Test: Peugeot e-3008 + video (2024)

test Peugeot e-3008 autofans 2024

De Peugeot 3008 gaat aan zijn derde generatie en krijgt desgewenst een volstrekt elektrische aandrijflijn onder de kap. Die e-3008 is misschien wel de beste Franse uitvinding sinds brie en de ménage à trois. Kijk maar even mee!

Wat is dit?

De 208 mag dan wel Peugeots bestseller zijn, van de vorige generatie 3008 heeft het Franse merk eveneens aardig wat exemplaren verscheept. De derde generatie klopt nu op de deur en staat klaar met een indrukwekkende aandrijflijn, excentrieker design en futuristisch interieur. De e-3008 is - kortom - Peugeots Tesla Model Y.

Check hier onze video:

Is dat de lat niet wat té hoog leggen?

Wel, aan zijn design zal het alleszins niet liggen, want deze Peugeot e-3008 is een kunstwerk tegenover Tesla's beloegawalvis. Of je nu gaat voor basisversie Allure of topversie GT, je 3008 ziet er steevast uit of hij werd gehouwen uit de bergen rondom Sochaux. Scherpe hoekige lijnen worden afgewisseld door een gespikkelde grille en piepkleine koplampen met leeuwenklauwen. De flank is met zijn lengte van 4,54 meter toch weer 9 cm langer dan bij het uitgaande model. Daarnaast werd de derde generatie breder én hoger.

test Peugeot e-3008 autofans 2024

Door het gestroomlijnde dakje merk je dat echter niet meteen. Net zoals je de deurrubbers niet zal opmerken, die zitten weggemoffeld in het koetswerk. Het staat de crossover aardig, al vragen we ons af hoe lang het duurt voor er een hoop rotzooi (zand, blaadjes, etc) in die holtes belandt. De derrière moet wel de pièce de résistance van de 3008 zijn. Want de kliffen van Cap Gris Nez zijn er niets tegen. Peugeot is on a designroll... maar dat weten we al langer natuurlijk.

Tof, zo'n scherpe koffer, maar wat met de ruimte?

Aha! Hier speelt Peugeot natuurlijk een slim spelletje. Want ja, door de koffer scherper af te laten lopen zou de koffer in principe kleiner worden. Echter, we zeiden het al eerder: de nieuwe 3008 is langer geworden. 9 centimeter om exact te zijn. Daardoor blijft de koffer met 520 liter identiek aan zijn voorganger, al werd wel de vorm compleet anders. Praktisch is hij nog steeds, al is de drempel opvallend dik, waardoor je snel krassen gaat zetten met zwaarder gerief.

test Peugeot e-3008 autofans 2024

Een handige dubbele bodem - met vloerplank die rechtop blijft staan als je er om vraagt - maakt het een eitje om je laadkabel kwijt te geraken. Of de e-3008 ook een frunk heeft? Nee. Nu zou je kunnen denken dat dit komt omdat hij ook zijn genen moet delen met een 3008 benzine en 3008 plug-in... al klopt dat niet helemaal. Want ja, hij deelt zijn genen op designvlak, maar onderhuids krijgt deze e-3008 echter een ander platform. Een gemiste kans van Peugeot dus.

Genoeg over de frunk! Hoe ziet het interieur er uit?

In één woord: fantastisch. Nee serieus. Peugeot weet steeds beter hoe een conceptauto in productie te nemen. Een groot deel van het dashboard bestaat uit een indirect verlichte concave holte dat langs bestuurderskant wordt verborgen achter een glasplaat met daarachter één gigantisch scherm. Leder, stof en zachte rubber leven in harmonie naast elkaar, fysieke knopjes voor de klimaatcontrole worden gemist.

test Peugeot e-3008 autofans 2024

Moeten we écht zaniken, dan blijven we de ruimte voor de achterste passagiers wat bekrompen vinden. Gek, want nu de 3008 een slag groter is, dachten we dat dit euvel opgelost is. Peugeot countert meteen ons geklaag door grote broer e-5008 naar voren te schuiven. Die is tenslotte maar 2.700 euro duurder en biedt GIGANTISCH meer ruimte. Deze e-3008 is dus eerder een designstatement.

Bolt dat wat, dit designstatement op wielen?

In zijn elektrische variant hebben we alleszins niet te klagen. Peugeot houdt het realistisch en pleurt geen miljoen-miljard pk's in deze e-3008. Met een elektromotor van 210 pk op de vooras durven we zelfs spreken van een eerder bescheiden vermogen in elektroland. Uitzonderlijk snel is 'ie daardoor niet met zijn sprinttijd van 8,7 seconden, al heeft dat eerder met het gewicht van vlot 2.1 ton te maken.

test Peugeot e-3008 autofans 2024

Dat gewicht zit natuurlijk voor een groot deel in het accupakket. Dat meet standaard 73 kWh groot en zegent de e-3008 met een theoretische range van 527 km - maar daarover later meer. De elektrische 3008 kan dan ook niet onder zijn stoelen of banken steken dat het een zware loebas is. In de eerder comfortabele zin van het woord. Hij rijdt baanvast en solide, de geluidsdemping is voortreffelijk. Maak van je hart echter een steen en laat de grotere 20-duimers links liggen, want die maken de demping harder dan zou moeten. Al begrijpen we dat Peugeot hier het verschil moet maken met stalgenoot Citroën.

Hoe ver geraak je met de Peugeot e-3008?

Wel, op papier spreekt Peugeot van maar liefst 527 km voor de versie met elektromotor op de vooras. Na onze verbruikstest kwamen op zo'n 17 kWh/100 km op de autostrade en 13,8 kWh/100 km op gewestwegen. Daardoor kijk je naar een rangevork van zo'n 450 tot 530 km. Moet je eenmaal gaan laden, dan doet deze e-3008 dat aan de gangbare 11 kW AC en aan 160 kW DC. Da’s niet traag, maar gerief van Tesla, Kia, Hyundai en co doet het toch wat sneller. Andere toestellen van peut voorzien (zoals je airfryer) kan aan maximaal 3,6 kW.

Klinkt goed! Maar wat kost de Peugeot e-3008?

Eerst het pijnlijke nieuws: deze Peugeot (e-)3008 is een serieus stuk upmarket gegaan. Dat merk je aan elk paneel op in en onder de carrosserie, maar dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de prijs. De nieuwe 3008 met 1.2-liter drieciliner PureTech benzine start aan 35.976 euro. Dat lijkt veel geld - en dat is het ook -, maar een Nissan Qashqai of Volkswagen Tiguan staat niet goedkoper bij de dealer.

test Peugeot e-3008 autofans 2024

Springen we naar deze elektrische e-3008 - die toch vooral zakelijk wordt gekocht -, dan zien we een ander verhaal. Want met een startprijs van 46.809 euro laat hij rivalen zoals de Skoda Enyaq 85, Volkswagen ID.4 Pro en Tesla Model Y Long Range in het stof bijten. Je mag namelijk niet vergeten dat de e-3008 vanaf de basis met de grote accu van 73 kWh komt. Qua niveaus houdt Peugeot het simpel: de basisversie heet Allure (en zit al lekker in de uitrusting), daarboven staat niveau "GT" met een prijs van 51.309 euro. Een warmtepomp? Die is op alle versies een optie van 800 euro. Flauw, Peugeot.

Conclusie

Franse automerken laten de Duitsers de laatste tijd een poepje ruiken. Kijk maar naar de Renault 5 E-Tech, de Citroën C3 en nu ook naar deze Peugeot 3008. De e-3008 verzet geen bakens, maar is een kwalitatieve hoogvlieger met een stevige accu, dito range en dat voor een competitief prijskaartje.


Meer EV’s in de gratis EV Gids

Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV Gids 2024 of blader meteen in het digitale magazine hieronder.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws