Van Alpina tot Rimac: dit zijn de Dream Cars op het Autosalon (2023)

Rimac Nevera Autosalon Brussel 2023

Het Autosalon is terug, al moet het Belgische feest van de automobiel het tegenwoordig wel zonder zijn Dream Cars-expo stellen. Betekent dat dan dat er deze editie niks sensationeels te zien valt in de Heizelpaleizen? Wel integendeel, lees even mee!

Het jaar begint goed voor de Belgische autoliefhebber, want er is opnieuw een Autosalon. Twee jaar lang stak het verduivelde coronavirus namelijk een stokje tussen de wielen van het evenement, en ook dit jaar is het Salon net wat kleiner dan we gewend zijn. Zo moesten de organisatoren bijvoorbeeld de gewoonlijke Dream Cars-expo laten vallen, die voorheen een complete hal voor zijn rekening nam. Er is echter ook goed nieuws, want daardoor kan je een aantal van de exclusiefste auto’s gewoon op de standen vinden zonder dat je er een extra ticketje voor moet kopen. Wij verklappen alvast waar je moet kijken.

Alpina B4 Gran Coupé

Alpina B4 Gran Coupé Autosalon Brussel 2023

Beginnen doen we met een BMW M4 met een twist. Deze Alpina B4 Gran Coupé is met zijn 495 pk namelijk sterker dan de échte M-auto, maar koppelt dat vermogen wel aan een gezinsvriendelijke vijfdeurscarrosserie. Onderhuids is hij dan ook gebaseerd op een ‘gewone’ M440i, maar dat hoeft niemand te weten. Je vindt de B4 in Paleis 6, op een exclusief stukje genaamd ‘The Avenue’.

Alpine A110 R

alpine a 110 r autosalon brussel 2023

Deze Alpine is niet te verwarren met bovenstaande Alpina, maar dat maakt hem niet minder het bekijken waard. De A110 R is namelijk de nieuwe overtreffende trap van het gereïncarneerde sportwagenmerk, waarbij de ‘R’ staat voor ‘Radicaal’. Verwacht dus flink wat spoilerwerk en gewichtsbesparend koolstofvezel waar er voorheen een achterruit zat, al blijft de motor wel onveranderd met zijn 300 pk. De A110 R krijgt een mooi plekje op de Alpine-stand in Paleis 5.

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL Autosalon Brussel 2023

Deze BMW 3.0 CSL heeft misschien heel wat gemeen met de Alpina B4 hierboven, maar gaat een stuk verder dan dat. Dit is namelijk BMW’s ultieme hommage aan 50 jaar M-geschiedenis. De nieuwe 3.0 CSL combineert hints naar de iconische klassieker waarmee hij zijn naam deelt met de machtige zes-in-lijn van de huidige M3 en de M4, in dit geval opgepompt tot 560 pk. Zijn retrokleuren maken er de blikvanger van de BMW-stand van, in Paleis 7.

Bugatti Chiron Sport

bugatti chiron autosalon brussel 2023

Het kan echter nog exclusiever, want Bugatti neemt zijn Chiron mee naar het Autosalon. Zo vind je op hun stand een Sport-versie, die het gewoonlijke vermogen van pak-‘m-beet 1.500 pk combineert met een iets lichter onderstel en verbeterd bochtenwerk. Helemaal nieuw is dit exemplaar echter niet, want alle 500 exemplaren van de Chiron zijn inmiddels uitverkocht… Daardoor is dit misschien wel je laatste kans om er eentje van dichtbij te bekijken, dus afspraak in Paleis 11.

Dodge Challenger Jailbreak

Dodge Challenger Hellcat Jailbreak Autosalon Brussel 2023

Deze Dodge mag dan geen Bugatti zijn, maar ook dit is misschien wel een eenmalige kans. De Amerikanen zijn namelijk officieel niet meer aanwezig in onze contreien, en worden maar beperkt ingevoerd door een zelfstandige importeur. Die heeft echter zijn eigen stand verzekerd op het Autosalon, waar naast een aantal RAM’s ook deze Dodge Challenger Jailbreak te zien is. Die toont naast een Hemi-V8 met 807 pk ook een eindeloze resem personalisatiemogelijkheden in Paleis 9.

Lamborghini Huracan Sterrato

lamborghini huracan stellato autosalon brussel 2023

Bij Lamborghini mikken ze dan weer eerder op de Europese smaken, en nog geen klein beetje. Zo onthullen ze op hun stand de Huracan Sterrato, en dat is een supercar die als het ware een crossover-behandeling kreeg. Die ruige ambities maakt de Lambo echter ook waar dankzij een rally-modus, vierwielaandrijving en de 610 pk sterke V10 van de Huracan Evo. Voorlopig blijft het echter bij kijken, en dat in Paleis 11.

Lotus Emira

Lotus Emira Autosalon Brussel 2023

Ook deze Lotus is het vermelden waard, want hij is de laatste van zijn soort. Voortaan gaat het Britse sportwagenmerk namelijk de elektrische toer op met machines als de Eletre, maar deze Emira zwaait de verbrandingsmotor nog een allerlaatste keer uit. Dat doet hij met de keuze uit vier of zes cilinders, goed voor hoogstens 405 pk op de achterwielen. Dat alleen al is goed voor een plekje op ‘The Avenue’ in Paleis 6.

Maserati MC20 Cielo

maserati mc20 autosalon brussel 2023

Wat je in de Lotus Emira echter niet kan, is onder de blote hemel genieten van die V6. Daarvoor moet je bij Maserati zijn, want zij bieden hun MC20 voortaan aan als cabriolet onder de noemer ‘Cielo’ – inderdaad: hemel in het Italiaans. Ook hier maakt een zescilinder het mooie weer, en dat is Maserati’s nieuwe Nettuno-V6 met 630 pk aan vermogen. Het is dus weinig verwonderlijk dat ook deze bolide een plekje op ‘The Avenue’ in Paleis 6 verdient.

Mercedes-AMG SL

Mercedes-AMG SL Autosalon Brussel 2023

Dat is ook waar je deze Mercedes zal vinden – of moeten we zeggen: Mercedes-AMG? De Stuttgarters hebben de ontwikkeling van hun roadster namelijk voor het eerst uit handen gegeven aan huistuner AMG, waardoor iedere nieuwe SL de nadruk legt op sportiviteit. Zo kan je hem bestellen met de keuze uit een 4.0-liter V8 met 476 tot 585 pk, of met een 2.0-liter viercilindermotor die dankzij een elektrisch aangedreven turbo toch 381 pk ophoest. Hoe dan ook het zien waard dus, deze Mercedes-AMG SL, op ‘The Avenue’ in Paleis 6.

Porsche 911 GT3 RS

porsche 911 GT3 RS Autosalon brussel 2023

Voor nog meer Duits geweld moet je natuurlijk bij Porsche zijn, want die nemen zowaar de overtreffende trap van hun GT3-gamma mee. Dat is deze 911 GT3 RS, die zijn atmosferische zescilindermotor niet alleen opdrijft tot 525 pk maar vooral aandacht trekt met zijn overdadige spoilerwerk. Kom dus gerust even kijken naar de hoogste spoiler die Porsche ooit op een productiewagen monteerde op hun stand in Paleis 11.

Rimac Nevera

rimac nevera autosalon brussel 2023

Terwijl je daar toch bent, kan je zowel even langsgaan bij Rimac. Dat relatief jonge merk is namelijk aan een flinke opmars bezig waarbij het bijvoorbeeld al het gros van de aandelen van Bugatti opkocht. Daarnaast bouwen de Kroaten ook hun eigen, zuiver elektrische hypercars zoals deze Nevera. Die stelt zijn vier elektromotoren met in totaal 1.914 pk tentoon op zijn eigen stand in Paleis 11.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws