Tweedehandswagens nog steeds een derde duurder dan in 2019… slik (2024)

Volkswagen Golf tweedehands 2024

Kijk even weg, koopjesjagers, want de tweedehandsmarkt is niet wat ze geweest is. De gemiddelde gebruikte auto is namelijk nog steeds een derde duurder dan in 2019, al is er toch ook goed nieuws te melden. Zo zitten de tweedehandsprijzen sinds begin vorig jaar voor het eerst weer in dalende lijn.

Het is de laatste jaren niet bepaald een goed-nieuwsshow geweest in autoland. Zo was er om te beginnen de coronacrisis en nadien duwde het conflict in Oekraïne onze economie nog net een beetje dichter tegen de afgrond. Dat wreekte zich ook op de autosector: bepaalde modellen werden steeds moeilijker verkrijgbaar en prijzen van nieuwe auto’s gingen vrijwel overal de hoogte in. Die van tweedehandswagens volgden in hun zog, maar aan die tendens lijkt nu eindelijk een einde gekomen te zijn.

één Golf per 25 auto’s

Zoekertjessite AutoScout24 heeft namelijk zijn jaaroverzicht van 2023 gedeeld, en daarin is eindelijk nog eens goed nieuws te melden. Zo veranderden er in België alles samen 645.562 gebruikte auto’s van eigenaar, wat er ruim 42.000 meer zijn dan het jaar voordien. Wat echter nog interessanter is, is dat de prijzen van die auto’s over het algemeen ook nog eens lager waren. De gemiddelde tweedehandswagen kostte in 2023 namelijk 23.734 euro en daarmee is die precies 6,9 procent goedkoper dan het jaar voordien. We hebben echter nog een lange weg te gaan want ten opzichte van vier jaar eerder, in 2019 dus, ligt dat gemiddelde maar liefst 33,2 procent hoger.

Volkswagen Golf tweedehands 2024

Waar geven we al die centen dan het liefste aan uit? Het antwoord is redelijk eenduidig: aan benzinewagens. Die waren in 2023 goed voor de volle 59 procent van alle verkochte tweedehandswagens, maar ook de diesel doet het niet zo slecht als je zou verwachten. Terwijl hun aandeel bij nieuw verkochte auto’s namelijk onder de 10 procent zakt, is nog steeds 32 procent van de gebruikte exemplaren voorzien van een zelfontbrander. Hybrides maken dan weer 6 procent van het mooie weer in tweedehandsland, terwijl elektrische auto’s er amper goed zijn voor 2 procent. Dat de populairste tweedehandswagen tot slot de Volkswagen Golf was wisten we al, maar nu weten we ook precies hoe populair: van elke 25 gebruikte auto’s die vorig jaar verkocht werden, was er één een Golf.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
this 16:11
afbeelding van this

Met hoeveel zijn de nieuwe wagens gestegen qua prijs? Want ik heb de indruk dat er daar toch ook de laatste 5 jaar een serieuze lap geld bij gekomen is.

andre123 18:11
afbeelding van andre123

vijf jaar geleden kon je nog gesteld raken onder de 10000€ zonder daarvoor naar micro cars te kijken...
wie nu iets vind onder de 15000€ zal veel geluk moeten hebben....
alhoewel....tijdens de 'salonmaand' die niet eens meer een salonmaand is kunnen ze opeens WEL gooien met vele duizenden € korting....
wie is hier wie aan het belazeren eigelijk?

this 16:28
afbeelding van this

De inflatie is trouwens 20% sindsdien. En als je weet dat auto's in verhouding toch wel harder in prijs gegaan zijn, lijkt 1/3 duurder sinds 2019 voor de tweedehandse markt ook niet meer zo uitzonderlijk.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws