Parkeerhulp voortaan standaard op alle nieuwe auto’s, met dank aan de EU

parkeerhulp standaard EU 2024

Juich als parkeren niet je meug is, want dan heeft de Europese Unie een cadeautje voor jou. Voortaan moét elke bij ons verkrijgbare auto namelijk standaard voorzien zijn van parkeerhulp. Reken dus ofwel op parkeersensoren, ofwel op een achteruitrijcamera in de basisuitrusting.

Het is een kunst, een auto parkeren zonder parkeersensoren of parkeercamera. Dat geldt al helemaal anno 2024 want terwijl auto’s vroeger vaak over grote raampartijen beschikten, zijn die sindsdien stukken kleiner geworden terwijl de rest van de auto doorgaans gegroeid is. Heb je daarbovenop ook nog eens geen parkeerhulp, dan is het geen sinecure om die auto zonder blikschade kwijt te raken in een drukke straat… maar geen nood, want daar komt nu verandering in.

Ofwel sensoren, ofwel camera

Met ingang van 7 juli 2024 moét elke nieuw verkrijgbare auto namelijk standaard voorzien zijn van een vorm van “detectie bij het achteruitrijden”. ’t Is te zeggen: in onze contreien toch want die beslissing werd gemaakt door de Europese Unie. Concreet wil dat zeggen dat je ofwel parkeersensoren, ofwel een achteruitrijcamera in de basisuitrusting van elke nieuwe auto zal gaan vinden, ongeacht of het om een budgetbewust dan wel een luxemodel gaat. Die transitie is ook al even bezig want sinds juli 2022 geldt de regel al voor nieuw gelanceerde auto’s, terwijl nu ook modellen die al langer op de markt zijn moeten voldoen.

parkeerhulp standaard EU 2024

Dat is trouwens niet het enige dat verandert op 7 juli want deze regel maakt deel uit van de ‘GSR’ oftewel ‘General Safety Regulation’. Daarin staat onder andere ook dat elke nieuw verkrijgbare auto vanaf dan moet beschikken over een automatisch noodremsysteem, een snelheidswaarschuwing en een aandachtsassistent die je waarschuwt wanneer je niet genoeg op de weg let. Ook dat zit voortaan dus in de standaarduitrusting van alle nieuwe auto’s in de EU.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
FLP 10:22
afbeelding van FLP

"De Europese Unie heeft een cadeautje voor jou."
Ja, ze zorgen ervoor dat de prijs van een auto nóg maar eens de hoogte in gaat owv nutteloze opties die je niet nodig hebt of wilt, maar verplicht zijn.

this 14:50
afbeelding van this

Mogelijks countert de lagere verzekeringskosten dit wel. Want deze opties zorgen wel effectief voor minder accidenten.

Jan 15:56
afbeelding van Jan

Als de verzekering er al rekening mee houdt (want doen ze niet allemaal) dan zal dat hoogstens 5 à 10% schelen op je premie ? Dat zal de meerprijs van de auto heus niet compenseren helaas...

Mathieu 12:31
afbeelding van Mathieu

De wagen moet toch al serieus basis zijn om zonder parkeersensoren rond te rijden. De camera zit er misschien maar bij de uitgebreidere versies op, maar zonder sensoren is toch een minderheid. Waarmee ik niet wil zeggen onbestaande.

this 14:43
afbeelding van this

Die zijn inderdaad quasi onbestaande, net door die regel die er sinds 2022 is.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws