Belgisch Solar Team klaar voor Abu Dhabi

punch powertrain solar team aangekomen in abu dhabi

Het Belgische Punch Powertrain Solar Team uit Leuven trekt als voorbereiding voor de grote wedstrijd naar de Abu Dhabi Solar Challenge, de eerste editie van een 1200 km lange race door de Verenigde Arabische Emiraten.

Alhoewel de World Solar Challenge pas in oktober is trekt het team met de vorige wagen - de Indupol One, 2013 - nu al naar Abu Dhabi voor de eerste zonnewedstrijd in het Midden-Oosten. Met kwalificaties op het Yas Marina Formule 1 circuit en een einde met een parade op het World Energy Future Summit heeft deze wedstrijd een ander concept en andere regels dan die van Australië.

Het is team is voor de gelegenheid voor een groot deel opgemaakt uit vorige teamleden, niet alleen omdat de studenten van 2014-2015 zo goed als fulltime bezig zijn aan de nieuwe wagen (deadline binnen een 184 dagen) maar ook omdat de ex-teamleden hun wagen nu eenmaal beter kennen.

punch powertrain solar team abu dhabi solar challenge

De wagen meet 4,49 meter lang, 1,79 meter breed en slechts 1,27 meter hoog. Zonder bestuurder weegt de wagen 170 kg, maar een fractie van het gewicht van de meeste gewone wagens op de baan. Nuja, de zonnewagen heeft ook geen airco. Of een open raam. In elk achterwiel zit er een motor verwerkt met een efficiëntie van 97% waardoor de Indupol One een topsnelheid moet behalen van 120 km/u. De banden zijn speciaal ontworpen door Michelin en hebben maar liefst 5 bar aan druk en een extreem glad profiel voor de laagst mogelijke rolweerstand.

In 2013 werd het team met hun wagen zesde van de tien deelnemers in Australië met 40,47 uur in totale race tijd. De winnaar toen was de Nuna 7 van de Universiteit van Delft. Voor de Abu Dhabi Solar Challenge zijn er buiten wat onderhoud en wat aangepaste elektronica geen grote veranderingen gedaan aan de Indupol One.

punch powertrain solar team abu dhabi solar challenge

De wagen werd ook voor het eerst met de boot verscheept, iets dat met de World Solar Challenge in Australië bijna onmogelijk is met de rit van 2 maanden. Naar Abu Dhabi is het gelukkig maar 23 dagen, daarbovenop was de wagen toch al klaar. De eerste leden van het team zijn alvast ter plaatse om de wagen in top conditie te krijgen.

punch powertrain solar team abu dhabi solar challenge

De kwalificaties zijn op 12, 13 en 14 januari en de eigenlijke race loopt van 15 tot en met 19 januari. De World Solar Challenge - de grote test voor de nieuwe, voorlopig nog naamloze, wagen - is voor 18 tot en met 25 oktober van Darwin naar Adelaide.

Het team kan je volgen op hun Facebookpagina en op Solarteam.be.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws