Nieuwe Volkswagen Tiguan laat nu al in interieur én technologie kijken

Volkswagen Tiguan Teaser 2023

Volkswagen heeft een teaser de wereld in gestuurd over zijn aankomende Tiguan, en dat is niet zomaar een teaser. Ze verklappen er namelijk zo veel informatie in, dat ze de auto zowel hadden kunnen onthullen. Zo krijgen we al het complete dashboard te zien en leren we over zijn technologie, al steekt de buitenkant nog in de camouflage.

Vraag je bij de Volkswagen-hoofdzetel wat hun bestverkopende model wereldwijd is, dan zou je wel eens verrast kunnen worden door het antwoord. Dat is namelijk niet langer de befaamde Golf, maar wel de Tiguan. De SUV is zelfs zo populair, dat zowat half autokopend België in rep en roer stond wanneer Volkswagen de vraag naar de plug-inhybride eHybrid-versie niet kon bijhouden door de halfgeleidercrisis… Dat toont maar even aan hoe hoog de verwachtingen zijn voor een nieuwe Tiguan, en Volkswagen verklapt nu al grotendeels hoe ze die gaan inlossen.

100 kilometer elektrische range

De constructeur heeft namelijk een teaser gedeeld over de aankomende Tiguan, en dat is eens geen teaser van de hier-heb-je-een-silhouet-en-wat-vage-info-soort. Wel integendeel: Volkswagen geeft nu al flink wat inkijk in de technische gegevens van de Tiguan. Zo krijgt die een herziene variant van zijn huidige MQB-basis mee onder de noemer MQB Evo, waardoor je mag rekenen op gelijkaardige motoren als de Tiguan van vandaag. Zo zeggen de Duitsers dat de nieuwkomer terug TSI-benzinemotoren, eTSI-mildhybridemotoren en zelfs TDI-dieselmotoren krijgt, terwijl flink wat aandacht gaat naar de eHybrid-plug-inhybride. Die zal namelijk een elektrisch rijbereik van wel 100 kilometer krijgen en daarnaast ook “waarschijnlijk de beste adaptieve ophanging in zijn segment” bieden.

Volkswagen Tiguan Teaser 2023

Ook de rest van de technologie gooit nu al grote ogen, want de Tiguan gaat straks meegenieten van de nieuwe HD-matrixkoplampen die even geleden debuteerden op de grotere Touareg. In die laatste maakt dat systeem gebruik van maar liefst 38.432 mini-LED-jes om precies het oppervlak te belichten dat je nodig hebt. Daarnaast krijgt iedere Tiguan de Vehicle Dynamics Manager mee voor extra stabiel rijgedrag, terwijl het rolgeluid gedempt wordt met meer isolatie dan ooit tevoren. Binnenin kijk je dan weer aan tegen Volkswagens nieuwste infotainmentsysteem, dat vermoedelijk hetzelfde zal zijn als dat van de ID.7.

ID.-invloeden alom

Dat is trouwens niet de enige gelijkenis met de elektrische ID.-modellen, kijk maar naar het dashboard van deze nieuwe Tiguan. Dat laten de Duitsers namelijk al in vol ornaat zien, en in het midden prijkt een herkenbaar 15-inchscherm met een gigantische streelstrook onderaan. De bedieningspook voor de versnellingsbak verhuist net als in de EV’s naar de stuurkolom, wat meer ruimte moet vrijmaken in de middenconsole — en een manuele versnellingsbak onmogelijk maakt. De purist vindt echter troost in het vernieuwde stuurwiel, want dat bevat gewoon terug fysieke knoppen. Ook de zaken die we niet kunnen zien zijn trouwens het vermelden waard, want volgens Volkswagen groeit de koffer met 33 liter voor een totaal van 648 liter.

Volkswagen Tiguan Teaser 2023

Wat we ook nog niet mogen zien, is het uiteindelijke design van de nieuwe Tiguan. Dat schuilt namelijk nog onder een laag camouflage, al springen een paar details er wel al uit. Zo krijgt de volgende generatie dezelfde LED-snor als de elektrische modellen boven zijn grille, terwijl de bumper wat minimalistischer en de koplampen wat afgeronder worden. Achteraan is er minder te zien, behalve dan een reflecterende balk die de complete breedte van de bumper beslaat. Voor de rest van het exterieur is het wachten tot zijn onthulling, die in de herfst van dit jaar moet plaatsvinden. De nieuwe Tiguan betreedt daarna onze markt in het begin van 2024.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités