Smart #5 is net geen twee ForTwo's lang (2024)

smart #5 Belgie info

Smart, het merk dat tot voor kort auto's aanbood met de afmetingen van een schoendoos, heeft het doek getrokken van de #5, een potige SUV met de lengte van een BMW X3. Of anders gezegd: deze #5 neemt de parkeerplaats in van twee ForTwo's. Nou...

Mercedes heeft er bloed, zweet en tranen in gestoken, maar het merk smart dat piepkleine auto's aanbood werd niet het verhoopt succes. Sinds 2019 is het Chinese Geely (met ook Volvo, Polestar, Zeekr, Lotus in handen) co-ouder geworden van het merk en daarbij werden er meteen grootste plannen gesmeed. Met de nadruk op... groots.

Giganto-smart

Na de #1 en #3, die al gigantisch waren naar smart-normen, is het nu tijd voor de #5. Dat wordt meteen het huidige topmodel van het merk, met een voetafdruk van maar liefst 4,7 meter. Daardoor heeft deze smart #5 de proporties van pakweg een BMW X3, Audi Q5 of Mercedes GLC! Visueel gooit smart alle registers open door de #5 uit te dossen met stoere offroad-opsmuk. Mercedes ontfermde zich over het design en ergens zien we dat wel. De velgen, de grille met individuele led's en de rechte achterkant... dit lijkt op het verre - en tevens grotere - neefje van de Mercedes EQB.

smart #5 Belgie info

Binnenin toont smart zijn nieuwe generatie dashboard. Daarbij is er niet plaats voor één of twee schermen, maar wel drie joekels van schermen! Twee daarvan zitten in een apart ovalen paneel en zijn elk 13-duim groot. De instrumentencluster is dan weer 10,3-duim groot en de head-updisplay is een forse 25,6-duim groot. Naast een interne AI-assistent heeft deze #5 ook stoelverwarming voor en achter, eikenhouten accenten en een premium audiosysteem van Sennheiser. Deze #5 neemt het op tegen de premium-SUV's... en je zal het geweten hebben!

Giga-batterij

Dat kan ook gezegd worden over de aandrijflijn onder de kap. Tussen de wielbasis van 2,9 m ligt een batterij van 100 kWh en er komen verschillende motorisaties naar Europa. Denk dan aan een versie met een enkele motor op de achteras van 340 pk en een dual motor die meer dan 500 pk zal loslaten over de vier wielen. Begin volgend jaar komt deze #5 naar Europa, waardoor ze zonder twijfel al een plaatsje voorzien op de Brussels Motor Show!

smart #5 Belgie info

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws