Special: Jaguar XK viert 60ste verjaardag

Met 5 maal winst op Le Mans en twintig maal op de 24 uur, werd Jaguar (met het XK model) een van de meest luxueuse en sportieve merken allertijden. De eerste XK verscheen op het Autosalon in Londen, een wagen die de show steelde en elk mannelijk hart in een oogwenk veroverde. Het jaar 1948 is het jaar waarop de eerste en nog lang niet laatste XK werd voorgesteld.

 

Sir William Lyons, Founder of Jaguar

Het XK verhaal begint echter al vroeger, wanneer William Lyons (Jaguar Founder) samen met William Heynes en Claude Baily het idee hadden dat Jaguar een nieuwe, krachtigere en sportievere motor nodig had. En niet alleen een nieuwe motor, maar ook een nieuw design, een design dat voor de eerste keer werd ontworpen door ingenieurs van Jaguar zelf.

 

 

Heynes, Baily, Walter Hassan en de cilinder specialist, Harry Weslake, begonnen meteen aan de nieuwe motor te werken kort na de Tweede Wereldoorlog in de Jaguar fabriek in Swallow Road, Coventry. De eerste motoren die werden ontworpen waren zowel vier als zes cilinder blokken. Uiteindelijk zal enkel de 3.4 liter, 6 cylinder in productie gaan. De twee liter, vier cylinder werd wel in de catalogus vermeld en als prototype voorgesteld.

In 1948 werd de wagen, op de autoshow in Londen, verkozen tot: " the most beautiful production sports car in the world", de XK120 bevestigde snel dat wat William Lyons voor ogen had, namelijk de snelste wagen te wereld bouwen. Met de standaard XK120 reed de toenmalige testrijder op de belgische snelweg richting jabbeke een snelheid van 212 km/u.

 

De XK reeks werd verrijkt door het C en D type. Beiden maakten van Jaguar een onvergetelijke racekampioen. De Jaguar C-Types vierden hun overwinningen op Le Mans in 1951 & 1953, het D-Type leverde Jaguar nog 3 extra overwinningen op, in 1955, 1956 and 1957. Dat maakt vijf overwinningen op zeven jaar, het was maginifiek.

Dertien jaar na de eerste XK werd het E-Type gemaakt, een wagen die uitverkoren was om dé wagen aller tijden te worden. De Jaguar E-Type werd voor het eerst voorgesteld op de Geneva Motor Show in 1961 en werd meteen een designsymbool . Onder de lange motorkap werd het ook keer op keer beter. De grotere 3.8 liter motor gaf genoeg kracht om de wagen naar een top van 241 kilometer per uur te laten accelereren.


In 1964 werd de XK motor opnieuw opgewaardeerd tot 4.2 liter. Die motor was nog eens een reden extra om de wagen uit te nodigen op elke luxueuse autobeurs ter wereld.

In 1968, wanneer Jaguar XK er al twintig levensjaren op had zitten, kwam Jaguar met een nieuw design en nieuwe standaarden. De Jaguar XJ6 werd verkozen tot beste wagen. Een wagen die luxe en sportiviteit kon bundelen met het limousine-luxe-gevoel. De laatste XK, gedreven door de XJ6, rolde in 1986 van de band. Sir Williams Lyons zei dat deze Jaguar de wagen was waar hij zelf het meest trots op was.

Jaguar blijft die traditie en ambitie koesteren en zorgt tot op de dag van vandaag voor een van de meest prestigieuse wagens ter wereld. De huidige XK-R(S) reeks wordt verkocht als zoete broodjes en zal nog wel een tijdje van de band rollen.

 

Graag geef ik u nog even een uitspraak die Sir William Lyons ooit deed in verband met zijn Jaguar en zijn XK reeks, ze ging als volgt; " The car is the closest thing we will ever create to something that is alive "

 

Alle Jaguar XK modellen nog eens even op een rijtje:

1948

XK 120
XK 120C
XK 120 Fixed Coupé

1951

C-Type
XK 120 Drophead Coupé
D-Type
XK 140 DHC
XK 140 FHC

1955

Long-nose D-type
XKSS
XK 150 3-4 FHC
XK 150C Roadster

1961

E-Type 3.8 FHC
E-Type 3.8 Roadster
E-Type Series 1 4.2 2+2
E-Type series 2

1968

E-Type Series 2 Roadster
E-Type Series 2 2+2
E-Type Series 3 V12
E-Type Series 3 Roadster

1996

XK 8 Coupé
XK 8 Convertible
XKR

2006

XK
XK Convertible
XKR

2008

XKR-S

Auteur: Pieter A.
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws