Actualités

Uber mag niet in Brussel, Europees commissaris boos

Het zit er bovenhands op tussen Europees Commissaris voor Digitalisatie Neelie Kroes en Brussels Minister van ICT Brigitte Grouwels. Aanleiding is het verbod op de vervoersdienst Uber dat de Brusselse Minister gisteren oplegde.

"Uber" is eigenlijk een Amerikaans bedrijf dat via een applicatie op het internet eenvoudig vervoer van personen biedt. Het bedrag ligt over het algemeen in lijn met de andere taxibedrijven, al betaal je via de service aan het bedrijf en niet rechtstreeks aan de taxichauffeur. Inmiddels heeft het bedrijf ook voet aan grond gezet in Europa, waar de overheden niet zo staan te springen op deze innovatieve vervoersservice.

Zo is er in Frankrijk een regel die de Uber-chauffeurs oplegt om 15 minuten te wachten alvorens ze de volgende klant gaan ophalen en wordt de service sinds kort in Brussel volledig verboden door een rechterlijke uitspraak. Durft een Uber-rijder toch een klant oppikken, dan staat daar een geldboete op van 10.000 euro. De reden waarom dat verbod er komt is dat het bedrijf volledig in het zwart werkt, geen belastingen betaalt en de chauffeurs geen vergunning hebben. Dat de traditionele taxichauffeurs nadeel ondervinden van de nieuwe dienst, is een reden die niet wordt aangehaald. En zoals je weet, staat de taxivereniging erg sterk in Brussel.

Protest...

Dat stuit op protest bij Europees Commissaris voor Digitalisatie Neelie Kroes.

I want to start a new # tag ... #UberIsWelcome in Brussels and everywhere. This is not the 19th century

— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) April 15, 2014

Als alternatief zou Grouwels een eigen versie van Uber uitwerken, met een lokale app. "[De app] zal misschien samen met Uber zijn, ofwel een alternatief dat op een gelijkaardige manier werkt. Maar dan wel met voertuigen die de licenties hebben, en de toelating van het Brussels Gewest om betalend mensen te vervoeren."

...en antwoord

Ook op de reactie van Kroes heeft ze een antwoord; "Dit komt over als een zeer wild liberale reactie, die ik niet neem", zei ze vanochtend op Radio 1. "Als minister van ICT in Brussel vind ik ook dat Brussel een 'smart city' moet worden op zoveel mogelijk vlakken. Maar de taxisector is een economische sector, die aan regels onderhevig is en Uber heeft zich niet aan die regels gehouden."

Intussen heeft ook de Brusselse afdeling van OpenVLD zich gemengd in het debat. Zij vinden dat het taxireglement in Brussel aan herziening toe is.

imagoschade

Vanwege de uitspraak van Neelie Kroes is de rechterlijke beslissing intussen wereldnieuws. Minister Grouwels vreest dan ook voor imagoschade voor onze hoofdstad. "Daar heeft Neelie Kroes haar steentje toe bijgedragen en we kunnen daar niet mee lachen", aldus Grouwels. "Sterk dat een commissaris vindt dat de wetgeving niet moet nageleefd worden. Als ze minister was in België, zou ze om deze uitspraken ontslag moeten nemen."

Het wordt dus een vervolgverhaal, want de uitspraak van de rechter kwam er na een klacht van Taxi Verts. Behalve deze klacht zijn er nog een hele hoop andere juridische zaken lopende tegen Uber.

Ajouter un commentaire

Vous devez être connectés pour poster un commentaire.

Se connecter