Vrijdag Fandag: Opel Corsa A Gsi Michalak Corsaspider

Vrijdag-Fandag-Opel-Corsa-A-Cabrio

De komende weken geven we wederom het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Vandaag hebben we een uitermate zeldzame Opel. Niet zo maar eentje, wel een Corsa A GSi Michalak Corsaspider. Een prototype dat zo succesvol was, dat het in beperkte productie ging.

Naam: Terlyn Tom
Leeftijd: 38 jaar
Wagen: Opel Corsa A GSi Michalak Corsaspider
Eigenaar sinds: 2007
Vorige wagens: Opel Kadett C Coupé 1978, Opel Kadett C Sedan 1979, Opel Corsa B 1997, Opel Corsa A 1983

Het verhaal

Geschiedenis
Na een zoektocht naar iets speciaals wat je niet op elke hoek van de straat vind kwam ik via een Duitse tweedehandssite op een zoekertje uit van een Opel Corsa Cabrio die ik als Opel-liefhebber ooit wel eens ergens gezien had. Na wat opzoekwerk en het artikel van JW Motorsport in een Opel Tuning magazine van 1995 besloot ik om een kijkje gaan te nemen. Eens daar aangekomen verklaarden mijn vrienden me voor gek maar ik wist om welke auto het ging en wilde altijd al iets aparts en speciaal. Daarom haalde ik de wagen naar huis.

Vrijdag-Fandag-Opel-Corsa-A-Cabrio

Na heel wat opzoekwerk door de jaren heen kwam ik bij Bernd Michalak terecht, de ontwerper van dit model. Hij had blijkbaar in 1982 een prototype gemaakt in opdracht van Opel voor het salon van Frankfurt. Tijdens het salon kreeg hij al 6 bestellingen binnen wat toch wel een succes bleek te zijn. Wat het verhaal van de opdracht was van Opel weet ik zelf nog niet correct maar naar mijn mening was dit een soort opdracht onder verschillende constructeurs (Michalak en Irmscher in dit geval) om een concept te maken van de Opel Corsa cabrio. Irmscher kreeg uiteindelijk de opdracht om deze voor Opel te bouwen aangezien het een 4-zitter was en de Corsa als 'groot kleintje' Opel door het leven ging. In elk geval heeft Bernd Michalak de 6 opdrachten laten uitvoeren door de firma Voll in Wurzburg (carrosserie-ombouwer van onder andere de Opel Ascona C) en kreeg ondertussen meer en meer bestellingen.

In totaal zijn er 98 van dit model gemaakt tussen 1983 en 1987, allen voorzien van een uniek Michalak-nummer. De Michalak die in mijn bezit is, is 1 van de laatste die gebouwd zijn en was in de jaren 90 in Duitsland één van de bekendste aangezien deze in bezit was van tuningbedrijf, JW-Motorsport. En daar ik, zoals in het begin al ter sprake kwam, iets zocht wat speciaal was, was dit mijn kans. Deze werd trouwens in 1995 geschat in Duitsland (voor de verzekering van de firma) op 56.000DM (ongeveer 25.500 euro!). JW-Motorsport heeft de wagen destijds in de huidige blauwe Porsche kleur gespoten en de auto voorzien van de nodige velgen, verlaging en motor. Door de jaren van restauratie heen ben ik in contact gekomen met Opel, met name de dienst 'homologatie' nadat ik naar de keuring was geweest en waar ik een negatief advies kreeg om de auto in te voeren. Bij dienst homologatie van Opel kreeg ik hetzelfde antwoord aangezien de wagen niet door Opel erkend werd (alhoewel het hele verhaal door Opel zelf is opgestart...).

Vrijdag-Fandag-Opel-Corsa-A-Cabrio

Maar dan ben ik uiteindelijk toch doorgegaan en heb ik de wagen rijdend gemaakt. Kreeg ik hem hier niet op de baan, dan zou ik hem wel verkocht kunnen krijgen. Uiteindelijk is het me dan toch gelukt door de wagen direct te laten in te schrijven als oldtimer. Normaal gaat hij dit jaar terug helemaal uit elkaar gehaald worden om de uiteindelijke schoonheidsfoutjes eruit te halen om tegen Augustus 2015 perfect te zijn (20 jaar na het verschijnnen in het Opel Magazine). Dat is het verhaal in een wat beknopte versie.

Wat zou je anders aanpakken?
Niets. Meer nog, elke seconde wil ik terug opnieuw doen

Waar krijg je een glimlach van?
Alles boven de 4000 toeren. En het is grappig dat nog altijd iedereen denkt dat ik het allemaal zelf gemaakt heb.

Waar word je humeurig van?
Schoonheidsfoutjes (die er stilaan wel uit geraken).

Kostenplaatje
800 euro aankoop en een geschatte restauratiekost van 5.000 euro tot op heden. Daar komt wellicht nog een paar 1000’jes bij tegen dat het plaatje af is.

Vrijdag-Fandag-Opel-Corsa-A-Cabrio

Hamer & beitel
Bijna 75% procent van de wagen is aangepast om terug wat normaler te maken voor de Belgische keuring, maar voor de rest is het grotendeels hetzelfde gebleven zoals JW-Motorsport hem gemaakt had. De flanken waren volledig verbreed in lood maar waren totaal rot.

Waarom een Opel Corsa A GSi Michalak Corsaspider?
Citaat van de vorige eigenaar: 'Ein Porsche kauft jeder, ein Michalak findt man nie…' Ze komen zelden boven in verkoop en de prijzen zijn natuurlijk naargelang?.

Blijver of afschrijver
Deze zal zeker blijven. Stond altijd op mijn lijstje om iets speciaals te hebben. En ik heb nog een gewone Corsa van 1983 en Citroen AC4 van 1929 in de collectie dus keuze genoeg.

Vrijdag-Fandag-Opel-Corsa-A-Cabrio

Gegevens

Huidige kilometerstand: 77.000 km
Leeftijd wagen: Bouwjaar 1986
Motor: 1.6 GSi (E16SE)
Overbrenging: vijfbak manueel (close ratio)
Topsnelheid: Durf alleszins niet sneller dan 150 km/u
0 tot 100km/u: Geen idee
Vermogen: 101 pk af fabriek
Koppel: 135 Nm af fabriek
Aandrijving: voorwielaandrijving
Gewicht: 840 kg
Gemiddeld verbruik: 7,2 l/100km
Rijtaks: 33 euro
CO2-uitstoot: 167 g/km

Vrijdag-Fandag-Opel-Corsa-A-Cabrio
Vrijdag-Fandag-Opel-Corsa-A-Cabrio

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Wim 13:03
afbeelding van Wim

knappe restauratie, heel speciaal

Tommeke 17:27
afbeelding van Tommeke

Thanks Wim. We hebben er heel wat blood- sweat and beers ingestoken. Meer foto's op www.michalak.be ;-)

B4 22:34
afbeelding van B4

Totaal men smaak niet: model, kleur, ... maar toch iets lekker origineel en knap in orde gebracht. Een frisse verschijning in ons modern maar donker straabeeld

Adriaan 12:08
afbeelding van Adriaan

Ook niet echt mijn ding, maar ben geen echte fan van jaren 80 auto's. Ondanks vind ik het toch cool, tof bakste om eens te zien, en indd zeer origineel, ik kende ze niet. Weeral iets bij geleerd vandaag; :-)

Wikkes 09:37
afbeelding van Wikkes

Knap gedaan e tommeke, long time no see, ge moet er eens mee komen werken e ;-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws