Wij deden de Master Maserati Driving Course

master maserati

Een cursus op circuit met Maserati? Zoiets moet je ons maar één keer vragen. Een cursus op circuit in het zonnige Parma in Italië. Een vliegtuig was nog nooit zo snel geboekt! Lees hier wat een Driving Course met het Master Maserati team juist is en hoe wij het ervaren hebben...

Wat? Hoe? Waar?

De cursus is voornamelijk voor eigenaars van Maserati die op de eerste plaats hun rijvaardigheid op het circuit kunnen oefenen en verbeteren. Op de tweede plaats is het eigenlijk een kans om met de wagens voluit te kunnen gaan. Zo leer je wat de wagen aankan en wat de limieten zijn. Tenslotte plaats blijkt het ook een ideaal moment om te verbroederen met mede-Maseratisti en verhalen uit te wisselen.

Master Maserati: Driving Courses

Er zijn vier Driving Course niveau’s: Warm-Up, Master GT, Master High Performance en Master MC Trofeo. Logischerwijs is het elke keer een stap hoger, meer details die besproken worden en vooral nog harder getraind worden door één van de 11 ervaren rij-instructeurs. Wij volgden de Warm-Up Course en dit was alles behalve een saaie bedoening. Meer nog, in de vijf jaar dat Autofans.be bestaat, de beste rij-ervaring waar we het genoegen hadden aan te mogen deelnemen.

Een deelname aan de Master Maserati Course gaat als volgt: Je wordt ontvangen in een vier sterren hotel. Daar schrijf je je in en teken je de verplichte contracten voor mocht er iets fout gaan. De Master Maserati Staff heet je welkom en ‘s avonds kan je kennismaken met de rest van de groep. Per Course is er ongeveer een 20 man (en vrouw) aanwezig. Op de tweede dag ga je per shuttle naar het test-track, Circuit “Varano de' Melegari”. Beter bekend als “Autodromo Riccardo Paletti”. Met 2,360 km en 11 bochten geen al te groot circuit maar wel erg technisch en perfect om te leren hoe je de ideale lijn moet volgen. Het was voor ons niet de eerste keer op circuit maar we leerden enorm veel bij. Tijdens de briefing en theorie lessen die vooraf gaan aan de daadwerkelijke rij-sessies wordt er dieper in gegaan op het aansnijden, nemen en het goed uitkomen van de bochten.

“Let’s start!”

Na de briefing werden we verdeeld in vier groepen, dit om de verschillende proeven zonder al te lange wachttijden te kunnen doorlopen. Beginnen deden we meteen aan het stuur van de Quattroporte S. 430 pk, 490 Nm koppel en een 0-100 km/h van 5,4 seconden, meer hoef je nog niet te weten. Tijdens deze twee laps maakten we kennis met het circuit, de rij-instructeur die ons op elk rondje opnieuw zou begeleiden en natuurlijk met de wagen zelf. Als extraatje kregen we een SD-kaart mee die we in elke wagen konden inpluggen en zo alles op beeld kan vastleggen.

Na deze rondes begonnen we aan de behendigheidsproef. Een knalrode GranTurismo S stond te blinken naast een achtvormig parcours. Uiteraard geen gewone 8 maar met enkele kleine hindernissen zoals in Z-geplaatste kegels en net voor de bocht een nat gespoten stukje. Het opzet was simpel, vijf oefenrondes en vijf rondes waarin we ons van onze snelste kant konden laten zien. De instructeur deed het even voor, in net geen 25 seconden werkte hij de GranTurismo door het parcours. Dan was het onze beurt. Doormiddel van een walky talky loodste de instructeur ons door het parcours. Eerlijk gezegd was ik zelf zo geconcentreerd bezig dat ik amper kon luisteren naar wat er je gezegd werd. “Full Power!!” en “Hard Brakes!” was zowat het enige wat er nog door kwam. Deze proef is het leukste wat we ooit in een wagen heb kunnen/mogen doen. In de zes minuten dat deze proef maar duurde stonden we volledig in het zweet. Jezelf en de wagen beheerst doorheen het parcours loodsen was een zware taak. Hoewel dit de eerste keer was achter het stuur van deze wagen behaalden we de eerste plaats. Om Uma thurman te quoten: “Hey, what did you expect?

Circuit Circuit Circuit

Wat volgde was de ene lap na de andere op het prachtige circuit. Onze toegewezen instructeur was een ervaren man. Hij legde ons rustig maar streng uit waar en hoe we de bochten moesten insnijden en zo snel mogelijk weer uitkomen. Per 3 rondes waar er al behoorlijk hard werd gegaan was er een cooldown ronde en een auto wissel. Met 20 deelnemers was wachten echter telkens van korte duur. Je was amper uit de wagen of een één van de lieftallige dames kwamen je alweer halen voor een nieuwe sessie. Per sessie wissel je ook van wagen. Er zijn er ongeveer 10 ter beschikking. Zowel de GranTurismo als de Quattorporte zijn in de S uitvoering met automatische versnellingsbak en een Quattroporte Sport GTS. In het begin vroeg de instructeur of we manueel wilden schakelen of de automaat volledig zijn ding laten doen. We vertrouwden erop dat de automaat flitsend snel zou schakelen maar de momenten waarop hij dat doet dat beslisten we nog altijd liever zelf. En wat is er leuker dan die prachtige atmosferische 4,7 liter grote V8 tot 8.000 toeren te jagen? Als er iets is waar Maserati voor gekend staat is het zijn prachtige geluid. Laten horen dus! De motor in beide modellen is dezelfde. De Quattroporte is met 1.880 kg geen lichtgewicht en dat voel je wel. Een luxe limousine van rond de 150.000 euro over het circuit jagen; het was apart maar vooral super amusant! De Quattroporte deed er wat langer over om in te toeren te klimmen maar de krachtopbouw gepaard met het uitlaatgeluid is zo enorm verslavend. Laat ons dit maar de hele dag door doen!

Finetuning

Er was één GranTurismo bij die beschikte over een telemetrie-systeem. Na ongeveer 20 rondes namen we plaats in deze wagen en reden we een ronde op ons beste kunnen. Naderhand werden de gegevens uitgeprint en overlopen. We kregen een zeer gedetailleerde grafiek voorgeschoteld van onze Lap vs. die van de instructeur en dus de ideale lap. Schakelmomenten, stuurbeweging, snelheden, remkracht, gaspedaal werking alles konden we duidelijk zien. De bedoeling was uiteraard om zo veel mogelijk op de lijnen van de instructeur te zitten. Zeer leerrijk en maakt het visueel duidelijk dat je manier van remmen erg belangrijk is; degressief en beenhard! Snel over het circuit gaan doe je met beide pedalen, traag en gecontroleerd door een bocht om het stuur zo snel mogelijk terug in rechte lijn te krijgen zodat je vol op de gas kan! Geweldig!

Grand Finale

Als afsluiter van een opwindende en onvergetelijke dag namen we plaats in de GranTurismo MC Stradale. De superversie van de S zeg maar. Uitgerust met keramische remmen van om en bij de 10.000 euro en lager gewicht en een nog luidere uitlaat. "As good as it gets". We werden stevig ingesnoerd in de vijfpuntsgordel van de passagierszetel en zetten ons schrap. De hoofdinstructeur vroeg in alle geval nog even met een subliem Italiaans-Engels accent “Are you ready?”. Een klaar en duidelijk YES! was het startschot. Al snel was duidelijk dat je op de goede plaats zit. Op de bestuurderszetel hadden we nooit op zo’n korte tijd het maximaal uit de wagen kunnen halen zoals deze kerel dat met gemak doet. Hij gaat hard. Zeer hard. Een ronde verder zegt hij dat de banden hun beste tijd hebben gehad. Amper twee bochten later zet hij een prachtige lange drift in gang die gepaard gaat met een rookgordijn. “You’ve read my mind!

Nabeschouwing

Samengevat is zo'n Master Course een leerijke sessie. De ervaring die je hier opdoet is zeer groot, je krijgt duidelijke instructies van ervaren instructeurs, de wagens - met ongeveer 15.000 circuitkilometers op de tellers - presteren telkens boven verwachting. Op het einde van de dag waren de remmen van sommige wagens helemaal op. Begrijpbaar als je weet dat op deze ene dag de wagen ruim 60 hot-laps te verduren krijgt. De GranTurismo S was uiteraard de lievelingswagen om over het circuit te jagen. Dat wil niet zeggen dat de Quattroporte slecht presteerde. In tegendeel, deze was heel fijn te besturen en zijn limieten lagen verder dan we hadden durven denken. De wagens waren uitgerust met de standaard Pirelli P-Zero banden. Ook dat is niet onbelangrijk; vanuit de fabriek krijg je zowat het beste dat er is.

Na deze topdag op het circuit werden de bekers uitgereikt voor de snelste tijd en kreeg iedereen een zeer mooie groepsfoto en “Master Maserati Diploma”. Een shuttle naar het hotel, douchen en op naar Parma Centrum. Een prachtige streek waar we gezellig samen een heerlijk diner voorgeschoteld kregen. Bijkomstig aan deze Driving Course was er door de PR-verantwoordelijke nog een leuke dag verbonden. We bezochten de shipyard van Riva. Zij maakten tot op heden nog steeds iconische yachten als de Aquarama en de moderne Vertus. Een uitstap die door iedereen gesmaakt werd en de kers op de taart bleek van dit exclusieve programma.

Met dank aan Maserati Benelux voor deze prachtige ervaring. Wil je zelf ook deelnemen aan de Driving Courses klik dan hier voor een pdf met alle informatie en prijzen.

Tijdstip: 20:30
Auteur: Yannick
Fotograaf:
Reacties: 7 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Techno Patat 21:32
afbeelding van Techno Patat

Vet, heel erg vet! Ik mis wel enkel nog een foto van een QP? Het waren nog de 'oude' vermoed ik aangezien het dezelfde motor was als de granturismo's?

Cuore Sportivo 23:17
afbeelding van Cuore Sportivo

In het album staan een paar foto's van de QP zijn snuit Patat ;-)
Manman wat een heerlijk tripje moet dat geweest zijn.. Altijd leuk om je circuit-technieken te kunnen bijschaven ook he. Wel tof dat de auto's volledig fabrieks-af (vooral banden en remmen bedoel ik dan) over het circuit gaan, is wel belangrijk als je als Maserati-eigenaar zou gaan.

Techno Patat 20:12
afbeelding van Techno Patat

Hmmm, ik heb de gallerij mobiel bekeken gisterenavond en ik zou echt durven zweren dat er geen tussen stond :s! Ik zal er over gekeken hebben vermoed ik?

En inderdaad indrukwekkend dat alles gehouden wordt zoals ze uit de fabriek gerolt komen!

Weet je ook wanneer die auto's afgeschreven zijn Yannick? Want 15.000 circuitkilometers zijn er al veel, heel veel zelfs! De E63 M5 kreeg na 10k Ring kilometers al een volledige revisie aan de motor, en al de rest was tegen dan al vervangen zelfs! Nu weet ik dat de Ring een zwaarder circuit is, maar als ze altijd in het zonnige spanje aan 30 graden werken zien die Maser's niet veel minder af vermoed ik...

Adolf Van Oostende 00:33
afbeelding van Adolf Van Oostende

edit: fixed! thx

Alfred 09:16
afbeelding van Alfred

edit: fixed! thx. Nog wat reactie op de inhoud mag altijd!

Dequal 09:57
afbeelding van Dequal

Edit: En ook deze werd aangepast. Thx!

Anyway, lijkt me echt machtige ervaring! Zeker gewoon al omdat het Maserati's zijn! Zeker iets dat ik nog zou willen doen, samen met die Aston Martin on Ice in St. Moritz.

Kevin 07:48
afbeelding van Kevin

Jaloers :) Dat had ik ook wel willen doen. Had ook snel geboekt geweest als ze het me vroegen. Voordelen van de site zeker ;) Goed verslag, was weer zeer amusant om te lezen op de maandagochtend :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws