Wijziging rijopleiding: ook begeleiders moeten straks terug naar school (2024)

Wijziging rijbewijs 2024

Volgende maand gaat de rijopleiding in Vlaanderen nog eens onder het mes, en daar zullen niet alleen kandidaat-bestuurders de gevolgen van ondervinden. Zo wordt er weer een verplicht vormingsmoment voor begeleiders ingevoerd… Terug naar de schoolbanken dus, pa en/of ma!

Heb je een rijbewijs op zak, dan hangt het een beetje af van de afgiftedatum hoeveel moeite je daarvoor moeten doen hebt. Zo is de tijd dat je het zonder boe of ba kon gaan oppikken aan ’t gemeente natuurlijk al lang vervlogen, maar tegenwoordig krijg je ook niet zomaar meer vrij spel eens het kaartje binnen is. Een vijftal jaar geleden werd het terugkommoment namelijk ingevoerd waarbij bestuurders een half jaartje na het behalen van hun rijbewijs nog eens vier uur les moesten volgen, en straks zijn dat ook niet de enigen die terug naar school moeten.

Drie uur les, tien jaar geldig

De Vlaamse regering heeft namelijk aangekondigd dat er vanaf volgende maand opnieuw een verplicht vormingsmoment zal zijn voor begeleiders van een kandidaat-bestuurder. Van zo’n opleiding was er al langer sprake en iets dergelijks werd ook al eens ingevoerd in 2017, maar drie jaar later werd het terug afgeschaft. Nu is het vormingsmoment dus terug, en het wordt verplicht voor alle begeleiders van kandidaat-bestuurders wiens voorlopig rijbewijs ingaat vanaf 1 maart 2024.

Wijziging rijbewijs 2024

Die begeleiders mogen het vormingsmoment volgen bij elke erkende rijschool of lesgever. De opleiding duurt drie uur en kan ofwel fysiek ofwel digitaal doorgaan, en de prijs is vastgelegd op 20 euro. Het lesmoment blijft trouwens tien jaar geldig, dus je hoeft niet terug naar de schoolbanken voor iedere individuele persoon die je leert rijden. Bovendien telt het vorige vormingsmoment dat van kracht was tussen 2017 en 2020 ook mee dus volgde je dat toen al, dan ben je eveneens vrijgesteld tot tien jaar na datum.

Minstens vijf maanden oefenen

Dat is trouwens niet het enige dat verandert voor de rijopleiding op 1 maart 2024. Zo verlengt de Vlaamse overheid daarnaast de minimale oefenperiode naar vijf maanden terwijl er voorheen maar drie maanden moesten zitten tussen het moment van afgifte van het voorlopig rijbewijs en je eerste praktijkexamen. Deze regel geldt voor iedere kandidaat-bestuurder die dat praktijkexamen aflegt vanaf 1 maart, ongeacht of die zijn of haar voorlopig rijbewijs voor of na die datum afgeleverd kreeg.

Wijziging rijbewijs 2024

Enkel indien je beschikt over een voorlopig rijbewijs met een geldigheid van 12 maanden mag je meteen het examen afleggen, want dat wordt enkel afgegeven aan kandidaat-bestuurders die minder dan drie jaar geleden al eens een voorlopig rijbewijs hadden. Daarnaast zijn er, voor de volledigheid, nog twee andere types voorlopig rijbewijs: eentje met 18 maanden geldigheid en de verplichting tot 20 uur praktijkles, en eentje met 36 maanden geldigheid waarbij je alle praktijkoefening met tot twee begeleiders naar keuze kan afleggen. Het zijn dus die begeleiders die het vormingsmoment moeten volgen voor hun naam op iemands voorlopig rijbewijs mag verschijnen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws