Toyota gelooft zo hard in waterstof, dat het er pizza’s mee bakt

Toyota pizza-oven waterstof 2024

Zie jij al waterstofstations als paddenstoelen uit de grond rijzen? Wij eigenlijk niet, maar dat wil niet zeggen dat niemand erin gelooft. Toyota, bijvoorbeeld, investeert al jaren in de technologie en blijft dat ook gewoon doen… In die mate zelfs dat het nu ook een pizza-oven op waterstof in huis heeft.

We moeten er geen doekjes om winden: Toyota kan wel eens koppig zijn. Zo lukt het de Japanners maar niet om iets positiefs over zuiver elektrische auto’s te zeggen, of toch niet zonder waarschijnlijk hun vingers achter hun rug te kruisen terwijl ze dat doen. Waar gelooft Toyota dan wel in? In zelfopladende hybrides natuurlijk, en in waterstof. Zo maakt de brandstofcel van hun Mirai al twee generaties lang gebruik van dat goedje en weten ze er tegenwoordig ook al verbrandingsmotoren op te doen draaien… Maar wat blijkt: niet alleen hun auto’s lusten waterstof.

Even veilig als een Mirai

Maak namelijk kennis de eerste pizza-oven op waterstof ter wereld — of daar gaan we toch van uit. Die heeft Toyota samen met boilerbouwer Rinnai ontwikkeld en dat deden ze niet gewoon voor de lol, want het ding zou ook effectief ecologischer zijn. Zo maakt een traditionele pizza-oven doorgaans gebruik van kolen, hout of gas maar dit exemplaar warmt op door middel van stoom. Die stoom komt vrij wanneer waterstof ontbrandt en dat alles gebeurt bij een zeer hoge temperatuur, wat je natuurlijk wil in je oven. Bovendien zorgt de stoom ervoor dat de groentjes op je pizza lekker knapperig blijven en bedankt, Toyota, nu hebben we honger.

Toyota pizza-oven waterstof 2024

Durf je dit gevaarte echter niet meteen in je pizzeria plaatsen, weet dan dat de oven zijn waterstofvoorraad net zo voorzichtig behandelt als een Toyota Mirai dat doet. Volgens de Japanners is het systeem dat het goedje tot bij de brander brengt namelijk gebaseerd op dat van hun auto, en die zie je ook niet om de haverklap afbranden. Bovendien gebruikte Toyota deze oven stiekem al tijdens de laatste Tokyo Mobility Show om pizza’s en croissants aan zijn bezoekers te serveren en sindsdien hebben ze hem verhuisd naar de keuken van hun eigen ontwikkelingscentrum. Daar blijft hij voorlopig ook want momenteel heeft Toyota naar eigen zeggen nog geen goedkeuring om keukenapparaten op waterstof te gaan verkopen…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws