Buitenlanders krijgen rijbewijs zonder examen

Buitenlanders krijgen rijbewijs zonder examen

Er zijn een pak maffe maatregelen in België. Gelukkig komen die af en toe boven water zodat er iets aan gedaan kan worden, zoals dit fenomeen.

Zo is het dat wie in het buitenland een rijbewijs haalt, ook een rijbewijs in een ander land kan aanvragen zonder extra examens. Dat gebeurd uiteraard op basis van enkele internationale akkoorden die standaarden opleggen en vergelijken mogelijk maken. Maar volgens onze staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet zijn die akkoorden dringend aan herziening toe. Sommige landen vragen een te kleine inspanning voor het halen van een rijbewijs, en dat strookt niet met de Belgische verwachtingen.

Alles samen kunnen inwoners van 118 landen hun rijbewijs gratis inleveren voor een gratis Belgisch exemplaar. Zo hebben 9.480 Marokkaanse inwoners sinds 2010 een Belgisch rijbewijs gekregen zonder daar een examen voor te doen. Probleem daar is dat je een rijbewijs kan kopen zonder enige vorm van kennis te bewijzen. Je begrijpt zelf ook dat zulke bestuurders best gevaarlijk zijn.

Wathelet wil in 2013 een denktank opzetten die concrete oplossingen gaat zoeken. Meer theoretische en praktische tests voor alle niet EU-burgers is een van de maatregelen.

Het is de tweede keer dat het rijbewijs in de media komt deze week, eerder werd bekend gemaakt dat werklozen in Wallonië financiële steun krijgen bij het halen van hun rijbewijs.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Yvesw 15:22
afbeelding van Yvesw

Objectieve foto mannen... Ik had trouwens een gecrashte 190E gezocht. Als je het dan toch doet, doe het dan goed :-p

Het is inderdaad schandalig! Maar laten we niet vergeten dat er ook "inheemse Belgen" zijn (wat een afschuwelijke woordkeuze) die destijds gewoon hun rijbewijs mochten gaan afhalen. Die rijden ook nog altijd als een gevaar. Zeker op zondagnamiddag in een colonne van café naar café met Tante Mariette en Nonkel Jozef op de achterbank...

Er moet in het algemeen een betere opvolging komen omtrent het rijbewijs. Om de 10 jaar opnieuw je kunnen tonen met een rijexamen lijkt me niet zo overdreven.
Maar ja, dan verliezen de politiekertjes weer stemmen...

Carlos 20:27
afbeelding van Carlos

Heb daar maar 1 woord voor *zucht*!! Vind het schandalig dat het allemaal zomaar kan. Het is niet op dit vlak. De buitenlanders (EU-N.EU) weten begot meer van onze wetgeving en hun achterpoorten dan wij!

Dirk 00:24
afbeelding van Dirk

De pot op met rijbewijzen, zakkenvullerij en vooral voor de rijscholen! laten je expres meermaals zakken voor onbenullige foutjes, zoals niet genoeg je hoofd bewegen???! Niet genoeg betaald willen ze zeggen, omdat je de formule met eigen begeleider en auto hebt gekozen. Rij steeds zonder rond nu, al 2x tegengehouden en justitie is toch om mee te lachen hier in apenlandje. Ik betaal nog veel liever de boete dan het terug opnieuw te moeten doen! en als ik dan toch al moet betalen kan de rechter er nog wat scheldpartijen bovenop krijgen, bouw maar vlug gevangenissen bij, domme boeren!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws