Topgear special leidt tot diplomatieke spanningen

De beruchte kerstspecial van Top Gear in India. Ondanks het feit dat dit een van de zwakkere specials was, zijn de gemoederen nadien nog nooit zo hoog opgelaaid. De Indiërs pikken het namelijk niet dat hun volk voor het vuil van het straat werd uitgemaakt op internationale televisie. Niet moeilijk dus dat de BBC al 23 klachten in de bus kreeg, maar nu blijkt ook dat de ambassades in India en Groot-Brittannië een hoop klachten hebben ontvangen. En dat is vreemd, wat de BBC zegt dat het consulaat de aflevering in juli nog in preview toonde, en dat er toen geen enkele vorm van protest werd geuit. Maar die preview zou helemaal niet hebben geleken op het uitgezonde resultaat, aldus de Indiërs.

Tijdens de kerstspecial was het tijdens een van de opdrachten de bedoeling om hun wagen aan te passen aan de Indiase cultuur. James May deed dat door de nodige olifanten en slingers rond zijn Rolls Royce te hangen. Jeremy Clarkson deed dat net iets anders. Hij boorde een gat in de koffer van zijn XJ, monteerde er een WC-bril op en wou op die manier het diarree-probleem in Indië oplossen. Niet veel later toont hij een broekenpers aan enkele genodigden. Hij trekt daarbij zelf zijn broek uit, wat opnieuw van weinig respect getuigd, aldus de Indiërs. Dat hij er alvorens een pannenkoek in bakte is nog een ander verhaal.

Indiase vertegenwoordigers in Londen eisen verontschuldigingen van de BBC en Clarkson zelf. De zaak werd helemaal politiek getint wanneer ook het gastoptreden van premier David Cameron in de zaak werd betrokken. Met zijn aanwezigheid zou hij achter de aflevering staan. Gelukkig nemen de Indiase diplomaten hem niets kwalijk, hij zou geen weet hebben gehad van wat er verder zou volgen.

Bedankt voor de tip Yves

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Quin 13:45
afbeelding van Quin

Mensen zitten toch snel op hun paard, hoor.

Ik weet niet meer juist welke aflevering, maar ze hebben ook eens op de Belgen gekakt dat we zo'n vergeten land zijn etc. Ik denk dat er weinig Belgen een klacht hebben verstuurd :).

Als de Britse premier Cameron die zaken over India zou zeggen, dan zou ik de commotie wel snappen. Maar een mens met wat inzicht weet toch dat dit gewoon 3 acteurs zijn die lichte televisie maken. Dat hij opduikt in de episode, moet je dan ook met serieus korrel zout nemen.

Techno Patat 14:17
afbeelding van Techno Patat

@quin: Die aflevering tegen Duitsland zeker? Dat ze dan op Zolder kwamen racen in dubbele wagens enzo? Daarin vertelden ze dat België maar voor 1 reden bestond: Om ruzie's tussen de UK en Duitsland op te lossen ;)!

ot: Ik vind het ook zwak, het is een hoop gezever zeg! Zie dat nu eens in! De mensen hun meningen over een land gaan echt niet gevormd worden door 3 mannen die wat fratsen in auto's uithalen...

Yvesw 14:19
afbeelding van Yvesw

@Quin: Ongeveer elke aflevering :p
bv:
-In de India special "Zelfs de Belgen hebben meer economische relatie met India dan wij"
-Tijdens het testen van de originele "4 doors saloon cars" (type: 1stgen m3, Mercedes 190 evo en Ford escort gebouwd in België) werd er ook meermaals op België gekakt.

Er zijn inderdaad mensen met lange tenen. Gelukkig dat wij Belgen genoeg zelfspot hebben om dit te overleven...

En het is inderdaad ook opvallend hoe mensen al vlug dingen te serieus nemen. Als Clarkson iets schrijft of presenteert zal het sowieso vlugger zwart/wit zijn. Mensen willen dat lezen en zien. Maar vele begrijpen niet dat het daarom niet wil zeggen dat hij daarvoor vecht of pleit of er van wakker ligt...

Als ik iets schrijf voel ik dat ook vaak aan. Ik schrijf graag wat uitdagend, maar er zijn dan mensen die echt denken dat ik dat doe om aan te vallen, om hen kapot te maken...

Swat... Hierbij eindig ik mijn visie hierover...

gtike 17:02
afbeelding van gtike

bende bleiters in india
twas een leuke aflevering (hoezo één van de mindere?)
heb ervan genoten

Wim 18:02
afbeelding van Wim

de India special was idd niet geweldig, Andy Wilmab(producer) heeft het daarna ook toegegeven en uitgelegd hoe het kwam

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws