Automaten in opmars in België (+5% tegenover 2011)

rijtest-volkswagen-beetle-cabrio-dsg_15

In de Verenigde Staten is 90 procent van de auto's uitgerust met een automaat, in Europa is dat een stuk minder. Toch zijn de automaten aan een opgang bezig in dit werelddeel. In België steeg het aandeel met vijf procent ten opzichte van 2011. Tegenwoordig is één op vijf nieuwe auto's uitgerust met een automatische versnellingsbak.

In Zweden rijdt 36 procent van de chauffeurs met een automaat, terwijl dat in Finland (32 procent), Duitsland (26 procent) en het Verenigd Koninkrijk (26 procent) telkens wat minder is. Hoe zuiderser hoe manueler, zo blijkt, want de zuiderse landen blijven gehecht aan de manuele versnellingspook.

verscheiden aanbod

In België is dus 19,9 procent van de nieuwe auto's uitgerust met een automatische versnellingsbak. Dat gaat van de klassieke automaat (zoals in de Opel Insignia) over de CVT (van bv. de Toyota Auris) tot de sequentiële automaat zoals de DSG die we in pakweg de Volkswagen Golf terugvinden.

febiac-cijfers-automaten-juni-2014

voor- en nadelen

Het stijgend aandeel van de automaat in de verkoop heeft volgens FEBIAC verschillende redenen. Zo is er het rijcomfort - de Belg staat steeds langer in de file en dan is zo'n automatische versnellingsbak welkom -, de versoepelde werking, een manuele modus en het efficiëntere gebruik van het motorkoppel met motoren met minder vermogen. Ook zijn ze vandaag zuiniger dan vroeger en doen fabrikanten alles aan de betrouwbaarheid van die dingen.

audi-rs7-570hp-2014

Als nadelen worden door de consument de extra kostprijs bovenop de prijs van een auto met manuele versnellingsbak gezien. Ook het reactievermogen van sommige automaten laat te wensen over, zoals je kan lezen in onze rijtesten. Tenslotte is er ook nog het gevoel dat je het niet zelf onder controle hebt en het gebrek aan sensaties bij dit soort versnellingsbakken.

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
chuwie 01:37
afbeelding van chuwie

Zo kan mijn dsg7 golf 1.6tdi soms lang in 2de of 3de hangen..zeer raar.. maar los daarvan zeer comfortabel bij file verkeer :p

Wim 09:50
afbeelding van Wim

Dat zeggen alle nieuwe automaatrijders :)

Techno Patat 16:42
afbeelding van Techno Patat

Idem, de volgende wordt voor mij normaal gezien ook een automaat!

Ffffl 15:20
afbeelding van Ffffl

Heb dezelfde automaat gereden, volgens alle media de beste automaat op de markt, maar toch heb ik terug handbak besteld. Als je graag rijdt, blijft handbak aangenamer.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws