Volkswagen ID. XTREME is elektrische — en éénmalige — offroader

Volkswagen ID. XTREME Concept 2022

Een doordeweekse SUV zie je al amper buiten de geplaveide weg treden, laat staan een elektrisch exemplaar. Maar waarom eigenlijk niet? Die vraag stelt Volkswagen luidop met dit studiemodel op basis van zijn ID.4: de ID. XTREME.

De Volkswagen ID.4 is inmiddels zo’n twee jaar op de markt, en is sindsdien al in een aantal smaakjes verkrijgbaar. Zo kan je — zoals het een SUV betaamt — kiezen uit twee- of vierwielaandrijving en staat er zelfs een sportievere variant in het gamma onder de noemer GTX. Een versie voor het terrein was er echter nog niet, en dat lijken ze bij Volkswagen zelf wat jammer te vinden. Ze tonen nu namelijk hoe zo’n offroad-EV eruit zou kunnen zien, en daarvoor tillen ze de aandrijflijn van de ID.4 GTX letterlijk en figuurlijk naar nieuwe hoogten.

Opgepepte GTX

De opvallendste wijzigingen vinden we dan ook aan de buitenkant, waar deze ID. XTREME niet alleen verhoogde rally-ophanging kreeg maar ook breder geschouderd is. Dat dankt hij aan nieuwe, 3D-geprinte wielkasten die aan weerszijden van het koetswerk 5 centimeter toevoegen. Daaronder vinden we specifieke offroadwielen van 18 duim met natuurlijk gespecialiseerd rubber eromheen gespannen. Vooraan kan de ID. XTREME tegen een stootje dankzij een futuristische bullbar, die een ruiger gelijnde voorbumper beschermt. Bovenaan tekent een dakrek met LED-bar dan weer present, terwijl de bodem volgens Volkswagen volledig beschermd wordt door aluminium beplating.

Volkswagen ID. XTREME Concept 2022

Hoewel het om een conceptcar gaat, valt er daaronder toch wel het één en ander te beschermen. De ID. XTREME baseert zich qua aandrijflijn namelijk op de sportievere GTX-topversie. Reken dus — gelukkig maar — op vierwielaandrijving, maar reken echter niet op de gewoonlijke 299 pk die zo’n ID.4 GTX laat optekenen. In de plaats daarvan hebben de ingenieurs de achterste elektromotor nog wat opgepept, waardoor de ID. XTREME goed zou zijn voor 385 pk. Bovendien zou de aandrijflijn ook een kunstmatig geluid produceren om de rijbeleving te onderstrepen, al laat Volkswagen (nog) niet horen hoe zoiets klinkt.

Duurzame offroader

Hoewel dit studiemodel zich in grote lijnen baseert op een ID.4 GTX, wil dat niet zeggen dat ze er in Wolfsburg een exemplaar voor opgeofferd hebben. Onder het mom van duurzaamheid hebben de ontwikkelaars namelijk zoveel mogelijk stukken gebruikt die nog ergens in hun magazijn stof lagen te vangen. Zo is de 82 kWh-batterij een tweedehandsje en komt ook de koets grotendeels van een afgedankt testvoertuig uit de ID.4-ontwikkeling. De ID. XTREME kreeg dan ook een mooi plekje op het ID. Treffen van het afgelopen weekend, Volkswagens event waar je enkel heen mag indien er stroom door je aderen loopt.

Volkswagen ID. XTREME Concept 2022

Indien deze offroad-ID.4 dan weer voldoende zou zijn om je afstand te doen nemen van je opgehoogde Toyota Land Cruiser V8 diesel, dan moeten we jou — en het milieu — teleurstellen. Volkswagen bouwt de ID. XTREME in slechts één exemplaar, en heeft ook geen plannen om het ding later in productie te nemen. Al lijkt er uiterlijk alvast weinig aan de hand dat een beetje handige Harry in zijn schuur niet voor elkaar krijgt, dus waag gerust zelf een poging.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités