Volvo Cars en Geely Auto schakelen samenwerking verzet hoger

Volvo Geely joint venture

De Zweedse constructeur Volvo Cars en de Chinese constructeur Geely Auto gaan niet fuseren maar wel intensiever samenwerken. De ontwikkeling van aandrijflijnen wordt voortaan gedeeld en ondergebracht in een nieuwe joint venture.

Eerst even een naamsverwarring uit de weg helpen: Geely Holding is het moederbedrijf van Volvo, Polestar, Lynk & Co, Lotus en... Geely Auto. Het is die Geely Auto die van moederhuis Geely Holding intensiever moet samenwerken met Volvo. Eerst lagen er volledige fusieplannen op tafel, maar die worden nu omgezet in een intensievere samenwerking. Zo wordt de ontwikkeling van aandrijflijnen van beide bedrijven bijvoorbeeld samengevoegd in een nieuwe joint venture onder de auspiciën van Geely Holding.

De klassieke verbrandingsmotoren, transmissies en hybride aandrijflijnen die Volvo en Geely in de toekomst ontwikkelen, zullen dus bij beide merken worden gedeeld en beschikbaar worden gemaakt voor andere merken, zo laten de Zweden en Chinezen weten. Door de samenwerking zal ook de ontwikkeling van de nieuwe generatie technologieën, zoals batterijen, elektromotoren, connectiviteit en autonoom rijden, door beide merken worden gedeeld.

Daarnaast zullen Volvo Cars en Geely Auto toekomstige elektrische platformen met elkaar delen. Dat doen ze al met het CMA-platform (Common Modular Architecture), maar in de toekomst komen daar het SEA-platform (Sustainable Experience Architecture) en het SPA2-platforem bij (de tweede generatie van het Scalable Product Architecture-platform). Dat moet het modelgamma van Volvo, Geely, Lynk & Co en Polestar efficiënter uitbreiden.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws