Stop de persen!: India introduceert veiligheidsrating voor auto's (eindelijk)

India crashtest

India mag dan wel de derde grootste automarkt ter wereld zijn, het land heeft ook zowat de meeste verkeersdoden ter wereld. Tijd om paal en perk te stellen, aldus de Indische overheid. Met de introductie van een 5-sterren veiligheidsrating voor auto's. De India NCAP is geboren!

De Indische automarkt kende de voorbije jaren een explosieve groei. Tot op het punt dat het land Europa en Japan voorbij stak in totaalverkopen. Waardoor India enkel nog China en de VS voorbij moet laten gaan qua totaalverkoop. De Indische automarkt verschilt echter stevig met de globale markt. Want spotgoedkope en allerminst veilige modellen voeren er de verkooplijsten aan. Om dat te counteren introduceert India nu een 5-sterren veiligheidsrating voor auto's, zoals we die in Europa kennen via de Euro NCAP.

Is dat verplicht?

Geen dag te vroeg, want met 150.000 verkeersdoden vorig jaar kampt India met zowat de meest onveilige wegen ter wereld. De gigantische drukte speelt natuurlijk een rol maar ook auto's zonder airbags die in elkaar deuken als een frisdrankblikje helpen de zaak niet. De overheid wil Indische kopers nu een beter idee geven van hoe veilig de auto is die ze willen kopen.

India crashtest

Daarvoor vinden ze het warme water niet opnieuw uit, wel introduceren ze een veiligheidsrating van 5 sterren gebaseerd op botsproeven en aanwezige veiligheidsnufjes. Door de nieuwe rating wil de regering auto's die in het land verkocht worden op het veiligheidsniveau krijgen van de globale automarkt. De rating is evenwel niet verplicht. Waardoor het lijkt dat de regering wel geeft om veiligheid maar ook vreest voor de betaalbaarheid van auto's.

Desalniettemin zijn merken zoals Toyota, Suzuki en Kia grote voorstander. Waardoor enkele van de grote merken in het land mee op de kar springen. Waarom dit wel eens belangrijk voor Europa kan zijn? De kans bestaat altijd dat de veiligere goedkope modellen daardoor ook hun weg naar onze contreien kunnen vinden als budgetauto's!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws