Wegen en Verkeer experimenteert met gevleugelde zebrapaden

gevleugeld-zebrapad

Er beweegt wat op onze wegen. Was het weghalen van de lijnen aan oversteekpaden voor fietsers misschien wat voorbarig, dan kijkt Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu hoe ze het voor de overstekende voetganger veiliger kunnen maken.

"Gevleugelde Zebrapaden", dat is hoe ze het noemen. Zeppe en Zikki zouden er wel mee aan de slag kunnen. Het doel van het aanpassen van deze zebrapaden is het verminderen van het aantal dodehoekongevallen, met vooral vrachtwagens in de hoofdrol.

Vrachtwagenchauffeurs hebben namelijk een slecht zicht op het zebrapad. Daarom verlengt AWV de strepen van de oversteekpaden nu tegen de rijrichting in. Op die manier wordt een S-vormig zebrapad gecreëerd. De bedoeling is dat de bestuurders vroeger stoppen en een beter zicht krijgen op de hele oversteekplaats. Een gewoon zebrapad is 3 tot 4 meter breed, voor de gevleugelde zebrapaden worden in elke richting zowat vijf meter streep bijgeschilderd in elke rijrichting.

twee proefplekken

De gevleugelde zebrapaden zijn nog niet overal te vinden; AWV heeft twee proefzones opgestart in Melle - nabij de Sint-Vincentiusschool - en in Brugge - vlakbij Basisschool Zandstraat.

Om het effect van een “gevleugeld” zebrapad te analyseren wordt er een voor- en nastudie uitgevoerd, op basis van gedragsobservatie aan de hand van camerabeelden. De voorstudie gebeurde al in mei 2018, de nastudie wordt uitgevoerd in september 2018.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Kvdb 16:11
afbeelding van Kvdb

Mss moet het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de voetgangers eens duidelijk maken hoe ze moeten oversteken en wat de verkeersregels zijn, idem voor de fietsers. Dit zou ook al veel helpen om het allemaal wat veiliger te maken.

andre123 08:32
afbeelding van andre123

moest elke bestuurder van een voertuig de verkeersregels aangaande een voetpad respecteren, dat zou ook al veel helpen en veiliger zijn.

andre123 15:38
afbeelding van andre123

sorry alfred , zebrapad

Mathieu 10:23
afbeelding van Mathieu

KVDB:
Moest, als, indien...
Ik vind het een goed initiatief, punt. Wij rijden rond met de moordwapens hé. Hoe leuk ze ook zijn. :-)

Moest IEDEREEN zich aan de snelheid zou houden, als iedereen 100% nuchter zou rijden, indien iedereen defensief zou rijden, als de voetgangers en de fietsers wat meer zouden kijken, als de weginfrastructuur perfect zou zijn, enz... Dat is hier allemaal niet van toepassing.

andre123 12:21
afbeelding van andre123

voila!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
en niets steeds de fout op een ander steken.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws