Tien betaalbare klassiekers op het Antwerp Classic Car Event (2022)

Antwerp Classic Car Event 2022

Het ACCE is volop aan de gang, en wij gingen ter plaatse om ons licht op te steken tussen al dat klassieke schoon. Wat blijkt: het park van Brasschaat is dit weekend niet alleen de place to be voor exclusieve oldtimers, maar ook het event bij uitstek om inspiratie op te doen op vlak van betaalbare klassiekers. We pikken er tien voor je uit.

De prijzen van occasiewagens rijzen de pan uit, en de oldtimermarkt stijgt lekker met ze mee. Daardoor moet je tegenwoordig al je best doen om een klassieker in je garage te plaatsen voor minder dan 10.000 euro. Dat je je best moet doen betekent echter niet dat het onmogelijk is, want op het Antwerp Classic Car Event staan er genoeg betaalbare stukjes rijdende geschiedenis te pronken. Deze tien voorbeelden brachten ons alvast aan het scrollen in de zoekertjes-app.

Audi 90 Quattro

Antwerp Classic Car Event 2022

Kunnen een vijfcilinder, vierwielaandrijving en een voor zijn tijd ronduit futuristisch design je wel bekoren? Zoek dan niet verder dan deze Audi 90 Quattro van de tweede generatie, voor de gelegenheid voorzien van een laklaag in parelmoer-wit en een setje aftermarket vijfspaakssloffen. De Audi 90 rolde van de band tussen 1887 en 1991 en nam destijds de rol op zich van meer luxueuze Audi 80. De Quattro-versie was daarin nog eens het topmodel, met vermogens van 136 tot 167 pk. Die jaartallen betekenen meteen ook dat het model binnen de categorie van de oldtimers valt, en dus lekker goedkoop gereden kan worden. Ook over de aankoopprijs hoef je trouwens niet te lang wakker te liggen: als je een degelijk exemplaar kunt vinden, ben je amper meer dan 7.000 euro kwijt.

Autofans-raming: 5.000 - 8.500 euro

MGB GT

Antwerp Classic Car Event 2022

Zie je een MGB staan, dan zou je onmiddelijk denken dat je met een klassieker van pakweg 25.000 euro te maken hebt. Dat is echter niet altijd het geval, en vooral de jongere exemplaren met dat zwarte gezichtsmasker kan je vaak nog aanschaffen voor een prikje. Heb je ook nog eens geen nood aan een cabrio, dan zit je met een GT-versie vaak nog goedkoper. Voor een middelmatige MGB GT betaal je rond de 8.000 euro, en dan krijg je een 1.8-litermotor met 95 pk in het vooronder. Net genoeg om de lichte, Britse sportwagen een speels karakter te geven, dus.

Autofans-raming: 6.000 - 10.000 euro

Fiat Barchetta

Antwerp Classic Car Event 2022

Zoek je wél een cabriolet, dan heb je bij de MGB minder te kiezen onder de 10.000 euro. Sta je echter open voor een Italiaanse youngtimer, dan moet deze Fiat Barchetta minstens even veel rijplezier bieden. Met een basis die hij in grote lijnen ontleent aan de Fiat Punto zou je er misschien niet veel van verwachten, maar deze cabrio komt verrassend vinnig voor de dag. Dat dankt hij aan een laag gewicht en een vermogen van 131 pk, die hij uit zijn karaktervolle 1.7-liter zestienklepper haalt. Kam je de zoekertjes geregeld uit, dan ben je waarschijnlijk al met een degelijk exemplaar onderweg voor zo’n 6.000 euro. Een oldtimer is het wettelijk gezien nog niet, maar een toekomstige klassieker is dit zeker!

Autofans-raming: 4.500 - 8.000 euro

Suzuki Samurai

Antwerp Classic Car Event 2022

Trek je liever de ongerepte natuur in, dan ben je met zo’n Barchetta niet veel. De voor de hand liggende keuze zou in dat geval zijn om een Land Rover Defender te gaan zoeken, maar dan moet je tegenwoordig meteen je volledige spaarboekje gaan plunderen. Off-roaden kan echter ook aanzienlijk voordeliger, en dat bewijst deze spierwitte Suzuki Samurai. Met een vermogen van amper 69 pk uit zijn 1.3-liter benzineblokje lijkt dit geen trekpaard, maar hij heeft dan ook maar weinig gewicht te sleuren. Bovendien staan deze Japannertjes bekend om hun betrouwbaarheid, al wordt er ook wel eens gelachen met hun neiging om te kantelen wanneer de zijwaartse hellingsgraad te groot wordt. Maar goed, voor een kleine 5.000 euro kan je niet alles willen…

Autofans-raming: 3.500 - 7.000 euro

Peugeot 205

Antwerp Classic Car Event 2022

Ben je liever nog wat goedkoper dan dat onderweg? Dan zet je al je eerste stapjes in de oldtimerwereld vanaf een kleine 3.000 euro. Daarvoor tik je namelijk al een steengoede Peugeot 205 op de kop, en laat niemand je wijsmaken dat dit iconische modelletje de klassiekerstatus nog niet verdient. Deze hatchback schopte het namelijk al snel tot bestverkochte Peugeot ooit dankzij zijn veelzijdigheid, zijn knappe ontwerp en natuurlijk zijn speelse rijgedrag. Het toppunt daarvan vind je dan ook in de modelletjes met een GTI-logo op de kont, maar zo diep moet je niet in de buidel tasten om plezier te beleven aan een 205’je. Neem het van ons aan, want deze 1.4 XR uit 1990 behoort toe aan ons jongste redactielid…

Autofans-raming: 2.000 - 4.500 euro

BMW 5 Reeks (E34)

Antwerp Classic Car Event 2022

Geef je je zuurverdiende centen liever uit aan wat Deutsche Gründlichtkeit, dan kan je je O-plaat altijd achterop een BMW 5 Reeks schroeven. Daarvoor hoef je tegenwoordig al geen 5 cijfers meer tegen een E28-generatie aan te smijten, maar kan je ook gaan voor de knappe E34. Ook die biedt namelijk een dynamisch, achterwielaangedreven platform, herkenbare zes-in-lijnmotoren en natuurlijk een strak, no-nonsense BMW-ontwerp. Met zijn grijze laklaag komt dit exemplaar zelfs zo tijdloos voor de dag dat je bijna zou denken dat hij te modern is voor deze lijst. Vergis je echter niet, want deze generatie van de 5 Reeks viert dit jaar zijn 36ste verjaardag. Voor pakweg 6.500 euro haal je een mooi exemplaar met een 2.0-liter zescilinder in huis.

Autofans-raming: 5.000 - 8.500 euro

Mercedes-Benz E-Klasse Cabrio (A124)

Antwerp Classic Car Event 2022

Is zo’n 5 Reeks wel Duits maar niet zomers genoeg? Dan biedt eeuwige concurrent Mercedes-Benz het antwoord. In tegenstelling tot BMW maakten zij van hun E-segmenter namelijk wel een cabrioversie, en die staat misschien wel te boek als meest elegante E-Klasse uit het gamma. Dit exemplaar mogen we effectief al met die naam benoemen, want bij de facelift van 1993 introduceerde Mercedes zijn nieuwe naamgeving ook op dit model. Daarvoor rolde de cabrio-versie echter al sinds 1991 van de band onder de noemer ‘300CE’. Je moet er wel een flink zakcentje voor over houden in vergelijking met een ‘Benz-met-dak, want voor minder dan 11.000 euro vind je zo’n E-Klasse Cabrio niet. Reken op een kleine 15.000 euro voor een goed onderhouden exemplaar, maar dat is dan wel een goede investering als je ziet wat voor een prijzen sommigen al durven vragen...

Autofans-raming: 11.000 - 18.500 euro

Volkswagen Golf II GTI

Antwerp Classic Car Event 2022

Ga je voor dat geld liever op zoek naar een hothatch, dan kan daar zeker voor gezorgd worden. Voor zo’n 8.000 euro plaats je namelijk een Volkswagen Golf GTI van de tweede generatie in je garage, en een paar duizendjes meer geeft je een degelijk exemplaar met de begeerlijke zestienkleppermotor. Dan krijg je niet alleen meer vermogen dan een Golf I GTI, maar ben je ook aanzienlijk minder geld kwijt. Daar hoef je je ook helemaal niet om te schamen, want stiekem wordt de tweede generatie gezien als de beste GTI die ze in Wolfsburg ooit gemaakt hebben. Kopen dus, die handel, en bewaren tot de prijzen al even stevig de pan uit rijzen als die van de eerste GTI-generatie.

Autofans-raming: 6.000 - 11.000 euro

Ford Granada

Antwerp Classic Car Event 2022

Wil je liever comfortabel cruisen in je volgende klassieker, dan is een Ford Granada misschien wel een bezoekje waard. Vooral indien je een elegante tweedeurs sedan kunt vinden, want zo lijkt de Granada ineens een klasse hoger te spelen dan zijn vierdeurs- en breakbroertjes. Toch blijven de prijzen verrassend laag, want erg populair is de grote Ford nooit geweest. Met pakweg 7.000 euro op zak moet je al een goeie Granada kunnen vinden, al is het nog maar de vraag of je daarvoor ook zo’n maniakaal onderhouden tweedeursversie als dit mee krijgt. We kunnen er momenteel namelijk geen enkele op de tweedehandsmarkt vinden, dus qua zeldzaamheid zit deze eigenaar alvast goed.

Autofans-raming: 5.500 - 9.000 euro

Saab 900

Antwerp Classic Car Event 2022

Een Zweed ontbrak nog uit deze lijst, en dat maken we als afsluiter goed met deze rally-klare Saab 900. Daarvan zijn de cabrio’s al lang onbetaalbaar geworden, maar als je een gewone coupé — net als ons — stiekem veel mooier vindt, zit je nog goed. Met zo’n 7.000 euro op zak moet je er al eentje kunnen vinden met minder dan 200.000 kilometer op de teller. Tenzij je natuurlijk op zoek bent naar het neusje van de Zweedse zalm, want dan verdubbel je dat budget beter voor een Turbo-versie.

Autofans-raming: 5.000 - 9.000 euro

Ga je liever all-in op een heuse supercar? Dan vind ook jij op het ACCE je zin met deze vijf peperdure, bloedsnelle bolides.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités