(Op)laadvolume: zeven elektrische auto’s met verrassend veel kofferruimte

Citroën e-Berlingo 2022

Ben je op zoek naar een elektrische auto met een ruime koffer, dan moet je gelukkig niet noodzakelijk gaan shoppen voor de ene of de andere rudimentaire bestelwagen. Ook de doordeweekse EV kan tegenwoordig verbazen met zijn bagageruimte. Hier vind je zeven voorbeelden.

De tijden waarin een elektrische auto per definitie een krappe microcar moest zijn, liggen gelukkig ver achter ons. Constructeurs pakken namelijk steeds vaker uit met EV’s die op vlak van binnenruimte allesbehalve moeten onderdoen voor gelijkaardige modellen op verbranding — soms zelfs in tegendeel. Hieronder vind je zeven zuiver elektrische auto’s met verbazingwekkend grote koffervolumes.

Citroën ë-Berlingo (en soortgenoten)

Citroën e-Berlingo 2022

“Geen bestelwagens” zeggen, en dan aftrappen met een elektrische Citroën Berlingo? Dat kan, want de Berlingo en zijn Stellantis-broertjes vallen onder de categorie van de ludospaces. Dat betekent dat ze in eerste instantie ontworpen zijn voor — letterlijk — ruimdenkende gezinnen, waardoor je mag rekenen op het comfort en de afwerkingskwaliteit van de gemiddelde personenwagen. Die combineert zo’n ludospace dan graag met gigantisch veel ruimte, wat op zich niet verrassend is. Wat wél verrassend is, is precies hoeveel ruimte. Standaard beschikt de ë-Berlingo namelijk al over 775 liter ruimte achter de tweede zitrij, maar in zijn langere XL-formaat spreekt Citroën over wel 4.000 liter aan bagageruimte met de achterbank(en) ingeklapt. Dat is, ter referentie, gemakkelijk twee keer zoveel als de gemiddelde grote SUV.

Tesla Model X

Tesla Model X 2022

Over SUV’s gesproken: de daddy onder de elektrische exemplaren moet nog steeds de Tesla Model X zijn. Dat zeggen we niet alleen omdat dit één van de eerste elektrische luxe-SUV’s was, maar ook omdat hij nog steeds één van de ruimsten in zijn klasse is. De cijfers zijn zelfs zo overweldigend, dat we ze amper geloven. Zo schuilt er volgens Tesla maar liefst 2.593 liter aan volume achter die Falcon-deuren wanneer je de achterste zitplaatsen inklapt. Zelfs met de tweede zitrij rechtop zou een vijfzits-Model X nog steeds 1.050 liter kofferruimte moeten bieden. Ook de kleinere Model Y doet het trouwens allesbehalve slecht, want die pronkt met 854 tot 2.041 liter volume.

Mercedes-Benz EQS

Mercedes EQS 2022

Toch liever een lager elektrisch model? Dan moet de ruimtezoeker bij deze Mercedes EQS zijn, want ondanks zijn positie als meest gestroomlijnde productieauto van het moment weet die toch te overtuigen onder de hoedenplank. Zo kan je standaard 610 liter bagage kwijt in de koffer van de EQS, en wordt dat met de achterbank omlaag vergroot naar maar liefst 1.770 liter. Daarmee haalt deze lage berline heel wat grote elektrische SUV’s in, zoals de BMW iX (tot 1.750 liter) en de Audi e-tron (tot 1.725 liter). Zo zie je maar: hoger is niet altijd beter.

Mercedes-Benz EQB

Mercedes EQB 2022

Toch moeten Mercedes’ hogere modellen niet veel onderdoen voor de EQS, en dat begint al bij de stiekem best compacte EQB. Dat mag dan de op één na kleinste SUV van das Haus zijn, maar wat hij laat liggen in buitenmaten maakt hij dubbel en dik goed met zijn slimme interieurvormgeving. Zo kan je de EQB niet alleen met zeven zitplaatsen krijgen, maar pronkt hij als vijfzitter ook met 595 liter kofferruimte achter de tweede zitrij en zelfs 1.710 liter met de achterbank neergeklapt. Ben je van die prestatie niet meteen onder de indruk, ga zo’n EQB dan maar eens vergelijken met de grotere Mercedes EQC. Die houdt namelijk slechts 1.460 liter koffervolume over.

Skoda Enyaq iV

Skoda Enyaq iV 2022

Ook Skoda heeft het nodige denkwerk in de kofferruimte van zijn EV gestoken. Hun Enyaq iV kan je zien als een soort van elektrische monovolume in een SUV-jasje, en de cijfers liegen er dan ook niet om. Achter de tweede zitrij is er al 585 liter aan bagageruimte, maar indien je die achterbank platlegt ontstaat in totaal 1.710 liter. Dat is vooral verrassend wanneer je de Skoda met zijn concerngenoten vergelijkt, want deze EV deelt zijn platform en technologie met de Volkswagen ID.4 en de Audi Q4 e-tron. Met respectievelijk maximaal 1.575 liter en 1.490 liter zijn die twee namelijk heel wat minder ruim. Dat noemen ze dan simply clever

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 2022

Kan de traditionele hatchback-vorm je echter meer bekoren, dan is een Hyundai Ioniq 5 misschien wel je ding. De Koreanen hebben hun EV namelijk een design meegegeven dat je doet vermoeden dat hij in de klasse van een Volkswagen Golf of Ford Focus speelt, tot je dichterbij komt. Dan merk je pas hoe groot zo’n Ioniq 5 is, en dat heeft dan weer zijn voordelen op de binnenruimte. Zo beschik je standaard over 531 liter volume, en ontstaat een mooie 1.591 liter met de tweede zitrij omlaag. Net als de Skoda Enyaq zet ook deze Hyundai zijn concerngenoot daarmee in zijn ondergoed. Hoewel een Kia EV6 namelijk op hetzelfde platform gebouwd werd, biedt die slechts 1.300 liter kofferruimte.

Peugeot e-2008

Peugeot e-2008

Afsluiten doen we met alweer een SUV, maar dan wel eentje in het compacte segment. Deze Peugeot e-2008 deelt zijn onderstel en techniek namelijk met de e-208, en dat is momenteel Peugeots kleinste model. Dat zou je echter niet zeggen wanneer je er de cijfers op nakijkt. Zo biedt de e-2008 al 434 liter ruimte achter de tweede zitrij, en schroeft hij dat op tot 1.467 liter wanneer je die platlegt. Dat is niet alleen 361 liter meer dan de e-208 waarop hij gebaseerd is, maar de Peugeot e-2008 is zelfs ruimer dan de enige elektrische break die momenteel op de markt is: de MG5. Die biedt namelijk 464 tot 1.456 liter koffervolume — ook helemaal niet verkeerd.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
andre123 13:56
Portrait de andre123

over de prijzen zullen we maar wijselijk zwijgen zeker?een dacia dokker bv met VERBAZEND VEEL KOFFERRUIMTE kocht je niet zolang geleden voor 10000e, voor een e berlingo kom je met x3 niet toe!

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités