Elektrische Volkswagen ID.3 krijgt straks facelift: dit weten we al (2023)

Volkswagen ID.3 Facelift 2023

Binnen een kleine twee weken gaat de Volkswagen ID.3 onder het mes. Op een volledig nieuwe generatie hoef je niet te rekenen, maar de knappe koppen in Wolfsburg zouden wel een aantal van de pijnpunten van hun elektrische pionier gaan aanpakken. Dit is wat we er al over weten!

Eind 2019 sloeg Volkswagen een nieuwe richting in, en die richting werd gekenmerkt door de letters ‘ID’. Dat werd namelijk de basis voor een complete, zuiver elektrische familie van modellen waaronder intussen een setje SUV’s onder de noemers ID.4 en ID.5, een busje genaamd ID. Buzz en binnenkort een sedan, de ID.7, mogen vallen. Aftrappen deed dat alles echter met de ID.3, een auto die een gelijkaardig plekje in de geschiedenisboeken moest gaan verdienen als pakweg de Kever of de Golf. Dat is hem misschien nog niet helemaal gelukt, maar de aankomende facelift moet de ID.3 alweer een duwtje in de juiste richting geven met een aantal belangrijke wijzigingen.

Scherpere looks

Dat begint al bij de looks, al hoef je daar geen wereldschokkende veranderingen te verwachten. Zo leerden we uit schetsen die Volkswagen zelf vrijgaf dat het algemene lijnenspel ongewijzigd blijft, maar dat de ID.3 er wel iets sportiever gaat uitzien. Zo zal de ietwat inspiratieloze snuit opgefrist worden met een scherper gevormde motorkap en iets makkelijker verteerbare bumpers dan de huidige exemplaren met hun zeshoekige schubben. Dat laatste gebeurt ook achteraan, en Volkswagen toonde op zijn LinkedIn-pagina al het nieuwe lichtsignatuur van de achterlichten. De vorm van de units zelf blijft daarbij wel gelijkaardig.

Eindelijk Volkswagen-kwaliteit

Ook binnenin blijft het design nagenoeg ongewijzigd, maar alles wat je aanraakt zou wel net dat beetje steviger moeten aanvoelen. De materialen van de huidige ID.3 wisten namelijk niet altijd te overtuigen, maar Volkswagen belooft dat die voortaan van hogere kwaliteit zullen zijn. Bovendien verbannen de Duitsers alle dierlijke materialen van hun ID.3-productielijn, dus in de cabine van het vernieuwde exemplaar kunnen ook vegans zorgeloos ademhalen.

Knelpunt nr.1: infotainment

Vegan of niet, zowat iedereen stoort zich momenteel aan de bediening van het infotainmentsysteem in de ID.3. Het is niet alleen lastig navigeren door de menu’s, maar de klimaat- en volumeregeling met hun aanraakgevoelige strookjes zijn niet intuïtief en tot overmaat van ramp ook niet verlicht. Dat moet allemaal gaan veranderen bij de facelift, want Volkswagen belooft een gloednieuw scherm met een diameter van 12 in plaats van 10 duim. Op basis van de schetsen ziet het er ook naar uit dat ze daaronder een rijtje touch-knoppen met LED-verlichting monteren. Bovendien bestaat de kans dat de aanraakgevoelige knoppen van het stuurwiel plaats maken voor eenvoudigere, fysieke exemplaren, al is daarover nog niks bevestigd.

Volkswagen ID.3 Facelift 2023

Laden wordt gemakkelijker

Naast de software van het infotainment zou ook het brein van de elektrische aandrijflijn een opfriskuur krijgen. Zo zal de vernieuwde ID.3 verkrijgbaar zijn met Plug & Charge-technologie, die de laadpaal herkent en activeert zonder dat er een pas aan te… euh… pas komt. Daarnaast doen er geruchten de ronde dat de hatchback aanzienlijk vlotter zal kunnen snelladen, maar ook dat werd nog niet met zoveel woorden vrijgegeven door Wolfsburg.

Sportieve GTX onderweg?

Verder zwijgt Volkswagen ook nog in alle talen over de aandrijflijnen van de elektrische hatchback, al kunnen we er vanuit gaan dat die grotendeels onveranderd zullen blijven. De kans zit er echter wel dik in dat er kort na de lancering een GTX-versie van de ID.3 verschijnt zoals dat ook al met de ID.4 gebeurde. Dat wordt een sportievere variant à la GTI, al is de vergelijking met de R-modellen van Volkswagen misschien makkelijker gemaakt. De 'X' in de naam duidt namelijk op vierwielaandrijving, en de Duitsers presenteerden twee jaar geleden al een voorsmaakje onder de noemer 'ID.X'. Die pronkte met twee elektromotoren en een vermogen van maar liefst 328 pk...

Volkswagen ID.X Concept 2021

Lang hoeven we niet meer te wachten om alles te leren over de vernieuwde ID.3: de onthulling staat gepland voor 1 maart 2023. Bij Volkswagen zelf lijken ze alvast te rekenen op flink wat vraag, want na de fabrieken in Zwickau en Dresden zal ook die in Wolfsburg ID.3’s gaan produceren vanaf de facelift.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
FLP 09:48
Portrait de FLP

Iedereen: "Touchknoppen/-schermen in wagens zijn zowat de slechtste manier om iets te bedienen. Knoppen zijn nog steeds de eenvoudigste en beste manier. If it ain't broke..."
VW: "We hebben aan jullie gedacht! We hebben het scherm groter gemaakt, en de touchknoppen verlicht!"
Zucht....

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités