Uitlaat: Varia

10 dingen die je moet weten over de Renault Sport R.S. 01

Renault heeft een nieuwe paradepaardje in de racestal. Die luistert naar de naam R.S. 01 en stond gisteren te blinken op Waalse bodem. Reden genoeg voor ons om een bezoekje over de taalgrens te brengen.

Bij Renault Sport kan je ze niet betichten van maar half gerief af te leveren. Zo rijdt de Clio R.S. als een trein en de Mégane R.S. als een malle. Deze R.S. 01 is hun laatste creatie. Spijtige genoeg niet voor de openbare weg, maar desalniettemin straf gerief. Een eerste - rijdende ontmoeting - in de buurt van het Waalse Feluy heeft dan ook indruk nagelaten. Indruk die ons vooral doet dromen van een straatlegale versie (misschien als Alpine?). Omdat de ontmoeting kort was sommen we - net zoals we destijds met de Abarth 695 Biposto deden - alvast tien dingen op die je moet weten over de R.S. 01.

1: Nismo Sleutel

Achterin deze R.S. 01 ligt zowaar een overlangs geplaatste 3,8-liter V6-biturbo vanuit de Nissan GT-R. Het is te zeggen, het blok werd verder door de NISMO-afdeling geprepareerd en voorzien van een droog carter om het oliepeil onder controle te kunnen houden en een aangepaste turbodruk. Het resultaat bestaat uit 550 pk en 630 Nm aan koppel dat naar de achterwielen wordt gestuurd van deze 1.120 kilogram wegende bolide.

Image
renaultsport-rs01-repo

2: Een klasse apart

Hoe zich dat verhoudt tegenover de concurrentie in raceland? Wel, Renault plaatst de R.S. 01 tussen de DTM-wagens en de Clio's van de Clio Cup. Specifiek betekent dit dat de wagen in zijn eigen kampioenschap zal rijden tijdens de World Series van Renault. Een ietwat veilige en misschien wel spijtige keuze. Want daardoor gaan we nooit zien hoe sterk de wagen zich verhoudt tegen gerief van andere merken.

3: Carrièremaker

Bij Renault zijn ze er fier op dat ze succesvolle coureurs afleveren. Dat moet met deze R.S. 01 niet anders zijn. Zo zal een groep ELITE (PRO) en Prestige (AM) coureurs in het kampioenschap rijden. De winnaar in de PRO-klasse kan (als hij voldoet) een zitje bemachtigen in het Japanse Super GT-kampioenschap (Japanse DTM). De Amateur wordt klaargestoomd om deel te nemen aan Le Mans 2016 in de LMP2 klasse. Niet slecht alvast.

Image
renaultsport-rs01-repo

4: 270 km/u

De snelheid waarmee de bolide over de - tijdelijk afgesloten - openbare weg vloog gisteren. Op amper een metertje van onze neus. De topsnelheid van de wagen licht daarbij niet zo veel hoger. Renault Sport spreekt alvast van zo'n 300 km/u waarbij de downforce op 1,7 ton komt te liggen. Dat is vergelijkbaar met de downforce van een Formule Renault 3.5. Om maar te zeggen dat er geen gebrek aan grip is eenmaal op snelheid.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Toerke doen!

Posted by Autofans.be on dinsdag 12 mei 2015

5: Visitekaartje

Renault Sport is enorm fier op het resultaat. Dat blijkt ook uit de aandacht die ze op de R.S. 01 vestigen. Daar zit een reden achter, want de bolide dient als een soort van visitekaartje om hun knowhow ten toon te spreiden. Nu is het alvast tijd om terug na te denken over die Alpine...

6: Japans tintje

Dus jij dacht dat de Nismo-motor het enige van Japanse makelij was? Denk maar opnieuw! Want stiekem komt het gehele lijnenspel van de carrosserie van Japanse hand. Na een wedstrijd binnenshuis in 2013 werd gekozen voor het designvoorstel van Akio Shimizu. De jonge Japanner liet zich bij zijn ontwerp inspireren op de DeZir en de Etoile Filante. Die laatste was Renaults recordwagen uit 1956 met een topsnelheid van 300 km/u op de zoutvlaktes van Bonneville. Een meer dan leuke knipoog naar het verleden.

Image
renaultsport-rs01-repo

7: 5 maanden

Amper vijf maanden hadden ze nodig om het designvoorstel van Shimizu om te vormen tot het uiteindelijk resultaat. Wat enorm kort is in tegenstelling tot de ontwikkeling van productiewagens. De uitdaging bestaat er namelijk in om een evenwicht te vinden tussen esthetische verwachtingen en aerodynamische vereisten. Op esthetisch vlak kan je als toeschouwer alvast niet klagen...

8: Poepsimpel

Je denkt er niet altijd bij na, maar racewagens zijn notoir moeilijk om van de lijn te krijgen. Niet het geval bij deze R.S. 01, want ZF ontwikkelde een koppeling met een 'anti-stall'-systeem. Daardoor zou het zo goed als onmogelijk zijn om stil te vallen met de bolide. Kwestie van met wat minder stress rond te lopen in je linkervoet naar aanloop van de start.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Nog eentje om het af te leren...

Posted by Autofans.be on woensdag 13 mei 2015

9: Gratis te bekijken

Zoals eerder aangehaald rijdt de R.S. 01 in zijn eigen kampioenschap, het 'Renault Sport Trophy' kampioenschap om specifiek te zijn. Dat gaat telkens door tijdens de 'World Series By Renault', een jaarlijks feestje voor racerijliefhebbers dat dit jaar voor de negende keer neerstrijkt in Francorchamps. Heb je 30 en 31 mei dus niets te doen, ga dan zeker een kijkje nemen. Hebben we al gezegd dat het gratis is?

10: Technomoes

De R.S. 01 beschikt over een hoop heerlijke spulletjes die we jullie niet willen onthouden; sequentiële versnellingsbak van Sadev met 7 verhoudingen, koolstofremmen met zes zuigers en ABS van Bosch, sperdifferentieel, verstelbare schokdempers van Öhlins, hydraulische sturing, dubbele boven elkaar geplaatste wishbones & drukstangen en een zelfdragend koetswerk van carbon.

Image
renaultsport-rs01-repo

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
8 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
12 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
14 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
19 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
28 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een fait divers, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn (dank u, Vlaamse EV-premie), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden