Wanneer had jij voor het laatst een wegenkaart vast?

Wanneer had jij voor het laatst een wegenkaart vast?

Het gebeurt niet vaak maar vorige week was het van dat. We hadden een testwagen die niet over navigatie beschikte. Best lastig als je voor het eerst naar een bepaalde plaats moet. Dan maar overschakelen op de papieren wegenkaart.

Want een eigen GPS-toestel, dat heb ik niet. Dus moést ik me wel terugplooien op een wegenkaart annex kaartenboek. En dat bracht herinneringen naar boven. Herinneringen uit tijden dat navigatiesystemen nog niet ingeburgerd waren in de auto van jan-en-alleman.

herontdekken

Hoe zat dat ook alweer met die overzichts- en detailkaarten? Hoe was dat nu ook alweer opgebouwd met die pijltjes die naar de volgende kaart verwezen en waarvoor je tientallen bladzijden verder moest bladeren? Je kon ook bezienswaardigheden ontdekken in de buurt van je reisweg, die je bij een navigatisysteem nooit zou instellen. En ook bij omleidingen zoek je gewoon sneller zelf een nieuwe route, zonder het irritante 'keer om indien mogelijk'. Het kwam allemaal terug, tot ik me bedacht dat de tablet ook gewoon een routeplanner had. De keuze was snel gemaakt, want in plaats van al rijdend door kaartenboeken te moeten bladeren, kon ik gewoon gebruik maken van een prentje.

Wanneer had jij voor het laatst een wegenkaart vast?

De testwagen, die is intussen terug bij de invoerder, de kaartenboek is bij het omwisselen in de grootste plas water in de buurt gevallen. Wat zouden we toch zijn zonder de technologie?

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
BePa 14:18
afbeelding van BePa

Af en toe nog eens op een kaart kijken is toch wel fijn en vooral leerrijk. Voor een stuk ben ik blij van de tijd van 'de Michelinkaart' nog meegemaakt te hebben. Ze zitten nog steeds in het deurvak van mijn auto, ook al zijn er heel wat plooinaden doorgescheurd (ken je dat nog ?).
Heel af ten toe pak ik ze nog eens ter hand (2 keer per jaar ?). Daarnaast vooral als het vakantie is en ik een fijne route (met groene rand, met uitkijkpunten) wil plannen.
Wat ik vooral mis met GPS tegenwoordig: Het gebrek aan wegenstructuur in je hoofd. Hoofdwegen/snelwegen tussen steden, dan een fijner schaalniveau van verbindingswegen tot plaatselijke straatjes... Via welke plaatsen en steden moet ik om van punt A naar punt B te rijden ? Je leerde zo vanzelf dat er een netwerk van steden en snelwegen bestaat; een netwerk in je hoofd. Routeplannen was dan ook vaak niet meer dan de missing link tussen de snelweg en eindbestemming te vinden, de rest kende je (en ouderen nog steeds) van buiten. Je leerde hoe dorpen en steden zich bevinden ten opzichte van elkaar...
Nu rijden we te vaak als een hersenloze kip..., zonder stil te staan bij de logica van de voorgestelde route.
De beste tussenweg ? Vooraf op de computer of tablet de route al eens plannen zodat je een overzicht hebt, vervolgens pas de GPS gebruiken.

Techno Patat 17:31
afbeelding van Techno Patat

Haha mijn laatste keer was inderdaad met Yeelen op de rondrit en verder denk ik: autosalon 2010! Ik heb toen van Seat een kaart gekregen van belgië en dat ligt nog steeds -ongebruikt- in m'n auto voor het geval dat :P!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws