Brandstofprijzen evenaren record van 2008

Vanmorgen was het rustig aan het pompstation. Een blik op de prijzentabel leert je dadelijk waarom dat zo was. De brandstofprijzen tikken vandaag de € 1,624 voor benzine en €1,443/l aan in het geval van het veelgebruikte dieselgoedje aan. Daarom wil de regering een sinterklaas-maatregel toepassen door de accijnzen te verlagen vanaf het moment dat de prijzen de € 1,47/l (voor diesel) en € 1,61/l (voor benzine) overschrijden.

Het zogenaamde ‘omgekeerde cliquet-systeem' houdt in dat de accijnzen vanaf een bepaald prijsniveau een tikkeltje dalen bij elke nieuwe prijsstijging. ‘Het systeem is budgetneutraal', zegt Vanhengel aan De Standaard. ‘Vermits we extra btw-inkomsten binnenrijven op de hogere olieprijzen, zouden we ietsje kunnen ingrijpen in de accijnzen.' Het cliquet-systeem bestond al eens tussen 2004 en 2009 maar werd afgevoerd nadat de olieprijzen terug zakten.

Op zoek naar alternatieven? Weet dat de treinbegeleiders een staking plannen op 14 maart en dat dat niet de laatste zal zijn. Hopen op goed weer dan maar, dan nemen we nog liever de fiets.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws