Dit 1.430 pk sterke elektrische busje stuurt Ford straks naar Pikes Peak

Ford SuperVan 4.2 Pikes Peak 2023

Ford heeft zijn inzending voor de Pikes Peak International Hillclimb klaar, en die neemt misschien niet de vorm aan die je verwacht. Dit is namelijk de SuperVan 4.2, een elektrische bestelbus met een bescheiden 1.430 pk op zijn wielen. En we noemen dat vermogen ‘bescheiden’, omdat we weten dat het stiekem nog sterker kan…

Spoel even terug naar het Goodwood Festival of Speed van 2022, als je wil. Daar pakte Ford namelijk uit met twee showcars: een toepasselijk genaamde ‘Very Gay’ Ranger Raptor in regenboogkleuren — ze bedoelden het goed, echt waar — en de SuperVan 4. Die laatste was een Ford E-Transit-lookalike die helemaal klaargestoomd werd voor het circuit, net zoals zijn drie voorgangers met V8-motoren dat waren. Om te laten zien wat deze bizarre bus kan, trekt Ford er straks mee naar de Pikes Peak International Hillclimb… Al maakten ze wel een paar onverwachte aanpassingen.

Less is more

Dit is namelijk de SuperVan 4.2, als het ware een verbeterde versie van de oorspronkelijke SuperVan 4. Die verbeteringen zijn er echter van de ‘less is more’-soort, kijk maar naar de aandrijflijn. Die heeft zijn vier elektromotoren ingewisseld voor drie stuks, waarvan er eentje op de vooras en twee op de achteras liggen. Het vermogen zakt daarmee eveneens van zo’n 2.000 pk naar 1.430 pk en Ford geeft niet mee wat dat doet met de 0-naar-100-tijd van voorheen 2 seconden. Hoewel de SuperVan 4.2 dus wat trager kan zijn op de rechte stukken, zou hij wel vlotter door de bocht moeten gaan. Zo moeten zijn nieuwe spoilers en flapjes allemaal samen wel 2 ton neerwaartse druk creëren aan een snelheid van 240 km/u, en dat zal nodig zijn ook.

Ford SuperVan 4.2 Pikes Peak 2023

De heuvelklim van Pikes Peak is namelijk beroemd en berucht om zijn bochten, waarvan er maar liefst 156 stuks verspreid liggen over een traject van nog geen 20 kilometer. Onderweg overbrug je een hoogteverschil van 1.440 meter dus het evenement heeft zijn bijnaam ‘Race to the Clouds’ niet gestolen. De Ford SuperVan 4.2 neemt eraan deel op 25 juni, en racepiloot Romain Dumas kruipt er voor de gelegenheid achter het stuur. Dat laatste is geen onbelangrijk detail: de Fransman heeft al vijf jaar het record op Pikes Peak op zijn naam staan, dat hij vestigde met de eveneens elektrische Volkswagen ID. R.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités