Groene autoverzekeringskaart gaat digitaal

Autoverzekering witte kaart groen

Vanaf 1 juli 2020 zijn autoverzekeraars niet meer verplicht om een papieren versie van de verzekering te bezorgen aan klanten. Een nieuw wit formulier vervangt de "groene verzekeringskaart" en is ook geldig als digitale versie.

De herkenbare groene verzekeringskaart is binnenkort niet meer. Want de "internationale motorrijtuigenverzekeringskaart" wordt in een nieuw jasje gestoken vanaf 1 juli 2020. Dat jasje is vanaf dan wit maar - belangrijker - ook digitaal.

Van groen naar wit-digitaal

Vanaf 1 juli 2020 is je autoverzekeraar niet meer verplicht je een papieren versie op te sturen bij het aangaan van een verzekering. Een digitaal exemplaar volstaat. Dat exemplaar kan je dan bewaren op je smartphone en zal aanvaard worden als rechtsgeldig, al mag je het ook nog steeds zelf uitprinten.

Het nieuwe (digitale) document krijgt ook wat meer vrijheden qua opmaak. Zo mag het document zowel horizontaal als verticaal opgemaakt zijn. Wel mag het niet groter zijn dan een A4 (kwestie dat klanten het desgewenst kunnen uitprinten) en het document moet opgesteld zijn in één van onze drie officiële landstalen: Nederlands, Frans of Duits. Tenslotte is de minimale geldigheidsduur 15 dagen.

Aandacht, aandacht

Het introduceren van een digitale verzekeringskaart brengt een hoop voordelen maar ook wat aandachtspunten mee. Zo is het natuurlijk via je verzekering een stuk gemakkelijker om een (tweedehands)auto te verzekeren bij aankoop. In theorie volstaat een telefoontje naar je verzekering waarna je digitaal een verzekeringskaart binnen krijgt.

Toch zijn er ook de nodige aandachtspunten. Zo spreekt het voor zich dat iedereen die met de auto rijdt (gezinsleden, gelegenheidsrijders) best de digitale versie in haar bezit heeft. Daarnaast wordt aangeraden om alsnog een papieren versie bij te hebben als je naar het buitenland gaat. Om zo discussies of problemen te vermijden bij een controle.

Vanaf 1 juli 2020 mag de nieuwe verzekeringskaart uitgereikt worden door verzekeraars, al geldt er nog een overgangsperiode tot 31 december 2021. In die periode zijn zowel de groene als witte verzekeringskaart geldig.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws