Vaarwel, MPV: nieuwe Renault Espace plaagt met SUV-silhouet

Renault Espace teaser 2023

Er komt een nieuwe van de Renault Espace aan, maar die gaat er misschien niet uitzien zoals je verwacht. Doorheen zijn vorige vijf generaties vormde het model namelijk telkens het summum van de MPV, maar die vorm heeft anno 2023 geen plaats meer. Renault gaat dan maar voor dat andere drieletterwoord: SUV.

In 1984 ontketende Renault een revolutie in autoland, of toch in Europees autoland. Toen lieten de Fransen namelijk de Espace los, de eerste volwaardige MPV — of, zoals ze hem aldaar zelf noemen, ‘monovolume’ — op onze wegen. De auto inspireerde talloze andere constructeurs om hun eigen ruimtewonderen te gaan ontwikkelen, die in de komende decennia gezinnen van alle formaten naar hun bestemming brachten. Vijf generaties en bijna 40 jaar later vervangen die gezinnen hun MPV’s echter en masse voor SUV’s, en ook de Espace gooit nu de handdoek in de ring.

’Espace’ met grote ‘E’

Renault heeft namelijk een nieuwe teaser gedeeld over de zesde generatie Espace, en die laat maar weinig aan de verbeelding over. Zo leren we meteen dat het iconische model zijn MPV-silhouet vervangt door dat van een SUV, net zoals dat ook met de nieuwe Scénic zal gaan gebeuren. Verder herkennen we de scherp getekende wielkasten en het lichtsignatuur van die andere hoogpotige Renault: de Austral. De Fransen beloven wel dat de Espace, ondanks zijn nieuwe vorm, zijn DNA behoudt. Zo moet de SUV nog steeds plaats kunnen bieden aan zeven inzittenden en zou de binnenruimte zelfs gegroeid zijn ten opzichte van de voorganger, ondanks zijn 14 centimeter kortere carrosserie.

Renault Espace teaser 2023

Over de techniek van de nieuwe Espace houdt Renault de lippen nog stijf op elkaar, al deden er wel al een aantal roddels de ronde. Zo zou de forse SUV in tegenstelling tot de aankomende Scénic over een gamma aan verbrandingsmotoren beschikken, al betekent dat niet dat elektrificatie uit blijft. De Espace deelt namelijk niet alleen zijn designtaal maar ook zijn platform met de Austral, en die beschikt naast een setje mildhybride motoren ook over een zelfopladende hybrideversie. Of dat is wat Renault eerder al bedoelde met dat geaccentueerde ‘E’-tje in zijn naam, leren we in de lente van dit jaar wanneer de zesde generatie van de Espace onthuld wordt.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités