Land Rover Defender Works V8 Islay Edition is gloednieuwe, oude Defender (2023)

Land Rover Classic Defender Works V8 Islay Edition 2023

Land Rover heeft een speciale editie van de Defender gelanceerd, en dat is er niet zomaar eentje. Deze Classic Defender Works V8 Islay Edition is namelijk een exemplaar volgens het oude recept, dat je toch gewoon nieuw kan kopen. ’t Is te zeggen, als je snel bent…

Bij Land Rover krijgen ze maar niet genoeg van hun klassieke Defender. Het model is namelijk al zeven jaar uit productie én vervangen door een gloednieuwe Defender, maar toch kunnen de Britten het niet laten om af en toe eens een nieuwe reeks op basis van de klassieker ineen te schroeven. Vooral de Works-afdeling van Land Rover houdt zich met zo’n projecten bezig, en zo zagen we al verrijzenissen ter ere van de 70ste verjaardag van het model en tot tweemaal toe om het rallyverleden van de Defender in de bloemetjes te zetten. Deze nieuwste inzending keert echter helemaal terug naar de beginjaren.

Tweed-stof en whiskyhout

Dit is namelijk de Land Rover Classic Defender Works V8 Islay Edition, en die baseert zich op het persoonlijke exemplaar van Spencer Wilks. ‘Wacht, heette de ontwerper niet Maurice Wilks,’ horen we je al denken en inderdaad: Spencer Wilks is de broer die volgens de overlevering niét het silhouet van de oorspronkelijke Land Rover in het zand tekende in 1947. Ook de broer van Maurice Wilks was echter nauw betrokken bij de ontwikkeling van de terreinwagen, en schopte het later ook tot grote baas van Rover dat destijds de Land Rover bouwde. In de beginjaren testte Spencer het model bijvoorbeeld uitvoerig in de buurt van zijn buitenverblijf op het Schotse eiland Islay, waar de naam ‘Land Rover’ ook bedacht werd. En dat brengt ons dus bij deze speciale editie.

Land Rover Classic Defender Works V8 Islay Edition 2023

De carrosserie van deze Islay Edition steekt namelijk in het ‘Heritage Grey’ terwijl het dak en de klassieke stalen velgen in de kleur ‘Limestone’ gespoten werden. Daarmee moet het model doen denken aan de Series IIa die Spencer Wilks in 1965 in ontvangst nam. Verder monteerde Land Rover ook een klassiek ogende grille, al schuilt daar wel iets anders achter dan voorheen: een 5.0-liter V8-motor met 405 pk. Binnenin vind je dan weer een combinatie van Windsor-leer en tweed-stof en de middenconsole beschikt over een uitneembaar dienblad uit hout van whiskyvaten — want wat is een Brit zonder zijn whisky. Het blijft trouwens niet bij één exemplaar, want Land Rover gaat deze Islay Edition ook echt verkopen… al is de oplage wel beperkt tot 30 stuks.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités