Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Vlaanderen verkeer veiligheid

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

Niet in naam van de automobilist, wel in naam van de weggebruiker haal ik mijn aangescherpte riek uit de smeulende drek die ontstaan is op Vlaanderens openbare wegen. Want hoewel mijn jobdescriptie bij Autofans anders pretendeert, begeef ik mij met een scala aan vervoersmiddelen over onze wegen. Van trouwe vierwieler, over fiets tot en met - god vergeef me - sporadisch de step. Laat me één ding duidelijk maken: de voorbije legislatuur zijn onze wegen er niet beter of veiliger op geworden. Meer nog, het pestgedrag van de overheid is tot een niveau geklommen waar zelf de organisatie achter Stip It geen antwoord op heeft. Vier puntjes? We komen er bij lange niet meer mee toe als weggebruiker.

Wegen en verkeer, opstaan!

Ik hoef me nog maar in een straal van twee kilometer rond mijn woonst te begeven om een multitude aan verkeerspunten tegen te komen waar de weggebruiker gewoonweg gepest wordt. Opmerkelijk: het gaat steevast over gloednieuw aangelegde wegen of knooppunten. Plaatsen waar je zou denken dat een studiegroep nét het verkeer en de doorstroom veiliger wil maken.

Het tegengestelde is echter aan het gebeuren. Met de nieuwe trend bij het agentschap wegen en verkeer: wegversmallingen. An sich geen nieuwe uitvinding natuurlijk, maar de laatste tijd kan er geen weg vernieuwd worden zonder een arbitraire versmalling die zowel automobilist als zwakke weggebruiker niet ten goede komt. Kijk maar naar de video hierboven. FYI: Ik krijg geen verdoken vergoeding van PVDA om deze video te posten. Maar als zelfs de communisten tegen het wegpesten van auto's zijn, dan is het ver gekomen.

Twijfel zaaien is ongelukken oogsten

Kortom, op korte termijn zie ik rondom in het straatbeeld arbitraire versmallingen opdoemen, fietsstraten verschijnen waar langs de randen levensgevaarlijke ribbelstroken worden aangelegd en heringerichte verkeerssituaties opduiken die vooral twijfel en daardoor gevaar zaaien. Dit kan én moet beter Vlaanderen. Niet in het minst omdat je het de weggebruikers verplicht bent. De openbare wegen zijn namelijk de aders die onze economie van bloed voorzien. Wegversmallingen zijn het cholesterol van de weg.

Vlaanderen verkeer veiligheid

Dus beste minister die binnenkort het nieuwe postje bekleedt als minister van mobiliteit, schaf alsjeblieft al die arbitraire versmallingen en moordstroken af en stop met het pesten van de weggebruiker. Van mijn part mag er in de plaats overal een trajectcontrole komen, gebaseerd op een eerlijke snelheid aangepast aan de omgeving. Tot op dat punt heeft Vlaanderen me gedreven...


Over de auteur: Al bijna twee decennia leent Yves Wouters zijn pen en gezicht aan Autofans. Hij maakte de evolutie van 2.0 TDI naar volbloed EV mee vanop de eerste rij en schreef zelf deze omschrijving in derde persoon.


Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws