Factcheck: Nee, er zijn geen aanwijzingen dat EV brand veroorzaakte op vrachtschip

Auto vrachtschip nederland brand

Gisteren vatte een vrachtschip dat auto's vervoerde vuur aan de kust van Ameland (Nederland). Al snel werd door verschillende media de oorzaak gelegd bij een elektrische auto die aan boord was. Daar zijn echter op dit moment geen bewijzen voor.

UPDATE 28/07: inmiddels heeft K Line, de charteraar van de Fremantle Highway, verklaard dat er geen 2.857 auto's waaronder 25 EV's aan boord zijn zoals eerst gemeld, maar wel 3.783 auto's waaronder 498 EV's.

Spring even mee naar gisteren (woensdag 26 juli). 's Ochtends krijgt de kustwacht van Nederland een noodoproep nabij Ameland. Er is brand ontstaan op vrachtschip Fremantle Highway dat van Duitsland op weg was naar Egypte. Aan boord: 2.857 auto's. Zowel nieuwe als tweedehandswagens en... 25 elektrische auto's.

Verkeerde interpretatie?

De bal gaat snel aan het rollen. De kustwacht, brandweer en Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij rukken uit, de media krijgt al snel lucht van de zaak. Het duurt dan ook niet lang of de eerste artikels verschijnen. Lea Versteeg, woordvoerder van de Nederlandse kustwacht, is één van de eerste die praat over de zaak. Met deze quote als gevolg:

"...Er zijn 2.857 auto's aan boord, waarvan 25 EV's, waardoor de brand nog moeilijker onder controle te houden is..."

In die quote wordt er niet gezegd dat een EV aan de oorzaak van de brand ligt, wel dat de aanwezigheid van elektrische auto's het blusproces bemoeilijkt. Het Nederlandse NOS maakte echter van bovenstaande quote dat "het vuur waarschijnlijk ontstaan is door een EV". Genoeg om het foutieve besluit als een - sorry voor het woordgebruik - lopend vuurtje rond te laten gaan.

Oorzaak onbekend

Op dit moment is er echter niemand die exact de oorzaak van de brand kan aanstippen. Dat onderzoek zal pas de komende dagen (weken/maanden) uitgevoerd kunnen worden. Meer nog; op moment van schrijven is de brand nog steeds niet stabiel genoeg om mensen aan boord van het schip te brengen.

De Nederlandse kustwacht is in haar liveblog voor journalisten dan ook duidelijk: "De oorzaak van de brand is nog onbekend". Dus nee, er zijn geen aanwijzingen dat een EV de brand veroorzaakte op vrachtschip Fremantle Highway. Kan een EV aan de basis liggen van de brand? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Bron foto's en video's: Kustwacht Nederland

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws