Uitlaat: Column

Column: Waarom kopen we nog auto's?

Experts zijn het erover eens dat de toekomst van de auto ligt in het gebruik eerder dan het bezit. Dat wordt vaak geïnterpreteerd als een push richting deelauto's, iets wat voor velen een stap te ver gaat. Het idee van een een formule voor particulieren met één maandelijkse prijs voor een auto inclusief belastingen, verzekering en onderhoud, slaat wel steeds meer aan. In het buitenland zo’n formule(private lease) al helemaal ingeburgerd, het is dus een kwestie van tijd.

Hoewel de mentaliteit op dat vlak aan het veranderen is, blijft je 'eigen' auto op de oprit die altijd beschikbaar is, niet gereserveerd moet worden en waarmee je rijdt waar je wil, voor veel mensen belangrijk. Maar je eigen middelen investeren in een auto weegt met de stijgende prijzen van nieuwe auto's steeds zwaarder op je budget. Investeren is trouwens een verkeerd gekozen woord, want tenzij je genoeg centen op je spaarrekening hebt voor een exemplaar uit een gelimiteerde reeks van pakweg Ferrari, is er geen sprake van een investering. Wel van een kost.

Met een vast maandbedrag hou je die kost in elk geval voorspelbaar. Wanneer je een auto koopt, weet je niet hoeveel hij je in het totaal zal kosten. Je kan wel een schatting maken, maar om het volledige plaatje te kennen, moet je heel veel elementen in overweging nemen. Die berekening is de “Total Cost of Ownership” (TCO), waar leasingmaatschappijen en bedrijven die hun eigen wagenpark beheren rekening mee houden. Een complex gegeven waarin alle belastingen, onderhoudskosten en bandenwissels bij normaal gebruik verrekend zitten, maar bijvoorbeeld ook de restwaarde.

Vrijheid blijheid

Dat laatste is een heikel punt, met veranderende wetten die de toegang tot steden of zelfs volledige grondgebieden, of het gebruik van bepaalde brandstoffen beperken. Veranderingen op dat vlak kunnen de restwaarde van een doen auto kelderen. Het is niet verwonderlijk dat de meeste bedrijven overschakelen van de aankoop van hun wagens naar een leasingformule om de kosten beter te kunnen inschatten. Die conclusie begint ook meer particulieren te dagen en zo groeit private lease in populariteit.

'Mijn auto, mijn vrijheid' geldt voor veel mensen. En terecht, je gaat waar je wil, wanneer je wil en met wie je wil, en in coronatijden ook nog eens veilig in je eigen 'bubbel'. Maar net door veranderende wetten, Lage Emissie Zones en andere beperkingen, komt die vrijheid soms in het gedrang als je niet over een recente auto beschikt. “Maar ik vermijd steden met een Lage Emissie Zone”... Dat is je volste recht, maar wat met de nakende beperkingen op oudere auto's die eraan zitten te komen in Wallonië bijvoorbeeld? Een tripje naar de Ardennen of de jaarlijkse zomervakantie in Frankrijk, Spanje of Italië, en je skivakantie, wil je die ook missen?

Schaalvoordeel

Stijgende prijzen van nieuwe modellen, in combinatie met de 'beperkte houdbaarheid' van auto's, maken private lease tot het alternatief van de toekomst. Is het goedkoper dan een eigen auto kopen? Niet noodzakelijk en niet voor iedereen, maar ook vaak wel. Door de volumes die ze draaien, krijgen leasingmaatschappijen kortingen op de aankoop van auto's, kortingen bij verzekeringsmaatschappijen en beschikken ze over professionele kanalen om auto's aan het einde van een contract te verkopen.

Bij een private lease kan je genieten van die efficiëntiewinst. Bovendien loopt de leasingmaatschappij het risico van de restwaarde, en financiert het die voor jou tijdens de looptijd van het contract. Daardoor is het maandbedrag vaak lager dan wanneer je bij de bank een lening zou nemen voor het volledige aankoopbedrag van dezelfde wagen, terwijl wel alle kosten als taksen, verzekering, onderhoud en bandenwissel (bij normaal gebruik welteverstaan) inbegrepen zijn. Niet betalen voor de restwaarde, maar ook niet genieten van de restwaarde, hoor ik je zeggen. Klopt, maar hoe zeker ben je van die restwaarde en wil je je tijd steken in een keuring voor verkoop en een eindeloze stroom van geïnteresseerde kopers... Als die er al zijn?

Peace of mind

Het belangrijkste element van leasen is ontzorging. Vraag maar eens aan eigenaars van een bedrijfswagen. Ben je zelf een leaserijder? Waarom zou je voor de tweede auto in het gezin dan een auto kopen? Ofwel kost de aankoop van een nieuwe auto je veel geld, ofwel neem je een tweedehands, met jaarlijkse keuringen en zonder te weten hoe het zit met de betrouwbaarheid en eventuele herstellingskosten. En dan nog zit je met taksen. En een verzekeringscontract dat je ineens een pak meer kost wanneer je kinderen met een vers rijbewijs op zak er ook mee willen rijden.

Dat soort onzekerheden en extra kosten heb je niet met een private lease. Gemoedsrust. Voor wie kleine lettertjes of de addertjes onder het gras vreest: de leasingmaatschappijen hebben alle belang bij om zo transparant mogelijk te zijn en net niet voor verrassingen te zorgen. Bovendien is de lease-sector gebonden aan regels, bijvoorbeeld rond het aanrekenen van schadeherstel. Voor wie helemaal gerust wil zijn, bestaan er trouwens formules met een lagere forfaitaire schadevergoeding (de ‘franchise’) voor een maximale gemoedsrust. Wanneer je zelf een auto koopt, ben je trouwens niet gevrijwaard van die kosten. Bij verkoop moet je de schade laten herstellen of een lagere verkoopprijs slikken.

Stream eens een auto

Misschien twijfel je of privé leasen iets voor jou is. Als we de vergelijking maken met de muziekindustrie. Vroeger, de “échte” muziekliefhebber, die kocht cd’s, bezat zijn muziek. Vandaag zitten er dozen cd’s op zolder of staan ze als herinnering aan een tijdsgeest te verstoffen in de woonkamer, terwijl in 99% van de gevallen muziek gewoon gestreamd wordt. Ook in de auto is het steeds vaker zoeken naar een cd-speler, verdwenen uit de standaarduitrusting en in het beste geval nog terug te vinden op de optielijst.

Het gevolg? Mensen hebben al hun favoriete nummers overal bij. Ze kunnen er dus vaker van genieten, en ontdekken ook meer nieuwe muziek. Het stimuleert mensen bijvoorbeeld ook om te kiezen voor vinylplaten bij de albums met een speciale betekenis of voor meer beleving. Als we hetzelfde principe zouden toepassen op de private lease, zou je kunnen zeggen dat je een nieuwe auto voor een vast maandelijks bedrag neemt, één die altijd start, weinig verbruikt en waarmee je ook overal binnen mag, en misschien een oldtimer of youngtimer erbij. Al nemen vinylplaten natuurlijk wel iets minder plaats in...

Open geest

Is een private lease overeenkomst voor iedereen? Misschien niet. Maar de mentaliteit op dat vlak is wel aan het veranderen. Vooral bij jongeren zien we een andere benadering van de auto. Maar ook ouderen, die weten welk deel van hun pensioen er naar de auto zal gaan. Of werkende mensen die een betrouwbare auto nodig hebben, maar niet het ‘gedoe’ er rond. Of zij die de nieuwste technologieën willen, maar zonder daarvoor de volle pot te willen betalen om enkele jaren later op technologisch vlak al een generatie of twee achter te zitten.

Zen private lease formule is ook ideaal om eens te kiezen voor een hybride of zelfs 100% elektrische auto. In aankoop een hele investering, en misschien ben je niet zeker dat het iets voor jou is. Op zich is het een ideale gelegenheid om nieuwe aandrijfvormen tegen een betaalbare prijs te proberen zonder je voor lange tijd te engageren. Je kan bovendien ook nog eens geld uitsparen aan de pomp of de stekker.. Wanneer je nadenkt over je eigen situatie, zal je misschien merken dat het voor jou ook een goede oplossing is. Een open geest beleeft meer, dat is ook hier de conclusie.

Image
Jelle Pira ALD

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
11 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
15 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
17 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
22 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
1 maand geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden