Uitlaat: Varia

Met de Seat Tarraco los door Marokko (2019)

Moderne SUV's lusten vooral een stukje asfalt, dienen rugklachten te minimaliseren en komen tijdens hun loopbaan hoogstens een wat dieper gootgeultje tegen in de Kastanjestraat. Tijd om de straat in te ruilen voor het onverharde. Kan de nieuwe Seat Tarraco de woestijncondities van Marokko bedwingen?

Boven de Arona en Ateca staat er sinds kort deze Tarraco. Zeg maar gerust het Spaans equivalent van de Skoda Kodiaq en Volkswagen Tiguan Allspace. Een ruime, comfortabele gezinswagen met een best fraaie styling. Van Seat niet zeggen dat het om een softroader gaat. Want Seat claimt dat de Tarraco meer kan dan straatflaneren. Mits enkele subtiele aangevinkte opties, dat dan weer wel.

Benodigdheden? Een setje speciaal door Michelin voor de Tarraco ontworpen Latitudes, de 4Drive-vierwielaandrijving en... bakken zand uiteraard. Wij doen eveneens stevige botinnekes aan voor deze trip want het landschap belooft ruig en stoffig te worden.

Labeur in 't zand

Het meegekregen gerief is alvast de 2.0 topdiesel. Die mag zijn 190 pk via de automaat en vierwielaandrijving naar de Latitudes sturen. Dat zou genoeg moeten zijn voor het harde labeur. Verder is het koetswerk uiteraard getekend om stijlvol te zijn en het bumperwerk is ontworpen naar normen van voetgangersveiligheid. Al zeker niet om door te zakken in de eerste de beste braspartij buiten de lijntjes van stadsgebruik. Daarom is het oppassen geblazen bij het nemen van steile hellingen. Lichtjes laveren onder aan de helling wordt dus een zaak waar we niet vanonder komen om het plastic bumperwerk te sparen.

Image

De trekkracht komt van vierwielaangedreven assen maar is niet helemaal naar offroad-normen, waar vaak een overdaad aan differentieel-opties beschikbaar is. Of we daarom moeten huilen? Nee hoor. Deze stijltank geraakt boven met af en toe een getier in toeren om indien nodig een handjevol extra kracht bij te zetten. Niet op zijn sloffen dus. Maar toch, we zijn boven geraakt…

Afdalen kan bijna met de ogen dicht en vraagt soms zelfs een streepje gas door de goed werkende Downhill Brake Control. Genoeg aan rijassistentie dus, zelfs in dit terrein. Wij hebben kamelen meer problemen zien hebben in het neerstruinen van een duin. Misschien mede door onze honderd kilo op hun rug enkel ten gunste van ons vertier: schuldig! Maar de Marokkaanse woestijn brengt een mens rare dingen en dringt ongemakkelijke gebruiken op.

Image

Verharde zandwegen nemen we met een vlotte passage, de ophanging doet zijn werk. Putjes mikken is geen plafondkoppen maar eerder rustig deinen. Het chassis lijkt gemaakt voor dit soort terrein, want verspilt geen krimp wanneer deze kar in benarde situaties aan enig twistwerk wordt blootgesteld. Zelfs niet wanneer enig wiel voet aan wal verliest: geen gekreun, geen gepiep.

Image

Een meute kinderen die in al hun enthousiasme al jubelend tegen de auto aanknallen in één of ander woestijndorp is vaak een groter probleem. Echt, ze lijken geen idee te hebben dat die Tarraco's gewoon rijden. Heeft de EuroNCAP hieraan gedacht toen ze de sterren uitdeelden? Gewoon wat rustiger rijden in de bebouwde woestijn-kom lijkt ons verstandiger, dan komen we niet in de krant.

Beyonce-gewijs

Een paar thee’s en amandelkoeken later is het tijd voor echt Parijs-Dakar-werk: zandbakrijden. De banden mogen een paar bar aan gebakken lucht verliezen om het grip-oppervlak te vergroten. Zoals eerder gezegd beschikken we niet over een mik-mak aan differentieel-opties maar met de versnellingsbak in manuele stand en met het ESP uit voor een extra aan kracht kan je de job klaren. De schakelbak bedienen via de schakelpeddels aan het stuur tussen 1 en 2 houdt de neus van de Tarraco net boven het zand.

Image

Want net als bij Beyoncé is het nodig om bij het wegzinken hoge noten te gaan zingen in de vorm van toeren maken om zo het gewicht naar de achterkaken door te sturen. Een flow-werk waar je weliswaar de juiste tred in moet vinden. Maar eens beet vaart de Taracco volwaardig door het zand. Echt vastrijden is er zelden bij.

met zand aan tafel

Vanaf daar is het puur genieten achter het stuur. We zijn er zeker van dat tussen al die Hilux'en en Defenders in deze streken deze Spaanse telg één van de meest sexy verschijningen moet zijn in deze Sahel. Niet echt gemaakt om er te rijden, maar als het kan, waarom niet? De Seat bewijst hier met verve een manusje-van-al te zijn en maakt zich hier zeker niet onsympathiek.

Genietend van het uitzicht en het eindeloze woestijnlandschap verlangen we stilaan naar een douche in een uit klei opgetrokken kasbah. Spijtig genoeg had Seat voor deze nacht een tentenkamp geboekt met koude douches. Tien voor gezelligheid en sfeer maar wij wel gebuisd voor het proper en netjes aan tafel zitten bij het avondeten. We vegen nog altijd zand uit onze oren.

Image

Tussen alle lolligheid door, we zijn aangenaam verrast over hoe goed de Tarraco hier zijn mannetje kon staan de voorbije dagen. Want hij is dan wel niet echt uitgerust voor dit soort werk, als het nodig is kan je met enig denkwerk en aangepast rijden toch ver komen in een onherbergzaam landschap zoals de Marokkaanse woestijn. Wat prutsen met de elektronisch bedienbare instellingen en deze T-bak maakt zich verrassend efficiënt voor eender welk terrein. Zijn enige belemmering is misschien zijn schoonheid waar het soms oppassen is om het carrosserie-werk niet te beschadigen. Maar het bewijs is geleverd, dit ding brengt je heen waar jij zin in hebt.

Image

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
7 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
11 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
13 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
18 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
27 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
29 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
29 dagen geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden