Gelukkig Nieuwjaar: deze 10 nieuwe auto’s krijg je te zien in 2024

BMW M5 Touring teaser 2023

De Autofans-redactie wenst je een gelukkig 2024! Wij zitten alvast op het puntje van onze stoel want er staat weer voor ieder wat wils in de agenda dit jaar. Zo steekt één van de stoerste sportsedans straks in ’t nieuw, gaan twee van de beste offroaders aan de stekker en maakt een oud, Italiaans merk een comeback.

Welkom in 2024, en dat belooft weer een klepper van een autojaar te worden. Zo is de sector terug helemaal op dreef na een paar moeilijke jaren en staan de poorten wijder dan ooit tevoren open voor elektrificatie. Drie keer raden dus wat voor aandrijflijn er in het vooronder ligt van de meeste modellen waar we naar uitkijken in 2024… Juist ja: eentje op stroom.

Alfa Romeo Milano

Alfa Romeo Milano teaser 2023

Daar zitten zelfs een aantal merken tussen die nooit eerder iets op stroom maakten — of tenminste, als we een escapade met een zeldzame supercar even buiten beschouwing laten. Alfa Romeo onthult dit jaar namelijk de Milano en dat wordt een zuiver elektrische, compacte crossover. Zijn design ontdekten we al na een lek op het internet en ook voor details over zijn aandrijflijn hoeven we niet ver te zoeken, want die wordt identiek aan die van pakweg de Jeep Avenger… Maar goed: een nieuwe Alfa is een nieuwe Alfa, en die komt in april 2024.


Mercedes EQG

Mercedes EQG teaser 2023

Over elektrische primeurs gesproken: ook de iconische Mercedes G-Klasse gaat dit jaar aan de stekker. Die zal daarbij de naam ‘EQG’ aannemen en reken dan ook niet zomaar op een G met een elektromotortje voorin. In de plaats daarvan werd zijn onderstel grondig herzien om plaats te bieden aan vier individueel draaiende wielen die elk over hun eigen elektromotor beschikken. Dat alles steekt wel nog in een herkenbaar hoekige carrosserie om de traditionele koper te vriend te houden, terwijl de minder traditionele koper straks naar lieve lust ‘G-Turns’ kan gaan draaien op een losse ondergrond.


Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron teaser 2023

Ongetwijfeld één van de meest langverwachte EV’s die dit jaar onthuld wordt, is de Audi Q6 e-tron. Dat zeggen we niet zozeer omdat het zo’n innovatief model wordt, maar wel omdat het ding al zo veel vertraging opliep. Zo verscheen deze Audi stiekem vorig jaar al in onze lijst van “auto’s die je dit jaar te zien krijgt”, maar in dat jaar moesten we het stellen met wat gecamoufleerde beelden. Daarnaast kregen we echter ook inkijk in de aandrijflijnen, die pronken met tot 600 pk aan vermogen en tot 700 kilometer rijbereik… En als alles eens goed gaat, mogen we die cijfers dit jaar aan den lijve ondervinden.


Porsche Macan EV

Porsche Macan EV teaser 2023

Het kan echter altijd nog erger, want deze Porsche verscheen zelfs twee jaar geleden al in onze lijst! Dat is geen toeval, want de elektrische Macan deelt zijn platform met de Audi hierboven. Reken dus op dezelfde technologie en cijfers maar dan in een sportiever jasje… Al is de onderlinge afspraak wel dat de Audi eerst onthuld moet worden, voor Porsche de elektrische Macan mag tonen. Voor de dag ermee dus, u beiden, zodat jullie nooit meer in onze lijst met “auto’s die je dit jaar te zien krijgt” moeten verschijnen.


Range Rover EV

Range Rover EV teaser 2023

Dat hopen we ook voor het volgende puntje in onze lijst, want dit willen we écht zien. Dit jaar gaat het doek namelijk van ’s werelds eerste zuiver elektrische Range Rover, en stiekem wordt dat meteen ook de allereerste EV waar een Land Rover-logo op zal kleven. De Britten beloven trouwens ook dat dit de meest verfijnde Range Rover ooit zal worden. Reken bijvoorbeeld op actieve noise cancelling om het weinige geluid dat de EV maakt in het niets te doen verdwijnen, terwijl de prestaties op het niveau van de Range Rover met V8 moeten zijn.


Renault 5 E-Tech

Renault 5 E-Tech teaser 2023

Reken er echter maar op dat die Range Rover peperduur zal zijn, maar dat geldt niet voor alles dat dit jaar onthuld wordt. Zo trekt Renault op 26 februari het doek van zijn nieuwe 5, die in tegenstelling tot zijn naamgenoot uit de 80’s en 90’s het achtervoegsel ‘E-Tech’ krijgt. Dit wordt dus ook al een zuiver elektrische auto, die de beginselen van de Clio gaat combineren met een zuinige edoch plezante aandrijflijn. De accu’s worden ofwel 52 ofwel 40 kWh groot en ga je voor die laatste, dan moet je de elektrische Renault 5 al voor zo’n 25.000 euro in huis kunnen halen… Knap, niet?


Fiat Panda EV

Fiat Centoventi Concept 2023

Die Renault krijgt echter al snel gezelschap in die prijsklasse, en wel van een concurrent met een even historische naam. In 2024 onthult Fiat namelijk een nieuwe Panda en die wordt voor het eerst verkrijgbaar met een zuiver elektrische aandrijflijn. We kunnen ook al raden wat voor aandrijflijn dat wordt, want naar verluidt zou de Panda EV zijn genen delen met de nieuwe Citroën (ë-)C3. Reken dus op zo’n 300 kilometer rijbereik uit een 44 kWh-accu en een elektromotortje met 113 pk… O ja, én op een even absurd lage prijs als die elektrische Citroën.


Lancia Ypsilon

Lancia Ypsilon teaser 2023

Liever een iets chiquere Italiaan? Dan is 2024 er ook om je op je wenken te bedienen, want dit jaar keert een oude bekende terug. Lancia onthult namelijk zijn eerste nieuwe auto in meer dan een decennium, en dat wordt een opvolger voor de Ypsilon die het al jaren uitsluitend nog in Italië aanbiedt. De nieuwe Ypsilon zal daarentegen wél terug in ons land verkocht worden, en zal dat ook doen met een elektrische aandrijflijn onder de kap. Die gaat hij delen met pakweg de Jeep Avenger — en dus ook de Alfa Romeo Milano van hierboven — maar in tegenstelling tot die twee, wordt de Lancia een lekker traditionele hatchback. Afspraak dus in februari dit jaar.


Ford Puma EV

Ford EV's 2024

Nog niet genoeg nieuwe EV’s leren kennen? Dan gooien we er graag nog eentje van Ford bovenop, want zij hangen dit jaar hun Puma aan de stekker. Dat mag je letterlijk nemen ook, want het ziet ernaar uit dat de elektrische Puma gewoon gebaseerd wordt op de bestaande crossover. Die krijgt tegelijk een flinke facelift zodat ook de exemplaren met verbrandingsmotoren er weer kiplekker uitzien. Veel weten we nog niet over de elektrische Ford Puma maar aangezien ook deze dus zijn platform zal delen met wijlen de Ford Fiesta, hopen we op een even plezante rijervaring… We leren het vermoedelijk in de eerste helft van 2024.


BMW M5

BMW M5 Touring teaser 2023

Het plezantste moet dan echter nog komen, want BMW zet momenteel de laatste hand aan een nagelnieuwe M5. Die gaat zijn genen als vanouds delen met de reguliere 5 Reeks die we afgelopen jaar al leerden kennen, maar helemaal tegen de traditie in wordt de nieuwe M5 een plug-inhybride. Als we de geruchten mogen geloven zal die de aandrijflijn van de XM krijgen, dus reken op een V8 die het tot wel 748 pk zou kunnen schoppen dankzij een elektrisch duwtje in de rug. Bovendien komt hij er eindelijk weer als break, want nog dit jaar wordt er van zowel de 5 Reeks als de M5 en de elektrische i5 een Touring-versie verwacht. Kortom: veel om naar uit te kijken!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws