Zeven keer gekke deuren op gewone auto’s

Hyundai Veloster 2015

Ben je al die eenheidsworst met hun vijf klassiek scharnierende deuren beu? Dan moet je niet noodzakelijk bij Lamborghini, Rolls-Royce of Koenigsegg gaan aankloppen voor een auto met interessante portieren. Hier vind je zeven exemplaren die even creatief met hun deuren omgingen, maar dan tegen een scherpere prijs.

Met het langzame uitsterven van de klassieke driedeurs hatchback en de vierdeurs sedan wordt de deurenkeuze voor de gewone man of vrouw steeds beperkter. Zo kan je er bijna prat op gaan dat je nieuwe auto vijf deuren zal hebben, of die nu hoog op zijn poten staat of sportief tegen de grond kleeft. Alleen als je aanzienlijk meer geld uitgeeft, kan je nog exemplaren op de kop tikken die wat creatiever durven omspringen met hun portieren. Maar hoort dat wel zo? Hieronder vind je zeven modale modellen uit de recente autogeschiedenis die toch durfden verbazen met hun deurenwerk.

Renault Twizy

Renault Twizy 2015

Let even op, Christian von Koenigsegg, want dit is hoe je voor amper 7.000 euro een auto met schaardeuren verkoopt. Dat was namelijk de basisprijs van de Renault Twizy bij zijn lancering, een piepkleine elektrische vierwieler die je de optie gaf om ofwel een passagier, ofwel een kratje bier mee te nemen. De auto kreeg een setje omhoog scharnierende deuren mee, wat je anders enkel zou terugvinden op peperdure supercars. Daar hadden die deuren echter doorgaans wel zijruiten, en bij de Twizy moest je voor dergelijke luxe bijbetalen. Maar goed: wie heeft er ramen nodig als je interieur waterbestendig is?

Ford B-Max

Ford B-Max 2015

Toch net wat meer plaats voor je gezin nodig? Dan kon je bij Ford terecht voor de B-Max, een auto die zijn interessante deurdesign pas prijs gaf wanneer je alle portieren opende. Zo lijkt dit op het oog gewoon een MPV met een stel schuifdeuren achteraan, maar wanneer je instapte merkte je dat er tussen de voor- en achterportieren geen B-stijl zat. Dat is des te handiger voor je kroost bij het in- en uitstappen, en volgens Ford hoef je ook niet voor hun veiligheid te vrezen. De deuren zelf waren namelijk in die mate verstevigd, dat ze in gesloten toestand de structurele stijfheid van een B-stijl imiteerden.

Opel Meriva

Opel Meriva 2015

Toch niet overtuigd van de B-stijlloze MPV? Dan kon je tegelijkertijd bij Opel langsgaan voor een Meriva. Die monovolume zag er net zo braaf uit als zijn imago doet vermoeden zolang je de deuren gesloten hield, maar eens er iemand achterin wou stappen onthulde zich een stel omgekeerd openende deuren. Je waant je meteen in een Rolls-Royce Phantom, zolang je het logo op het stuur negeert. We durven echter niet beloven dat je achterin zo’n Meriva veel veiliger zit dan in Fords B-stijlloze-Max, want omgekeerd scharnierende portieren hebben door de jaren heen een nogal pijnlijke bijnaam verworven: zelfmoorddeuren.

Peugeot 1007

Peugeot 1007 2005

Dan toch maar gewoon een driedeurs hatchback? Zelfs daarin vind je de nodige variatie. Beginnen doen we bij de Peugeot 1007, een auto die zo gek was van zijn eigen deuren dat hij er alles voor over had. Een belachelijk hoog design? Check. Ettelijke kilo’s aan extra gewicht door de motortjes die ze automatisch doen sluiten? Aanwezig. Maar vooral het prijskaartje schrikte de klanten af, want dat stak met kop en schouders boven de rest van het compacte segment uit. Waarschijnlijk daarom dat de 1007 het amper vier productiejaren uithield — of lag dat aan de schaamte wanneer je na het instappen zit te wachten op je elektrisch sluitende schuifdeuren?

Hyundai Veloster

Hyundai Veloster 2015

De Hyundai Veloster gooide het idee van de driedeurs hatchback dan weer over een compleet andere boeg. Dit is namelijk de ideale auto voor zij die de kofferklep van een ‘driedeurs’ model principieel weigeren mee te tellen als een ‘deur’. Ook voor hen blijft dit dan een auto met drie deuren, want aan de ene kant vind je één groot portier en aan de andere kant twee doodgewone, kortere exemplaren. Daardoor is dit meteen ook één van de weinige modellen die een ‘goede’ en een ‘slechte kant’ heeft, al laten we de keuze aan jou welke je de beste vindt.

Fiat 500e "3+1"

Fiat 500e 3+1 2022

Ook de nieuwe Fiat 500e kan echter meespreken van een staaltje asymmetrie, want optioneel kan je het elektrische autootje bestellen met een extra deurtje aan de rechterkant. Dat is dan wel geen volwaardig portier zoals bij de Hyundai Veloster, maar eerder een flap carrosserie die je enkel kan openen indien de deur ervoor ook geopend is. Zoiets zagen we eerder ook al op de Mazda RX-8, al paste de 500e iets beter in deze ijst met ‘gewone’ auto’s dan zo’n sportcoupé met wankelmotor…

Mini Clubman

Mini Clubvan 2014

Ook deze Mini Clubman heeft trouwens zo’n extra deurtje voor de achterbank, maar dat is helemaal niet waarom hij in deze lijst staat. De interessantste deuren vind je namelijk achteraan deze Mini, want die openen traditiegetrouw richting de twee zijkanten. Dat was bij de oer-Clubman het geval omdat dit eigenlijk eerder een soort bestelwagentje was, maar de Britten namen dit design over in de nieuwe generaties omdat het best wel charmant was op die manier. Alhoewel: van 2012 tot 2014 maakte Mini ook even een bestelversie van de nieuwe Clubman onder de noemer — geen mop — Clubvan. Vroeger kon toch echt alles…

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités