10x Tien jaar oud (2017)

10-jaar-alfa

2007, voor sommigen lijkt het gisteren, voor anderen is het een eeuwigheid geleden. Maar welke auto's van belang leerden we tien jaar geleden kennen? Tijd voor een overzicht!

Welke technologische revelaties we leerden kennen in 2007 gaven we eerder mee, nu is het tijd voor de automodellen uit dat jaar die ons nog altijd bijblijven. Meer nog, bij sommige exemplaren val je achterover dat ze al tien jaar rondbollen op onze planeet. Of in het geval van de GranTurismo dat 'ie nog altijd in de orderboeken staat bij Maserati. Maar goed, we hebben er al ééntje prijs gegeven, tijd voor de lijst!

1: Audi A5

Cars-of-2007

Jep, ook wij moesten even dubbelchecken maar jawel, de eerste generatie Audi A5 is dit jaar tien jaar oud. Toch oogt de coupé gebaseerd op de A4 nog steeds als een designschot in de roos. Het is trouwens de moeite om op zoek te gaan naar één van de eerste S5's, want toen lag er voorin die knaap nog een bronstige 4.2-liter V8. Wat was het leven mooi in 2007...


2: Hyundai i30

Cars-of-2007

Raapten de Zuid-Koreanen tot 2007 vooral bekendheid met de Sante Fé en Tucson, dan verscheen er dat jaar Hyundai's eerste Duitser. Want de i30 werd geconcipieerd in Rüsselsheim en zette de trend van 'verDuitsing' in bij het merk. Bij zijn lancering werden de hatchbackslooks en laag prijskaartje gesmaakt, tien jaar later is het meer dan ooit een Volkswagen Golf-killer.


3: Shuanghuan SCEO

Cars-of-2007

Wat deze knaap in de lijst doet? Een trend zetten. Want de SCEO van Shuanghuan was de eerste Chinese wagen die zo in de media kwam voor zijn copycatgedrag. Moest je half blind zijn; dit is een Chinese BMW X5. Na een rechtszaak werd de verkoop verboden in Duitsland, al stond hij nog wel bij dealers in Italië en Centraal-Europa. Eentje vinden? Waarschijnlijk onmogelijk omdat ze uit elkaar vielen waar je bij stond.


4: Alfa Romeo 8C Competizione

Cars-of-2007

Laten we de bittere smaak van hierboven doorspoelen met kunst op wielen. Naar Alfa-iaanse gewoonte werd de 8C al in 2003 getoond aan het publiek maar duurde het tot 2007 voor 'ie in productie ging. Een beperkte productie, want 500 coupés en 500 cabrio's werden er van gebouwd. Met Ferrari-motor, Maserati-chasis en koolstofvezel carrosserie. Jep, eens om de tien jaar zet Alfa een pareltje neer.


5: Toyota FT-HS

Cars-of-2007

Een gevalletje 'dit had het kunnen zijn', want in 2007 verraste Toyota vriend en vijand met de FT-HS, een sportwagen die amper 30.000 dollar mocht kosten en gebruik maakte van een 400 pk sterke 3.5-liter V6 met hulp van een elektromotor. Een betaalbare hybridesportwagen zeg maar, in die tijd! Het project mocht echter de ijskast in om vijf jaar later terug ontdooid te worden tot ook nog geinig maar veel bravere GT86.


6: Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé

Cars-of-2007

Jarenlang de duurste Rolls die je op je oprit kon parkeren. Wat iets wilt zeggen, want de Drophead Coupé liet zich technisch baseren op de Phantom sedan, een model uit 2003. Tegen het einde van zijn carrière kreeg de voluptueuze cabrio gezelschap van de Dawn, waardoor het vorig jaar tijd werd voor de Phantom Drophead Coupé om te gaan rentenieren.


7: Fiat 500

Cars-of-2007

Je kan hem waarschijnlijk drie keer parkeren in zo'n Rolls-Royce maar toch is de 500 één van de belangrijkste wagens uit de lijst. Het bolletje hielp Fiat namelijk uit een woelige periode en verkoopt nu nog als zoete broodjes. Met dank aan zijn guitige styling en compacte afmetingen. Want eindelijk moest je geen lelijk plastic hok meer kopen als je iets klein nodig had om rond te toeren in de stad.


8: Maserati GranTurismo

Cars-of-2007

Nog een Italiaan in de lijst? Jazeker. Want geef nu toe, zelfs vandaag kan de GranTurismo van Maserati nog hoofden doen draaien. Met dank aan zijn heerlijke soundtrack en vloeiende looks. Tegenwoordig niet meer opgewassen tegen de nagelnieuwe coupés van concurrenten maar geef je daar om als je weet dat deze bolide onderdelen leent van de Ferrari 599 GTB?


9: Nissan Qashqai

Cars-of-2007

'Crossover', naar eigen zeggen heeft Nissan het model uitgevonden. Niet helemaal waar natuurlijk, al hebben de Japanners wel als eersten het concept gecommercialiseerd op grote schaal. Zeer grote schaal, want de Qashqai wordt niet voor niets ook wel eens de Cashcow genoemd van Nissan. Toch hadden autofans niet te klagen, want in 2007 kwam het merk ook op de proppen met de GT-R. 2007, wat een jaar bij Nissan...


10: Volkswagen Tiguan

Cars-of-2007

Combineer een TIGer (tijger) en een legUAN (leguaan) op het chassis van een Golf mk5 en je krijgt de Tiguan. Waardoor je na tien jaar eindelijk weet waar die naam nu juist vandaan komt. Al is het verhaal nog straffer, want Volkswagen vroeg lezers van Duitse magazine Autobild om met een naam op de proppen te komen. Kanshebbers waren Namib, Rockton, Liger, Samun, Nanuk en Tiguan. Volkswagen Ligér... het zou nog iets kunnen zijn.

Derniers articles publiés

Commentaires (2)

Laisser un commentaire
Quin 13:18
Portrait de Quin

Inderdaad, wat een kunstwerk. Spijtig genoeg nog nooit in het wild gezien.

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités