Officieel: Land Rover Defender 130 is offroader voor het grotere gezin (2022)

Land Rover Defender 130 2022

Zij die de Defender 90 wat te krap vinden, konden al terecht bij de 110-versie, maar wat als ook die kolos niet genoeg ruimte biedt? Dan heeft Land Rover een antwoord voor je klaar, en dat luidt niet gewoon “Discovery” of “Range Rover”. Dit is namelijk de Defender 130, en die biedt nog meer ruimte dan die twee modellen.

We snappen het best: met je kroost van zes ben je al sinds mensenheugenis aangewezen op passieloze, zuiver functioneel vormgegeven bestelbusjes. Ruimte voor rijplezier is er zelden geweest, en de kans om je midlifecrisis de vrije loop te laten in autoland verdween al evenzeer als sneeuw voor de zon na de komst van nazaten nummer vijf en zes. Tot nu, want 31 mei 2022 is de datum waarop Land Rover ook jou de mogelijkheid biedt om je zuurverdiende centen uit te geven aan één impulsaankoop — net als de rest van de wereld.

Extra stoelen, extra overhang

Schrijf de auto in de beelden namelijk niet meteen af als een creatief gephotoshopte render, want dit is weldegelijk de Land Rover Defender 130. Zoals de naam al doet vermoeden groeit die nog een maatje of twee ten opzichte van de gekende 110-versie, en in vergelijking met de korte 90 wordt het al helemaal absurd. Zo meet de Defender 130 in totaal maar liefst 5,35 meter lang, al blijft de wielbasis van de 110 wel gewoon behouden. Dat merk je aan de identieke achterportieren, en aan het gevoel dat de proporties in zijaanzicht misschien licht uit de haak zijn…

Land Rover Defender 130 2022

Die extra overhang achteraan heb je er misschien wel voor over als je zijn binnenruimte ziet, want deze grootste Defender is binnenin een ware balzaal. Met enkel de twee voorstoelen overeind ontstaat een bijna bestelwagenwaardige 2.291 liter aan koffervolume, en zelfs met de tweede zitrij rechtop blijft er nog steeds 1.232 liter over. Iets zegt ons echter dat dit apparaat vooral gekocht zal worden om ook de derde zitrij te gebruiken. Dan krijg je met 389 liter namelijk nog steeds de kofferruimte van de gemiddelde SUV, maar kan je wel nog eens drie extra personen huisvesten. Want inderdaad: de derde zitrij is breed genoeg voor drie. De optie om de extra jumpseat tussen de twee voorstoelen te monteren is hier jammer genoeg niet aanwezig, anders kon je zelfs 9 personen meenemen…

Eentje voor de Queen

De identieke wielbasis verraadt daarnaast al wat er zich onderhuids afspeelt, want verder blijft de 130 gewoon een Defender. Zo kan je hem bestellen met de gekende 3.0-liter zescilindermotoren in het vooronder, die ofwel benzine ofwel diesel lusten. De P400-benzinemotor biedt daarin 400 pk en 550 Nm koppel en de D250- en D300-diesels houden het op respectievelijk 249 pk en 600 Nm en 300 pk en 650 Nm. De benzineviercilinder valt dus niet te combineren met het langere koetswerk, net als de plug-inhybride aandrijflijn of de exclusieve V8-motor. Uiteraard blijven de terreincapaciteiten wel overeind, met standaard onder andere intelligente vierwielaandrijving, variabele luchtvering en Land Rovers ‘Terrain Response’-systeem.

Land Rover Defender 130 2022

Bovendien kan je de 130 niet in de basisversie van de Defender bestellen, en krijg je dus altijd wat uitrusting mee. Deze langere variant krijgt zelfs als enige de optie om de koets in het ‘Sedona Red’ te laten lakken, en wordt daarnaast ook te allen tijde getrakteerd op het ‘Extended Bright Pack’ dat de sierlijsten in het satijnzilver steekt. Binnenin vind je ook steeds het grotere Pivo Pro-infotainmentscherm van 11,4 inch. Dat betekent echter nog niet dat de 130 zijn utilitaire inborst uit het oog verloren is, en dat blijkt al uit het promostuntje dat Land Rover met deze 130 uithaalde. Zo doneerden ze er alvast eentje aan het Britse Rode Kruis ter ere van het jubileum van de Queen. Wil je er zelf ook eentje in je garage parkeren, dan moet je er minstens 89.200 euro voor over hebben.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités