Ineos stelt elektrische Fusilier uit wegens “te onduidelijk EV-beleid”

Ineos Fusillier teaser 2024

Komt de ban op verbranding er écht, en wanneer dan precies? Die vragen houden heel wat autofabrikanten bezig, vooral nu de elektrificatiegolf niet aan de verwachte vaart lijkt te rollen. Ineos is het wachten op beslissingen echter beu: zij trekken de stekker uit hun elektrische Fusilier tot er meer duidelijkheid komt.

De naam ‘Ineos’ ken je misschien vooral van je favoriete wielerploeg, maar daarnaast maakt de chemiereus ook auto’s. Dat zijn niet de minste auto’s want uit een gemis van de klassieke Land Rover Defender besloot CEO Jim Ratcliffe dan maar zijn eigen ruige terreinwagen te gaan bouwen. Het resultaat is de Grenadier en die slaat best goed aan, in die mate dat er intussen ook al een pick-upversie van bestaat — de Quartermaster. Daarom was Ineos klaar voor een volgende stap in zijn autoverhaal… Met de nadruk op “was”.

te veel onzekerheid

In februari dit jaar toonde het bedrijf namelijk een paar eerste beelden van de Fusilier en dat moest niet zomaar een compactere, beschaafdere versie van de Grenadier worden. Zo zou de Fusilier niet meer gebruik maken van BMW’s zes-in-lijnmotoren zoals zijn grotere broer, maar wel van elektromotoren. Hoeveel dat er zouden zijn en hoe krachtig die zouden worden, mochten we nog niet weten maar één ding was alvast zeker. Was je nog niet klaar om volledig aan de stekker te gaan, dan ging Ineos ook een Fusilier met een range extender aanbieden in de vorm van een verbrandingsmotortje om de accu bij te vullen indien nodig. Het feit dat al het bovenstaande echter in verleden tijd neergepend staat, is geen toeval want Ineos heeft zijn Fusilier voorlopig uitgesteld.

Ineos Fusillier teaser 2024

Dat doet het merk om twee redenen en de eerste heb je vast al vaker gehoord: de vraag naar zuiver elektrische auto’s stijgt niet aan de verwachte vaart. Op dat vlak biedt hun Fusilier met range extender echter verlossing, maar daar wringt het schoentje vooral op vlak van EV-beleid. Zo vertelde een woordvoerder aan persagentschap Bloomberg dat er te veel “onzekerheid is over de timing” van verbrandingsdeadlines in heel wat markten, waardoor Ineos niet kan voorspellen hoe lang zijn Fusilier met range extender er verkocht zal mogen worden. In thuismarkt Groot-Brittannië liggen bijvoorbeeld zowel voorstellen voor een ban op verbranding in 2030 als in 2035 op tafel. Daarom komt hij alvast niet, zoals beloofd, in 2027 op de markt… Maar hoeveel later we hem dan wel mogen verwachten, kan Ineos nog niet zeggen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws