Callum Vanquish 25 is gloednieuwe oude Aston Martin

Aston Martin Callum Vanquish

Brits designer Ian Callum keek met weemoed terug op zijn voorbije werk en besloot prompt 25 stuks van de oude Aston Martin Vanquish opnieuw te bouwen. Zijn doel? De Vanqhuish bouwen die hij destijds wou bouwen, zonder restricties van de boekhouding.

Hoewel we de term "opnieuw bouwen" gebruiken is dat misschien wat overdreven. Want uiteraard zoekt Ian Callum 25 personen die een originele Vanquish willen laten ombouwen tot deze Callum Vanquish 25. Een eerbetoon aan zijn eigen werk. Of iets anders gezegd: dit had de Vanquish geweest in 2001, als designer Callum geen rekening moest houden met de boekhouders en ingenieurs van Aston.

350 keer nieuw

Het resultaat is alvast subtiel anders. Een streepje sportiever ook. Met dank aan een voorbumper die grotere luchtsleuven krijgt en verduisterde koplampen. Ook achteraan valt geen streepje chroom meer te bespeuren tussen de achterlichten. De scherpere achterlichten en heftigere diffuser zetten die stelling enkel maar kracht bij.

Aston Martin Callum Vanquish

In totaal zegt Ian dat zijn Vanquish op maar liefst 350 punten aan werd gepakt. Vaak zijn dat zeer subtiele zaken. Zoals de velgen die wat verder uit de wielkasten worden geduwd. De rode uitlaten achteraan lijken wat fout maar maak je echter geen zorgen, het kleurenpalet van deze versie is volledig naar wens te zetten.

Geen beperkt budget meer

Het idee achter deze Callum Vanquish 25 kwam tot stand toen Ian Callum zelf recent een Aston Martin Vanquish kocht. Je zou denken dat je als designer een exemplaar gratis krijgt bij productie, helaas is dat bijna nooit het geval. Al snel viel het Callum terug op waar hij zijn designideeën moest aanpassen naar de wensen van de cijfertellers binnen Aston Martin. het is dan ook een publiek geheim dat de Vanquish rond de eeuwwisseling met een beperkt budget werd ontwikkeld.

Aston Martin Callum Vanquish

Vooral het interieur is volgens Ian een misser. Omdat het design ondergeschikt was aan het bouwgemak. Het verbaast dan ook niet dat het interieur van deze Callum Vanquish 25 stevig onder handen is genomen. Het gehele dashboard werd opnieuw ingericht. Met minimalistische knopjes in plaats van knopjes uit de onderdelendoos van Ford (dat destijds eigenaar was van Aston Martin).

Bijna 600 pk!

Omdat half werk geen werk is, besloot Ian Callum de expertise van het Zwitserse R-Reforged in. Die keken samen ook nog eens kritisch naar de mechanische componenten van de Vanquish. Daardoor zijn er nieuwe dempers en sterkere stabilisatorstangen. Nieuwe veren brengen de auto 1 centimeter dichter bij het asfalt terwijl ook de bestuurdersstoel wat lager komt te staan. Toch onderstreept Callum dat dit in de eerste plaats een GT-auto blijft, geen racewagen.

Aston Martin Callum Vanquish

Voorin blijft de 5.9-liter V12 huizen. Al tilt Callum het vermogen van deze knaap op naar 588 pk. Niet enkel bloedmooi dus deze Callum Vanquish 25 maar ook nog eens bloedsnel. Als je dan weet dat je hier ook nog een handbak in kan krijgen. Een droom op wielen. Maar wel een dure droom. Want met minder dan 600.000 euro moet je bij Callum niet aan tafel gaan zitten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws