Hallucinant: In Amerika nog maar 41 nieuwe modellen met handbak

Handbak VS

Dat ze in de US of A verknocht zijn aan hun automaat, dat is al langer geweten. Dankzij nieuwe gegevens van Edmunds wordt het echter wel pijnlijk duidelijk, want van de meer dan 300 nieuwe automodellen die in de VS worden aangeboden, kan je er amper 41 krijgen met handbak. Of hoe zelf roeren op sterven na dood is in de Verenigde Staten.

Kijkt in Europa niemand op van het feit dat je met een manuele versnellingsbak kan rijden (in België is het nog altijd de norm), dan wordt je in de VS steeds meer een uitzondering. Want de verkoop van auto's met een manuele versnelling zit er al jaren in een neerwaartse lijn. Anno 2020 is het zo erg geworden dat je zelfs bewust op zoek moet gaan naar een nieuwe auto met handbak in de VS. Want het aanbod wordt steeds schaarser.

AMper 12%

CNBC kwam via data van Edmunds te weten dat van de 327 nieuwe automodellen die er in de VS worden verkocht, amper 41 uitgerust kunnen worden met een handbak. Anders gezegd: amper 12% van het totaalaanbod. Om je een idee te geven, in 2006 kon je nog zowat 47% van de aangeboden nieuwe auto's in de VS met handbak krijgen.

Terwijl de handbak in Europa wordt gezien als een budgetkeuze is het in de VS net de omgekeerde wereld. Daar zijn het enkel Muscle Cars zoals de Ford Mustang en sportwagens zoals de Porsche 911 die vasthouden aan de handbak.

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
John 18:07
afbeelding van John

Eind 2018 zocht ik een tweedehands auto. Ik schrok er wel van dat 1 op 3 auto's op autoscout24 met een automaat was. Hier is dus de verschuiving naar automaat ook bezig.

Vital Van den Heuvel 11:02
afbeelding van Vital Van den Heuvel

Ik heb ook een automaat gekocht enkele jaren terug en ga nooit meer naar een handbak! Gewoon heel comfortabel rijden met een automaat.

4g63 18:39
afbeelding van 4g63

Koppeling van een handbak vanaf pakweg 200d km kost met alle toeters en bellen geen 1000 euro en dat wil je mss nog geven aan eentje met wat jaren dienst, er is echter geen enkele automatische bak die je kan laten herstellen voor 1000 euro.

Jos D. 18:46
afbeelding van Jos D.

Wat is je punt eigenlijk ?
Een koppeling is iets helemaal anders dan een versnellingsbak.

Techno Patat 23:25
afbeelding van Techno Patat

Precies. Een handbak kan je ook kapot rijden (vraag maar aan iedere Alfa 159 met de beruchte M32 OPEL bak :(...)! Menig handbakrijders zitten sneller door hun koppeling dan die 200k km’s :P... De grootste handbakrijders fanaten die ik ken zijn eigenlijk ook de mensen die het hardst een automaat zouden kunnen benutten :D, maar dat zal dan wel ironie zijn :p.

4g63 10:56
afbeelding van 4g63

Omdat een koppeling meestal het enige is wat dient te worden vervangen aan een handbak.
En ja er zijn merc automatische versnellingsbakken die 300d km halen zonder open geweest te zijn. ;)

Jos D. 19:23
afbeelding van Jos D.

Das toch geen nieuws. In de US rijdt zowat iedereen met een automaat en dat al decennia lang. En hier is de automaat al enkele jaren in opgang. Gezien de evolutie van de automaten een logische keuze. Waarom nog schakelen als zo'n automaat dat 100 keer beter kan.
Een BMW 5-reeks is enkel met automaat beschikbaar en een 3-reeks met handbak enkel nog in een basisuitvoering. Geen enkele Jaguar met handbak te krijgen en dat al jaren. Een Mercedes moet je al jaren met automaat kopen want hun handbakken trekken al jaren op geen bal.

FLP 14:14
afbeelding van FLP

Zolang er manuals te verkrijgen zijn, zal ik ze blijven verkiezen. Niet omdat het "beter of slechter" is, maar omdat ik dat veel plezanter vind. En voor mij is rijden een plezante hobby, niet enkel simpelweg uzelf verplaatsen van A naar B.
Het ontbreken van een handgeschakelde bak is ook de grootste reden dat ik een paar jaar geleden toch niet voor een Clio RS heb gekozen toen ik een nieuwe wagen zocht.

Jos D. 18:34
afbeelding van Jos D.

Daar kan ik in komen maar want ik gebruik regelmatig de flippers aan het stuur om manueel te schakelen en dat is idd plezant.

Bart Paelinck 18:53
afbeelding van Bart Paelinck

Ik rij zelf met een toyota auris 1.6 vvti, nu 10 jaar oud en 65000 km op de teller. Zal waarschijnlijk nooit met een automaat rijden zolang ik deze niet tot schroot herleid.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws