Wachttijd van 15 minuten bij alcoholcontrole is verleden tijd

Alcoholcontrole belgie

Hangt het van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) af, dan moeten alcoholcontroles in het verkeer binnenkort sneller en efficiënter verlopen. Met de introductie van nieuwe meettoestellen wordt het vragen van een kwartier uitstel om te blazen afgeschaft.

De Belgische overheid heeft plannen om alcoholcontroles in het verkeer fors op te voeren. Of beter; via een efficiëntere en snellere werking wil het meer controles uitvoeren per actie. Daarvoor heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) een nieuwe procedure uitgerold en voorgesteld aan de gewesten.

Minder blazen, geen uitstel

Word je als bestuurder aan de kant gezet voor een alcoholcontrole, dan heb je enkele rechten. Zo is het tot op de dag van vandaag mogelijk om 15 minuten wachttijd aan te vragen om zo een "vals positieve" test uit te sluiten. Die kan ontstaan wanneer je laatste alcoholconsumptie zo recent is, dat er nog alcoholrestjes in je mond hangen. Die wachttijd zal binnenkort afgeschaft worden. Niet in het minst omdat moderne blaastoestellen (die momenteel al in gebruik zijn) in staat zijn om het verschil tussen alcoholrestjes in je mond en alcoholdeeltjes in je adem waar te nemen.

Die nieuwe toestellen hebben nog een bijkomende luxe. Want waar je bij een ademtest vroeger 1,9 liter lucht moest kunnen uitademen, is dat tegenwoordig 1,2 liter (oftewel: gewoon maximaal uitademen). Downsizing, het steekt overal de kop op. Minister Gilkinet wil met deze nieuwe toestellen en maatregel er voor zorgen dat politiediensten tijdens campagnes meer controles per uur kunnen uitvoeren. Tegen de Bob-wintercampagne treden de nieuwe maatregelen in werking, als de gewesten niet dwarsliggen natuurlijk.

Alcohol blijft gevaarlijke "killer" in het verkeer

Naast een onaangepaste snelheid en gebruik van de smartphone achter het stuur, blijft alcohol één van de drie grootste gevaren in het verkeer. Zo gebeuren er elke dag twaalf ongevallen in België waarbij een bestuurder onder invloed betrokken is. Meer nog, volgens Minister Gilkinet kunnen er elk jaar 115 levens gered worden als geen enkele automobilist nog onder invloed van alcohol zou rijden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
this 11:25
afbeelding van this

Is dit een mogelijkheid, of zal het ook echt gebeuren? Je inleiding is nogal verwarrend met "Hangt het van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) af, dan moeten alcoholcontroles in het verkeer binnenkort sneller en efficiënter verlopen." want dit lijkt te impliceren dat het hooguit een idee is en nog niets concreets.

Yvesw 12:58
afbeelding van Yvesw

De nieuwe regels zijn voorgesteld aan de gewesten. Daar moeten die nu lokaal goedgekeurd worden. #WelkomInBelgistan!

Mathieu 12:28
afbeelding van Mathieu

Ik heb altijd een paar vraagjes bij het lezen van zo'n berichten, en ik wil hiermee het alcohol nuttigen en rijden niet goed praten maar...
* wanneer ben je onder invloed, en wanneer niet => men impliceert"onder invloed" altijd als "de bestuurder was zat, heeft teveel gedronken, etc.." Maar bij 1 biertje 45min alvorens je vertrekt, ben je dan ook niet "onder invloed"? of wil dat zeggen dat je boven de wettelijke limiet zit, en dus volgens de regeltjes de dag van vandaag "ladderzat".
* hoe kan men in godsnaam nu weten dat als iemand "iets" van alcohol heeft genuttigd, maar totaal niet dronken was, het ongeval vermeden kon worden? Ik weet dat de reflexen wat vertragen, maar bij 2 biertjes (of zwaardere bieren) op een hele avond en goed gegeten te hebben ben je meestal niet dronken, maar kan je net boven het wettelijke zitten. Dat wil niet zeggen dat je anders rijdt, minder afstand houdt, etc... Dus, in mijn ogen kan men niet zeggen dat het ongeluk kon vermeden worden als je dat biertje niet gedronken had. Men praat veel teveel "algemeen" in de media zonder de nodige details.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws