Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Smart gamma

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

Heb je de nieuwe Smart #5 gezien? Wat een heerlijke verschijning! Weg van dat overdreven gladde en bolle bio-design dat we met de #1 en #3 moesten slikken, maar finaal toch een beetje op de maag blijft liggen. En hoewel er nog altijd herkenbare Smart designelementen te zien zijn, is de nieuwe #5 een stoere SUV geworden met een uitstraling die er staat. Het zou wat mij betreft zelfs een concept-car van Jeep kunnen zijn, en dat mag je als compliment interpreteren. Geen concept dus, maar pure realiteit en deze stoere knaap wordt dus binnenkort in de showrooms verwacht. Al wringt daar nog wel het schoentje, straks meer daarover.

Is het een Mercedes?

Neen, een Smart is geen Mercedes, ook al zijn de Duitsers (naast het Chinese Geely) nog altijd 50% eigenaar van het merk. Maar laat ons eerlijk zijn, Smart-klanten willen toch altijd nog een heel klein beetje het gevoel dat ze bij het merk met de ster aan het shoppen zijn en die ervaring krijg je niet helemaal mee met de #1 en de #3. Wat zich vertaalt in vrij sombere verkoopscijfers; in België werden er dit jaar ongeveer 500 wagens ingeschreven, veel lager dan het potentieel van het merk.

Smart #5

Gelukkig heeft de nieuwe Smart #5 wél die premium, hoogtechnologische (Mercedes)-vibe. Hij is groot (4,7 meter lang), stoer en sterk (het systeemvermogen zou maar liefst tot 500 pk uitstijgen), en met een 100 kWh-batterij aan boord mag je ook uitgaan van een realistisch rijbereik van om en bij de 600 km. En dat voor een ruime gezinswagen voor vijf. Knap zonder meer.

Smart #5

Maar dé attractie in deze nieuwe Smart is toch het interieur, of beter gezegd de boordplank. Je kijkt op drie joekels van schermen die cabinebreed zijn uitgesmeerd. Dé natte droom van iedere puberende tiener of volwassene die toch nog een beetje heimwee heeft naar zijn Nintendo spelconsole van vroeger. Het multimedia-aanbod wordt dus ongetwijfeld een geweldige USP van deze 5.

Succes verzekerd?

Is deze Smart #5 dan eindelijk een garantie op succes voor het merk? Gaan de Smart inschrijvingscijfers straks ontploffen? Dat is natuurlijk de vraag van 1 miljoen en ik hoop dat het gaat lukken als de #5 straks in de showrooms staat. Alleen die showrooms, dat is dus nog wel een dingetje, omdat er eenvoudigweg te weinig fysieke verkooppunten zijn naar mijn gevoel.

Smart #5

Smart rekent erop dat de klant online gaat shoppen, maar dat is echt nog te vroeg voor de gemiddelde koper (behalve als je Tesla bent). We willen toch nog altijd graag even in de toonzaal ontvangen worden en aan het product gaan snuffelen, voor we een handtekening zetten onder de bestelbon. Vandaag zijn er in België 12 agenten, maar dat zou gerust nog wat uitgebreid mogen worden om de zichtbaarheid van het merk te vergroten. En als de komende producten dan ook nog meer de uitstraling van de nieuwe #5 meekrijgen, dan zou de toekomst van Smart zomaar eens mooi kunnen uitdraaien.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws