Diesels worden duurder vanaf 1 januari 2011

De gelden van het BIV komen vandaag in de federale staatskas, vanaf 1 januari 2011 komt daar echter verandering in. Vanaf dan wordt het een Vlaamse bevoegdheid. En Vlaanderen wil het aantal dieselmotoren naar omlaag krijgen en de milieuvriendelijke wagens (hybride) aanmoedigen. Ze wil dat doen door het belastingstelsel op de wagen aan te passen. Vandaag is de fiscale pk de basis van een te betalen belasting, vanaf volgend jaar zal die belasting berekend worden op basis van de CO2 uitstoot en de Euronorm van het motorblok. Beide variabelen zijn internationaal gehomologeerd en maken het dus mogelijk te vergelijken tussen verschillende merken.

Dat België een dieselland is hoeven we jullie na al die jaren niet meer te vertellen. Een slechte trend en de Vlaamse overheid wil daar iets aan doen door wat anders dan er belastingen op te heffen. De dieselwagens zullen fiscaal minder aantrekkelijker worden en zullen dus ook een hogere BIV verschuldigd zijn. Terecht lijkt ons. Want de goedkopere prijs aan de pomp lijkt vele Belgen te misleiden. 

Met hoeveel de prijzen zullen stijgen en wat de norm zal worden is nog niet bekend. Voor ons mag het aantal gereden kilometers per jaar ook meegeteld worden. Iemand met 150.000 kilometer op de teller per jaar moet dieselen, laat ons hopen dat zij niet bestraft worden voor het maken van de juiste keuze. De Vlaamse overheid zegt wel dat het nieuwe belastingsstelsel niet van toepassing zal zijn op tweedehandsvoertuigen. Die worden gekocht door veeleer minder kapitaalkrachtige mensen.

Via De Standaard

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Anonieme gebruiker 19:19
afbeelding van Anonieme gebruiker

het evolueerd zo snel.. in enkele jaren is een auto een luxeproduct waar een doorsnee burger niet meer van zal kunnen genieten.

mark my words

Vish 10:47
afbeelding van Vish

ze konden misschien ook de accijncen en belastingen op benzine(wagens) verlagen?

Wim 13:12
afbeelding van Wim

@Vish: dat lijkt voor iedereen de logische reactie, maar iets moet de putten vullen, en dan heb ik het niet over die in de weg, daar is geen geld voor

Anonieme gebruiker 22:33
afbeelding van Anonieme gebruiker

Voor de Lexus hybridewagen zou het maar ong. 175 euro kosten. Maar voor de gewone wagens die de doorsnee burger gebruikt om te gaan werken is het veel meer. Weldra kunt ge bijna evengoed gaan stempelen ipv nog gaan te werken met de auto.

Mvg Felix.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws