Vergeten auto #3: Porsche 914

De kandidaat die het deze week heeft gehaald is enigszins verwant aan een model dat we  de dag van vandaag nog op elke straathoek zien

, de Porsche boxster . Eind jaren 60 waren VW en Porsche allebei van plan om nieuwe modellen  uit te brengen ter vervanging van respectievelijk de Karmann Ghia en de 912. Porsche zocht een instapmodel en VW een topmodel. Sinds het bestaan van de 2 fabrikanten was er al altijd een band geweest tussen beide, Porsche deed veel ontwikkelingswerk voor VW en de 914 zou de laatste samenwerking tussen beide zijn tot men iets gelijkaardig op poten had gezet met de 924 waar Audi vooral op de voorgrond trad . Het breken van deze band had te maken met een interne management-stoelendans.

 

Desondanks de twijfels van Porsche over de mogelijke bezoedeling van hun merknaam door het gebruik van de VW badge voor hun product, verkocht de 914 als zoete broodjes. Vanaf 1969 en de 7 daaropvolgende jaren werden er maar liefst 118.978 exemplaren geproduceerd.

Het koetswerk werd gefabriceerd door Karmann en het motorenpallet bestond uit een mix van VW en Porsche techniek die allemaal in het midden werd gemonteerd. Kort samengevat waren er verscheidene varianten van 4 cilinder boxer motoren afkomstig van VW met aangepaste mechanische injectiesystemen om deze wat op te peppen. Zo begon men met een 1.7 met 80 pk met daarnaast was er een 914/6 met een 2 liter 6 cilinder boxer uit de 911t die 110 paardjes opwekte. Deze laatstgenoemde 914/6 kreeg ook een betere ophanging en betere remmen mee en stond zo toch nog een aanzienlijk dynamisch trapje hoger als de meer volkswagense variant. In 1972 werd de 914/6 uiteindelijk toch vervangen door een 2 liter 4 cilinder versie met mechanische injectie die veel zuiniger en efficiënter was dan de gecarbureerde Porsche variant en juist 100 pk leverde.

 

In Amerika verkocht men alle bovenstaande modellen als Porsches in Porsche dealerships, in Europa lag dit evenwel anders, daar verkocht men de 914 zowel in Porsche als VW dealerships. Aan deze kant van de plas werd de 914 dan ook verkocht met zowel het VW als het Porsche embleem. 

 

Van de 914 zijn er buiten bovenstaande modellen nog verschillende performantere varianten geweest die meer op gericht waren op het trackgebruikt, zoals de gt versies ( deze kwamen met 160 of zelfs 210 pk 6 cilinder boxer motoren) en het 916 project om directe concurrentie aan te gaan met de Ferrari Dino 264 gt. Maar het waanzinnigste plan dat Porsche had bestond erin om een 914/8 uit te brengen met de 3 liter 8 cilinder uit de 908. Op de planeet aarde zijn er slechts 2 prototypes hiervan. De zilveren wagen van F. Porsche was voorzien van Weber carburators en had een vermogen van meer dan 260 pk, terwijl de oranje versie van F. Piech  een mechanische Bosch injectie had en daardoor zelfs over 300 pk beschikte. Hierdoor was een top van 250 km/u haalbaar.

 

 

Als we zien dat het leeggewicht rond de 950 kg schommelt dan is het evenwel misschien verkeerd om te beweren dat er verwantschap is met de boxster buiten het feit dat beiden midmotorische Porsche cabrio’s zijn. In mijn ogen kan je dit het beste vergelijken met een Lotus Elise, veel rauwer en communicatiever dan de (in vergelijking) sponzige boxster.

 

Ondertussen heeft de 914 de klassiekerstatus verworven. Slordige exemplaren met

laswerk kunnen de uwe worden voor minder dan € 4000 , de perfecte 4 cilinder exemplaren  gaan eerder richting €12-13000 en de 914/6 , daar is het een zaak van wat de zot geeft krijgt de zot die hem verkoopt. Deze prijzen zullen in ieder geval niet dalen. Helaas heeft de roestduivel reeds vat gekregen op vele exemplaren en is het dus ook zoals voor vele andere Porsches en klassiekers uit die tijd een veelvoorkomende praktijk om wagens te importeren uit Californië en andere zonnige oorden  waar roest niet in het woordenboek staat.

Auteur: Tom
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
VonStroke 17:19
afbeelding van VonStroke

De vergelijking met de Lotus Elan vind ik nog meer voor de hand liggen.

Tom 18:05
afbeelding van Tom

Elan is FWD

Joeri 21:23
afbeelding van Joeri

De originele Elan was FR, pas de latere modellen zijn FF

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws