wel eentje met twee deuren. Dat is echter nog niet het opvallendste, want het studiemodel is ook zuiver elektrisch… En Lamborghini belooft dat er een productieversie komt.

Geloof het of niet, maar ook Lamborghini-rijders moeten straks aan de stekker. Zo namen de Italianen al afscheid van de elektroloze verbrandingsmotor met de Invencible en de Autentica one-offs, en werd de Revuelto de eerste Lambo met een stekkerpoort. Op een zuiver elektrische auto blijft het echter wachten, maar dat wachten wordt nu verzacht door middel van een wel heel concreet voorsmaakje.

Zeg niet SUV…

Dit is namelijk de Lanzador Concept en net als alle overige Lambo’s is die alweer genoemd naar een blijkbaar best bekende vechtstier. In tegenstelling tot alle overige Lambo’s bevindt de Lanzador zich echter wel in een gloednieuw segment, of toch volgens zijn bedenker. Zo is dit ’s werelds eerste “Ultra-GT”, al zouden wij gerust van een crossover of zelfs bijna een SUV durven spreken. De Lanzador Concept lijkt namelijk het midden te kiezen tussen de Urus en de Huracan Sterrato met zijn hogere koetswerk en zijn ruige wielkastbekleding, maar toch slechts twee deuren.

Lamborghini Lanzador Concept 2023

Voor het lijnenspel ging Lamborghini inspiratie opdoen bij ruimtetuigen, en het interieur geeft die indruk eveneens weer met zijn organisch gevormde dashboard en zijn slanke bedieningselementen. Op het afgeplatte stuurwiel vind je knoppen voor de rijmodi, en afhankelijk van de gekozen stand kan de Lanzador zijn spoilers en splitters optimaliseren en zijn ophanging verlagen om de beste prestaties te garanderen. Centraal zien we dan weer een futuristisch gevormde knop voor de bediening van het infotainmentscherm dat vooral de passagier moet bezighouden, terwijl de bestuurder zijn vertier activeert door middel van een compacte schakelaar voor de aandrijflijn in de middenconsole.

Meer dan 1.362 pk?

Die aandrijflijn is natuurlijk het paradepaardje van deze conceptcar, al mogen we er nog niet veel over weten. Zo houdt Lamborghini het bij de belofte dat de Lanzador zuiver elektrisch wordt en beschikt over twee elektromotoren — eentje op elke as. Lees je de kleine lettertjes, dan staat er dat die elektromotoren samen “meer dan één megawatt” produceren. Van onze fysicalessen herinneren we ons vaag dat één megawatt overeenkomt met 1.000 kilowatt, en dat is op zijn beurt maar liefst 1.362 pk. Reken er dus maar op dat de eerste elektrische Lamborghini minstens zo knotsgek wordt als we van het merk gewend zijn.

Lamborghini Lanzador Concept 2023

Het mag hier namelijk wel gaan om een conceptcar, maar de Italianen beloven dat het hier niet bij blijft. Zo geldt deze Lanzador Concept als voorbode van een productiemodel, en de kans zit er dik in dat die een groot deel van het design en de naam zal behouden. Daarop is het echter wachten tot 2028, wanneer de Lanzador de Lotus Eletre en tegen dan ook een Porsche Cayenne EV zal vervoegen in het segment van de elektrische super-SUV’s.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités