Budgetbreaks: dit zijn de vijf goedkoopste stationwagons op de markt (2023)

Fiat Tipo SW 2023

Op zoek naar een ruime gezinswagen tegen een budget? Laat die crossovers dan maar achterwege, want een break is niet alleen ruimer maar vaak ook nog net dat beetje goedkoper dan een gelijkaardig SUV-derivaat. Bewijzen nodig? Hieronder vind je er vijf.

Laat ons beginnen met een binnenkoppertje: de break is met uitsterven bedreigd. Kijk maar naar Dacia, waar je tot voor kort nog de goedkoopste break op de markt vond in de vorm van de Logan MCV maar nu aankijkt tegen een soort kruising van een break, een crossover en een MPV: de Jogger. Waar kan je dan wel nog terecht indien je een traditionele break zoekt tegen een budget? Dat klinkt als een aanleiding voor een lijstje…

5. Opel Astra Sports Tourer

Opel Astra Sports Tourer 2023

Goedkoop en Duits, dat past toch niet in één zin? Blijkbaar wel bij Opel, of toch als je 27.550 euro goedkoop vindt. Voor dat geld krijg je namelijk een nagelnieuwe Astra Sports Tourer mee naar huis, en dat is de vijfde goedkoopste break van het moment. Opel geeft die trouwens ook niet kaal mee, want in zijn basisvorm is de Astra al best bruikbaar. Reken bijvoorbeeld op parkeersensoren voor- en achteraan, automatische koplampen, keyless entry en go en 16-inchvelgen. Bovendien beschik je meteen over 110 pk uit een 1.2-liter benzinemotor… Chic.

4. Renault Mégane Grandtour

Renault Mégane Grandtour 2023

Over chic gesproken, hoe staat het bij de Fransen? Wel, daar vind je de vierde goedkoopste break van onze markt in het aanbod van Renault. Zij bieden momenteel namelijk een Mégane Grandtour aan vanaf 27.325 euro, en die beschikt standaard over nog meer vermogen dan de Opel. Zo tekent meteen een 1.3-liter benzinemotor present met 140 pk, maar dat is niet de enige reden om de Mégane te overwegen. Je krijgt namelijk ook minstens even veel uitrusting mee als in de Opel.

3. Kia Ceed SW

Kia Ceed SW 2023

We zijn inmiddels beland bij het podium der budgetbreaks, en daar gaat deze Kia Ceed SW met brons lopen. Je koopt er namelijk al eentje vanaf 25.290 euro, maar dat zou je er van buitenaf niet aan zeggen. Zo ziet de Kia Ceed er ook als SW best dynamisch uit, en staat er zelfs een plug-inhybride variant in het gamma. Die krijg je voor dat geld echter niet mee, dus in de basis beschik je over een 1.0-liter benzinemotor met 100 pk. Ook cruise control en een infotainmentsysteem met smartphone-integratie zijn meteen aanwezig, maar voor parkeersensoren moet je wel bijbetalen.

2. Hyundai i30 Wagon

Hyundai i30 Wagon 2023

De Kia Ceed wordt echter nipt ingehaald door de Hyundai i30 Wagon op de tweede plaats, en dat is geen toeval. De Hyundai en de Kia delen namelijk hun techniek, en zo krijg je ook hier een 1.0-liter driecilindermotortje mee dat echter wel goed is voor een mooie 120 pk. Toch kost hij in zijn basisvorm amper 24.099 euro, en dat merk je ook aan de uitrusting. Zo moet je het in de Hyundai bijvoorbeeld stellen zonder infotainmentsysteem, maar goed: misschien heb je dat wel helemaal niet nodig.

1. Fiat Tipo SW

Fiat Tipo SW 2023

Geen van bovenstaande modellen kan echter tippen aan de Tipo, want je weet wel hoe prijzen van auto’s ieder jaar weer een klein beetje stijgen? Dat geldt dus niet voor deze Fiat. Wanneer we die namelijk vorig jaar testten, koste een Tipo als break maar liefst 4.000 euro meer dan zijn huidige basisprijs van 20.791 euro. Dat kroont de Tipo SW tot de goedkoopste volwaardige break van het moment, en je krijgt hem standaard mee met een 1.0-litermotortje met 100 pk onder de kap. Verder is de Tipo SW standaard wel redelijk kaal uitgerust, maar hij kost dan ook dik 3.000 euro minder dan zijn dichtste concurrent…

Derniers articles publiés

Commentaires (6)

Laisser un commentaire
francois 13:47
Portrait de francois

heb toch wel mijn bedenkingen , deze stationwagens met een 3 cylinder en 1000 cc ...is het geen grote lantaarn met een klein kaarsje ?

Waxweazel 07:32
Portrait de Waxweazel

Raar dat de Dacia Jogger er niet bijstaat. Ondanks dat deze (officieel) een segment lager opereert heeft deze toch wel genoeg ruimte om te concurren met alle bovenstaande modelen. Ook al is de prijs nog een stuk lager in basis uitvoeren en in top spec hybrid nog steeds goedkoper dan de Astra van dit lijstje.

Jaar geleden heb ik ook de keuze moeten maken van een break en de keuze is toen gevallen op de Kia Ceed SW 1.0T 120 GT-line. Deze was duidelijk de ruimste op de achterbank en koffer. Alle andere modellen hadden achteraan minder ruimte ondanks hun grotere afmetingen. Met alle opties erbij kwam de Kia toch een pak goedkoper uit dan alle andere condurrenten op de Dacia na.

Joram 08:32
Portrait de Joram

De Jogger is een gevalletje apart omdat die niet echt de positie van 'break' kiest. Met zijn 7 zitplaatsen en hoge carrosserie zouden we hem misschien eerder in een lijstje met "goedkoopste MPV's" plaatsen, al laat zijn lagere neus wel ruimte voor discussie... Dus we besloten ons dan maar te baseren op traditioneel gelijnde breaks, en stiekem is het wel eens interessant om te zien wat er tegenwoordig nog betaalbaar is naast een Dacia ;-)

FLP 09:02
Portrait de FLP

Als de Jogger al gecategoriseerd wordt als "hoge carosserie" dan zijn 95% van alle elektrische wagens ook "hoge carosserie". Waarom auto's als de ID3, Megane E,.... wel steeds als gewone hatchback gecategoriseerd worden is mij dan ook een raadsel.

Joram 11:11
Portrait de Joram

Met 'hogere carrosserie' bedoel ik in dit geval MPV/monovolume, niet SUV... Da's nog een andere discussie ;-) We zijn trouwens nog even in Dacia's persbericht gaan zoeken naar uitsluitsel, maar ze kleven ook zelf geen categorie op de Jogger: "the Dacia Jogger takes the best of each category: the length of an estate, the spaciousness of an MPV, and the looks of an SUV. It is in a class of its own." Om te vermijden dat hij dus zowel gaat lopen met onze titels 'goedkoopste break' als 'goedkoopste SUV' en 'goedkoopste MPV', hebben wij ons dan maar beperkt tot traditionele breaks.

Wim 14:03
Portrait de Wim

slim gezien van Dacia, overal inpassen ;)

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités