OPINIE: We hebben meer ID. Buzz nodig in het straatbeeld

ID Buzz

Ik reed laatst een week met de Volkswagen ID. Buzz. Een mintgroene, en daar werd ik instant gelukkig van. En ik niet alleen.

Pijnlijke vaststelling: ik ben oud genoeg om nostalgisch enthousiast te worden als ik terugdenk aan de Volkswagen T1 busjes van weleer. Met hun flower-power-look en ontwapenende hippie-aanblik doen ze je meteen mijmeren over de tijd dat autorijden nog iets magisch had. Een groot contrast met de huidige tijdsgeest, waar mobiliteit een noodzakelijk kwaad is en elke gram CO2 er één te veel is.

Gelukkig is er nog de Volkswagen ID. Buzz die qua design meer dan een vette knipoog geeft aan zijn voorvaderen uit de jaren ‘50 en ‘60. De ID. Buzz is de gedroomde reïncarnatie van de T1 en hij maakt meteen schoon schip met CO2-vervuiling, lawaai en een interieur dat veel minder praktisch is dan je zou vermoeden. Niets van dat alles, de ID. Buzz pakt uit met een geweldig functionele en luchtige leefruimte, een uitstootvrije aandrijflijn en een design dat menig hoofden doet draaien.

BIG smile

Want dat is het effect dat de ID. Buzz heeft op mensen. Overal waar ik met de groen/witte minibus voorbij zoefde, verscheen er een dikke vette glimlach rond de mond van de voorbijgangers. Geen half verwijtende blikken omdat nóg een voertuig de stadsfile komt aandikken, maar een enthousiaste blik en soms dikke duim om je welkom te heten in de stadsjungle. Dat maakt van de ID. Buzz een soort van Cupido, die z’n pijlen richt op de auto-haters. En met succes!

Als eigenaar/bestuurder word je trouwens ook instant vrolijk om je bips elke dag in de hoge cabine van de ID. Buzz te hijsen. Kies dan best niet voor het monotone zwarte interieur, maar wel voor de configuratie die binnenin de accentkleur van het koetswerk overneemt (in het geval van onze testwagen het groen dus). Het zal je plezieren in welke mate de frisse kleuren positief op je gemoed werken, en hoe snel je de torenhoge uitkijk over het verkeer gaat appreciëren. Verder is het genieten van het comfort, de rust en de snufjes die de ID. Buzz te bieden heeft. Ellebogen losjes op de twee armsteunen, massagestoel aan, de hond en golfzak in de knoert van een koffer, en genieten van het elektrische rijplezier. En als je ergens een half uurtje moet wachten, dan ga je achterin zitten om vanop het klaptafeltje deze tekst te schrijven bijvoorbeeld. Heerlijk ding, die Buzz!

Foefelare met de prijs

Zijn er dan geen minpunten waar je minder vrolijk van wordt? Toch wel. De 77 kWh batterij mag groter, want met de 400 km autonomie in ideale zomerse omstandigheden belooft de winter voor meer tandengeknars te gaan zorgen als je na 330 km aan de laadkabel moet hangen (een grotere 91 kWh batterij zal trouwens wel beschikbaar worden in de lange versie). Gelukkig kan je dan wel redelijk vlot snelladen aan 175 kW, maar voor een auto die bij uitstek uitnodigt om ver te rijden, zou een rijbereik van 500 km toch mogelijk moeten zijn. En als we nog iets mogen veranderen aan deze ID. Buzz, dan is het wel dat kleine schermpje voor je neus. Dat schreeuwt vooral “cheap” terwijl deze elektrische bus een meer high-tech aanpak verdient.

Want eerlijk is eerlijk, de ID. Buzz straalt klasse en verfijning uit. In die mate zelfs dat je een stevig prijskaartje vermoedt als je in de prijslijst duikt. Aanvankelijk was ik blij verrast en verkondigde ik aan elke enthousiasteling die de auto wou ontdekken dat de ID. Buzz zeer betaalbaar is. Ik had op de VW-configurator namelijk een basisprijs van 59.410 euro gezien, maar bij nader onderzoek afficheert Volkswagen de prijs zonder BTW. Auwch. Dat is zeer gebruikelijk bij bedrijfswagens (waar de ID. Buzz nauw mee verwant is), maar voor de personenwagenversies is dat toch een beetje foefelare (ook al is er een knop voorzien om de prijs inclusief BTW te laten zien). Dat kan beter Volkswagen.

Nu goed, 71.886 euro (inclusief BTW) is een uiteindelijk een smak geld, maar je krijgt er wel ontzettend veel auto en uitrusting voor in de plaats. Mét standaard goed humeur en blij gezinde omstaanders. Er zijn maar weinig auto’s die zoveel enthousiasme opwekken, dus ja, we hebben absoluut meer ID. Buzz nodig in het straatbeeld.


Meer EV’s in de gratis EV Gids

Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV Gids 2024 of blader meteen in het digitale magazine hieronder.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws