Zweedse subcultuur voor jongeren: EPA - & A Tractoren

Epa Tractor/ A Tractor

Zweden, het land van Vikingen, Volvo en ABBA. Tevens ook een land waar er nog echte auto subculturen bestaan. Zo zijn ze er zot van Amerikaanse wagens. Minderjarigen, die rijden met omgebouwde tractoren. Al kan je ze, van uitzicht, nog bezwaarlijk tractoren noemen. Welkom in de wereld van EPA - & A Tractoren.

Terwijl hier in België de gemiddelde zestienjarige kwijlt van het bezitten van een scooter of Dax, dromen jongeren in Zweden van een tractor. Niet omdat het agrarische boeren zijn met enkele tanden te weinig en een incestueus verleden, wel omdat tractoren daar - door een gaatje in de wet - er geweldig uitzien.

Tractortekort

Na Wereld Oorlog II was er een groot tekort aan tractoren in Zweden. Dit leidde tot de ontwikkeling van EPA tractoren. Zo werd van een simpele wagen met ladderchassis - gebruikelijk een Volvo - de achterkant afgesneden en aangepast tot een soort van omgebouwde pick-up. Uitgerust met twee versnellingsbakken in een rij was het resultaat - buiten het stoere uiterlijk - een wagen die hetzelfde kon als een tractor voor een minieme prijs.

De term EPA komt trouwens van een budgetwinkel die destijds in Zweden dezelfde naam droeg en veelal iets van "lage kwaliteit" aanduidde.

Van Epa naar Arbetstraktor

Met de jaren steeg de populariteit van de EPA tractoren. Vooral bij jongeren die op die manier vanaf hun 15de eigenlijk al met een wagen konden rijden - vanaf je 15de mag je met een tractor rijden in Zweden. Er ontstond dan ook een hele generatie van jongeren die hun EPA uiterlijk aanpasten naar hun wensen. Uiteindelijk verbood de regering ronde de jaren 70 het bouwen van EPA tractoren om de wildgroei van jongeren op de baan tegen te gaan. De bestaande Tractoren werden wel niet verboden. Dit zorgde voor een immense stijging van waarde en voor groot protest van mensen die gewoon liever een EPA tractor reden dan een gewone wagen.

In 1975 stelde de regering voor om een nieuwe generatie tractoren te introduceren. Deze Arbetstraktor - afgekort A Tractor - had een kenmerkend verschil tegenover de EPA Tractoren. De A Tractoren werden begrenst op 30 km/u. Hiermee werden de tractoren voor jongeren eigenlijk veredelde scooters. Al konden ze zich helemaal uitleven op het uiterlijk. Meestal werden er nog steeds oude wagens gebruikt voor de A Tractoren al durfden de jonge Zweden ook wel eens hun handen vuilmaken op een moderne Volvo.

Vandaag

Tot en met vandaag blijven - naast rally- & derby racen - de omgebouwde tractoren immens populair bij jongeren in Zweden. Zo worden er zelfs meetings gehouden op plaatselijke parkings. Nogmaals een teken dat Zweden nog altijd gek is van wagens. Best gek voor een volkje dat continu in de sneeuw staat. Of heeft het glijplezier daar misschien toch iets mee te maken?

Ook vrachtwagens kunnen omgebouwd worden tot 30 km/u rijdende A Tractoren. Al heb je daar wel een vrachtwagenrijbewijs voor nodig.

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Yvesw 17:43
afbeelding van Yvesw

@Alfred: U betcha ;-) Een geweldige serie die Mike Brewer eindelijk wat respect geeft... :-)

John 21:18
afbeelding van John

Ja heb ik ook zitten kijken gisteren lachen man wou dat ik daar woonde toen ik 15 was ...

BePa 21:28
afbeelding van BePa

Ook toevallig... Ik ben van gisteren net terug van de eerste Zweden-reis van mijn leven, en het was me enorm opgevallen dat er héél veel oude Amerikaanse sleeën rondrijden (al ben ik geen kenner van het genre...). Onder meer gasten die in groep toertjes rondrijden in de stad. Overigens niet op een agressieve manier, maar allemaal enorm genietend met de smile tot achter hun oren en hun lief mee op de passagierszetel.
Maar ook opmerkelijk veel nieuwe Camero's en Mustangs.
Nu heb ik ook meteen een verklaring voor die Pick-ups die ik zag van Volvo's en andere modellen waarvan ik hoegenaamd het bestaan van een pick-up-variant niet kende...

Yvesw 10:34
afbeelding van Yvesw

Daarvoor zijn we hier Bepa ;-) Om jouw vragen op te lossen nog voor ze gesteld zijn :-p

Techno Patat 12:48
afbeelding van Techno Patat

Oh gottekes, hij heeft ook eens sjans ze :p!

michel 03:17
afbeelding van michel

kan je ze ook kopen hier in belgië want ik zouw er graar zo wel eentje willen hebben :D

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws