10 concepts die gek genoeg nooit in productie zijn gegaan

concepts-lijst-01

Er zijn conceptwagens waarvan je meteen door hebt dat ze nooit het productiestadium zullen halen. Bij andere heb je dan weer het gevoel dat ze met wat kleine aanpassingen het jaar daarop bij de dealer staan. Toch is dat niet altijd het geval. Wij zochten tien concepts die gek genoeg nooit in productie zijn gegaan.

Conceptwagens kan je ruwweg in drie soorten indelen: Concepts die technologie tonen, concepts die een toekomstige designrichting tonen en concepts die gewoonweg aantonen dat een model in productie zal gaan. Toch zijn er uitzonderingen op de regel in die laatste groep. Want af en toe gaat een conceptwagen waarvan je 100 procent zeker was dat 'ie in productie zou gaan... toch niet in productie. Wij verzamelden tien wagens waarvan we tot op de dag van vandaag niet snappen waarom ze niet in productie zijn.

Toyota FT-86 Open Concept

Kijk, dit is een voorbeeld uit het boekje. Een GT86 Cabrio lijkt een logisch vervolg op de coupévariant. Toyota stelde de wagen zelfs voor in 2013 als concept! Maar nu, twee jaar later, blijven ze lekker koppig door geen cabriovariant van de GT86 in productie te nemen.


Saab 9-3X Concept Car

In het eeuwige 'wat had Saab kunnen redden van bankroet'-verhaal komt een C-segmenter bijna altijd in de spotlight. Want een rivaal voor onder andere de VW Golf, Audi A3 en Opel Astra had een verkoopstopper kunnen worden. Saab dacht er over na in 2002, maar nam er nooit één in productie.


Citroën C5 Airscape Concept

Opel doet het nu met de Cascada als cabriovariant van de Insignia. Citroën, die toonden wel een C5 Cabrio in 2007, maar die kwam nooit verder dan zijn conceptvorm. Spijtig, want het had een aardig betaalbaar alternatief voor de Audi A5 cabrio kunnen zijn.


MINI Beachcomber Concept

Bij MINI doen ze niet al te moeilijk bij het creatief denkproces. Toen ze in 2010 de Beachcomber toonden als geinige spirituele opvolger voor de Moke, leek een productieversie dan ook niet veraf. Niets van. In de plaats kregen we de Coupé en de Roadster. Tja...


Renault DeZir Concept

'Hey jongens, we gaan Alpine nieuw leven inblazen!' Dat er echter zoveel lucht in moet, dat kunnen we maar niet vatten. Vijf jaar geleden kregen we DeZir Concept te zien op het autosalon van Parijs, ondertussen verlangen we nog steeds naar de wagen. Kom op Renault, zet er eens wat gas achter...


Mercedes B 55 AMG

Oké, tegenwoordig heb je wel een A-Klasse AMG, maar zijn B-broertje krijgt er maar geen. Mercedes bouwde in 2011 wel een met een V8 uitgeruste B 55 AMG, waardoor een 'normalere' versie op til leek te staan. Tot op heden nog niets van te zien.


Jaguar C-X75 Concept

Verscheen in 2010 en liet de wereld kwijlen. Verdween drie jaar in de kast om in 2013 terug te verschijnen om wederom de wereld in zwijm te laten vallen. Momenteel is het er stil rond, al zou het ons niet verbazen moest in 2016 de C-X75 nog eens de spotlight ingaan. Derde keer als productiemodel Jaguar?


Alfa Romeo MiTo GTA

De 147 GTA was misschien niet de beste Hot Hatch op de wereld, maar wat voor karaktervol karretje was het met z'n stompende V6. Tegen een GTA-variant van de MiTO zeggen we dan ook geen nee. Zes jaar na de concept staat 'ie echter nog altijd niet in de showroom.


Audi Quattro Concept

Dertig jaar Quattro, dat vier je toch met een 'specialleke'? In het geval van Audi kwam dat feest in de vorm van de Quattro Concept in 2010, een eerbetoon aan de oer-Quattro. Plotseling vergaten we de A5 coupé. Wat misschien ook de reden is waarom Audi de conceptwagen nooit in productie nam.


Volkswagen New Compact Coupe Concept

'Hey kijk, een Passat coupé, spannend hoor.' Dat dachten we bij het bekijken van de New Compact Coupe Concept in 2010. Want kom op, Volkswagen kennende zouden ze dat ding meteen de productie insturen. Echter gebeurde dat nooit. Waarom? Daar hebben we eigenlijk geen antwoord op.

Derniers articles publiés

Commentaires (7)

Laisser un commentaire
Wim 15:16
Portrait de Wim

idd, maar ook jammer van de Mito GTA, de C-X75 en de Quattro concept

Techno Patat 15:50
Portrait de Techno Patat

De Mercedes B55 AMG was een projectje van een groep stagairs dat ze los gelaten hebben! Wel geniaal gedaan. Gelukkig niet in productie gekomen :P!

Yvesw 16:15
Portrait de Yvesw

Gelukkig? Dat ding had een mega-cultstatus gehad joh. Elk verkeerslicht opnieuw mensen verbazen :-p

Techno Patat 21:36
Portrait de Techno Patat

Ik had 'et meer over praktische zaken :p! Als ik het me goed herinner zat de motor onder de koffer? Dat ging een fantastische wegligging garanderen denk ik, een B-klasse met een V8 in de koffer :D!

jo 10:32
Portrait de jo

correctie SAAB 9-3 CONCEPT CAR
= eigenlijk SAAB 9-3X een vierwiel aangedreven model

Yvesw 11:22
Portrait de Yvesw

Klopt, maar wel met de afmetingen van een Hatchback ;-) (Heb het X'je er bij gezet. Thanks!)

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités